• Kyssen

    Sytråden spinner vidare - Julröd rulle:-)

    Tygtiger: Tack för tipset! Ska genast kolla in tygpyssling då! Sen så gjorde jag faktiskt en sökning på tradera och hittade några andra färger så vi får se om jag lyckas buda hem dem eller om någon vill ha dem ännu mer än jag =).
  • Kyssen

    Hur är tvättråden på landskapstyget? Håller på att skriva ut etiketter att sätta på mina plagg och vill ju inte gärna sätta på fel tvättråd? 40 eller 60 grader? Tål det torktumling? Antal prickar på strykjärnet?

  • Kyssen

    För dem som är intresserade så lägger jag ut tvättråden om landskapstyget här, mejlade Jofotex igår kväll och hade svar nu på fm!


    "Du kan tvätta landskapstyget på 60grader.


    Tvätta och torktumla gärna innan du syr så är tyget färdigkrympt innan du börjar. Interlocken är ju 100% bomull så det ska inte vara några problem att stryka, men om du är osäker kan du gärna prova dig fram, börja med två prickar på strykjärnet. "

  • Kyssen

    Själv har jag ett skrivbord från IKEA som är just 60 djupt, och det funkar över förväntan. Har maskinerna i bredd (2 st till vänster) samt datorn som står till höger. Just nu funkar det toppen, men när jag en dag köper en CP så blir det trångt.. Kanske får datorn flytta lite på sig. Tillklippningen sker till största del på min strykbräda - gillar att tyget lixom "klistrar fast" och ligger still, sen kör jag bara nålarna rakt ner genom mönsterpapper & tyg som ett litet spett och slipper hålla på och joxa med att nåla på traditionellt vis. Klipper sen på frihand runt mönstret utan att markera med penna då jag är alldeles för lat för det.

  • Kyssen
    Cirrus skrev 2009-01-01 19:37:14 följande:
    Kyssen skrev 2009-01-01 19:08:20 följande: Jag använder också strykbrädan, precis på samma sätt Men det blir krångligare om man ska sy större än 92. Eller har du en stooor strykbräda?Hur mycket längd på bord behöver man egentligen för att det ska kännas rymligt men inte överflödigt. Jag behöver plats för lite annat i mitt nya syrum också tygtiger: mannen här hemma vill inte ens ha datorn i samma rum som mig och mina maskiner och tyger Men vad göra?
    Ja där har du en poäng =).. oftast syr jag ju bara i storlekar runt 80 än så länge - men visst blir det större storlekar ibland. Får jag inte plats på styrkbrädan (som är alldeles normalstor) så blir det köksbordet.
    car skrev 2009-01-01 22:00:20 följande:
    Hur många byxben får man ut/bredd på ett tyg (1.40-1.50 bredd)?
    Det beror ju alldeles på i vilken storlek du ska sy byxorna, samt om det är långkalsonger eller "haremsbyxor" med mkt puff på. Jag tror att jag brukar räkna med att få ut ca 1,5 par haremsbyxor i strl 92 på bredden.
  • Kyssen
    Sara E skrev 2009-01-02 19:40:08 följande:
    Har just fått min första overlock!en Hurqvarna Huskylock S15.Mitt första projekt var att sy en bandana till lill-killen.Gick ganska bra. Det som blev tokigt var längt uppe, där tryckknapparna ska sitta.Var så svårt att svänga runt när jag sydde, + att den skulle klippa samtidigt.... så vart inte 100% nöjd med resultatet.Var ju första gången jag sydde på en overlock.Är det en vanesak att svänga skarpa svängar eller finns det nått knep?
    Jag syr hela vägen runt i den skarpa svängen, men det är pilligt - och de första försöken var helt katastrofala. Övning ger färdighet så enkelet är det, nu är jag hyfsat nöjd med mina bandanas, men bättre kan de alltid bli! Mitt bästa tips är att se till att du inte har för mkt tyg just i svängen, dvs att båda tyglagren är hyfsat lika breda. I början gjorde jag oxå så att jag tråcklade svängen på den vanliga maskinen först, och sen körde jag på med overlocken - då kunde inte tyget dra sig så mkt heller.

    Sen skulle jag nog inte säga att bandanas är det lättaste projekt att börja med på OL just pga den skarpa svängen =).. Muddbyxor är nog det jag skulle rekommendera för att köra in sig lite på maskinen, eller mössor. Raka fina sömmar och bara att gasa på =)!!
  • Kyssen
    Dora skrev 2009-01-02 22:56:47 följande:
    Kan någon förklara för mig varför biträdet i syaffären absolut tyckte att jag behöver en rullkniv och en skärmatta? Jag försöker vänja mig vid att använda men tycker än så länge bara att det är bökigt.
    Ååå jag som bara älskar min matta och rullkniv!!! Hur skulle man annars få till perfekta kantband som är exakt lika breda hela vägen och med perfekt skuren kant!! Är väl iofs lite bortskämd iom att jag hade både kniv och matta innan jag ens började sy barnkläder eftersom jag sytt lite lapptäcken innan. Då är det oumbärligt eftersom man behöver knivskarpa och exakta mått samt att man kan skära genom 6-7 lager tyg samtidigt = sparar massor med tid och kramp i fingrarna av att klippa allt =).
  • Kyssen
    Dora skrev 2009-01-03 10:27:10 följande:
    Kyssen skrev 2009-01-03 10:09:09 följande: Till raka linjer kan jag tänka mig att det är bra. Men att skära ut mönsterdelar var inte helt lätt tycker jag.
    Nä mönsterdelar har jag aldrig testat, där är ju saxen mkt bättre!! Eller säger hon i din sybehörsbutik att du kan använda den till det oxå?
  • Kyssen
    Dora skrev 2009-01-03 13:20:06 följande:
    Kyssen skrev 2009-01-03 12:26:22 följande: Sambon var inne och frågade vad han skulle köpa till mig i julklapp. Då sa hon att om jag klipper mycket efter mönster så bara måste jag ha en rullkniv.
    Jaha, där ser man - själv har jag iofs inte testat men tycker det verkar jättesvårt att svänga med kniven om man inte får ta stöd mot något! Men som med allt annat så är det säkert övning som ger färdighet!
  • Kyssen
    Kaja skrev 2009-01-07 08:20:30 följande:
    Måste åka och handla tråd idag. Egentligen skulle jag vilja handla av Bibbi för jag behöver mönsterpapper också, men jag behöver limegrön och en slags cerise-chockrosa och det är omöjligt att avgöra om någon av hennes trådar passar till mina tyger. Det ser inte så ut... Förhoppningsvis så kan jag sedan avsluta några av mina projekt.Förresten. Vilken färg tycker ni är svårast att matcha?? Jag vet att många säger rött/rosa, men själv tycker jag att grönt är rent hopplöst... Vet inte hur många gröna trådrullar jag har och ALLA är fel...
    Själv har jag gjort så att jag skickat ett litet brev till Bibbi med de tyger/kantband jag behvöer sytråd till. Då har hon plockat ut de sytrådar som matchat bäst till mig - superbra service!
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - Julröd rulle:-)