• Carla82

    att bo i Italien

    Hejsan! Håller med intehemma om att det är svårt att generalisera. Jag trivs också bra här men kan också bli helt galen på att det aldrig kan vara enkelt att göra något, pratar då mest om myndigheter, sjukbesök och liknande. Såna system är ganska oorganiserade, i alla fall här i Rom. Jag har varit hemma med vår son i 3 år nu och det är inte helt lätt om man inte har rätt kontakter. Har inte heller någon speciell utbildning men är bra på språk och fixar datorn rätt bra bla. Förbereder mig på att gå leta ett tag. Vi klarar oss på min mans lön men det är klart att med hyra (vi äger huset så vi har ingen hyra som tur är) eller lån är det tufft. Min man har ett relativt välbetalt statligt jobb, vet inte hur arbetsmarknaden för din man ser ut. Angående din utbildning är det som råder just nu att universitetsexamen väger ungefär lika tungt som erfarenhet. Informera dig om din examen går att använda här. Hur är din Italienska? Det kan ju också vara ett problem, här går det oftast inte att klara sig på bara engelska och framförallt inte i mindre städer.
    Kan inte uttala mig om Salerno men det är nog ganska självklart att ju större staden är desto lättare att hitta ett jobb med det följer självklart högre bostadspriser och dyrare vardagsliv. Man är mindre socialt skyddad här också, allt kostar: skola, dagis, sjukvård osv.

    Vi har pratat om att flytta till Sverige men av olika anledningar har vi inte kommit fram till något. Är lite orolig över att själv inte trivas i Sverige längre.
    Självklart finns det positiva saker med Italien också, trots allt trivs jag bra.

  • Carla82

    Chicchi: Kan inte göra annat än att hålla med. Förutom att jag inte skulle vilja råda någon att flytta till Napoli heller. När vi pratade om att jag skulle flytta till Italien bodde min man i Milano (jobbade där) mitt ultimatum var att jag kom bara om han flyttade tillbaka till Rom för där han har sin familj annars hade jag varit helt utlämnad. Familjen kan vara otroligt "rompi scatole" många gånger men de har också hjälpt mig mycket. Hade nog inte klarat framförallt första tiden här utan dem. Norra Italien har nog mer att erbjuda dock. Södra är helt underbart att semestra i men jag skulle inte vilja bo där.

  • Carla82

    TS: Min man hade pratat med en kollega som bor i Salerno. han säger att det är en mycket trevlig stad ett mycket bättre och lugnare alternativ till Napoli (han är själv från Napoli). Han säger att tjejer är ute och går helt själva mitt ute i nätterna så brottsligheten är betydligt lägre. Rent allmänt en trevlig stad. Arbetsmöjlighet däremot är en annan fråga. Han jobbar ju i Rom...visserligen för "statens järnvägar" så han betalar inte tågresorna i alla fall...men det säger kanske en del om arbetssituationen.

  • Carla82

    Finns en hel tråd med oss som redan bor här. Men den ligger under medlemsgrupper för vi får inte ha den under utlandsföräldrar av nån anledning. Det varierar väldigt mycket hur aktiv den är däremot...just nu är den ganska seg. Vart har ni tänkt flytta?
     

  • Carla82
    elvan01 skrev 2012-01-18 11:48:21 följande:
    Vi funderar Abruzzo, men förslag tas fortsatt gärna emot! :) 
    Ingen aning, det beror ju på vad ni är ute efter.  
Svar på tråden att bo i Italien