Inlägg från: Jennie Pennie |Visa alla inlägg
  • Jennie Pennie

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    En fråga bara.. kan man få sen avnavling och ändå vara med i den där studien där de samlar stamceller?
    Var hos BM idag och hon kände inte till något om sen avnavling men blev faktiskt intresserad då jag berättade.. det lilla jag fattat alltså. Bad mig ta reda på mer till nästa gång. Kul

  • Jennie Pennie

    abuelita skrev 2009-01-14 00:07:16 följande:


    Hej  Jennie Pennie!  Det var ju glädjande att din bm var intresserad av att lära sig mer om det här.     Har du möjlighet att ta med dig en utskrift till henne av inlägg nr 2 i den här tråden? Jag kan i så fall maila det till dig i word-dokument om du vill. Du kan ju förstås också ge henne länken till den här tråden.Jag tror inte det är en studie du menar utan  donation av ?navelsträngsblod? (det blod som finns i moderkaka och navelsträng)  , och jag gissar att du därmed bor i Göteborg? Enligt uppgift från stamcellsforskaren MUM CC som bidragit med en hel del viktig information här i trådarna om avnavling  så krävs det avklamping av navelsträngen före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar  till stamcellsforskarna. Och hon har berättat att det bara är  ca hälften  av de moderkakor som samlas in som det går att spara  blodet från,  det är nämligen för lite blod i den andra hälften (antagligen för att barnet redan hunnit ta ett andetag. Då kommer det nämligen automatiskt en skjuts blod från moderkakan) . .I medel är det ca 100 ml (mellan 50-150) blod i en tidigt avnavlad moderkaka . Varför mvc-morskorna i Göteborg börjat uppge att det går att donera barnets blod även vid sen avnavling förstår jag inte.I artikeln i Läkartidningen från oktober 08 där de nationella riktlinjerna för avnavling presenteras står det så här:? Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod. ? www.lakartidningen.se/07engine.php man tolka detta på annat sätt än att det krävs tidig avnavling för insamling av navelsträngsblod ? Stamceller från ?navelsträngsblod? används oftast till patienter där man inte kan hitta någon matchande  benmärgsdonator.Istället för att donera sitt barns blod så kan man anmäla sig själv till donationsregistret för benmärg, Tobiasregistret  www.tobiasregistret.se/
    Här är ett tv-reportage från Nationella blodbanken för stamceller på Sahlgrenska
    svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/in...
    Visst är det kul att min BM var intresserad och ville veta mer.
    Har inboxat dig med min mailadress.

    Min BM sa iof att det var en studie med stamceller och att det var bra att barnets egna stamceller fanns sparade. Och jajag bor i GBG.
  • Jennie Pennie

    abuelita skrev 2009-01-14 13:08:29 följande:


    Men nu börjar jag undra om det kanske är någon ny studie som jag inte känner till???  Kan du ta reda på  vad det är för något och sen meddela här i tråden?  Vore jättebussigt.Nu har jag skickat dokumentet till dig
    Japp jag fick papper med mig hem ang. den här "studien" ska kolla när jag kommer hem och rapporter.

    Tack så mycket
  • Jennie Pennie

    abuelita skrev 2009-01-14 14:13:24 följande:


    Varsågod Jag blir så glad varje gång någon tänker visa dokumentet för mvc- eller förslossningspersonalen. Ju mer det här sprids desto bättre.Ska även bli intressant att höra  din rapport om  "studien".
    Du hae såklart rätt.. Det är till en Nationell biobank för navelstränsblod som vi fått papper om.
    Försökte ringa dem och höra om man kan vara med där trots att man avnavlat sent men det antar jag att man inte kan.
    Har för mig att vi godkände det förra gången då dottern föddes.
  • Jennie Pennie

    Ska ringa till Sahlgrenska nu och höra hur det funkar om man kan lämna navelsträngsblod om man avnavlar sent.

  • Jennie Pennie

    Så nu har jag pratat med en dam på Nationella biobanken för navelsträngsblod och man kan donera navelsträngsblod även om man har sen avnavling så snart det slutat plusera.
    Dock kan man tydligen bara donera om man föder på Östra och det kommer vi förhoppningsvis inte att göra.

    Ska skriva in i min journal att jag vill ha sen avnavlig.

    Kan någon förklara det där med PH testet som de tar.
    Kan man inte ta det om man avnavlar sent?

  • Jennie Pennie

    Abuelita - Ringde till Mölndals förlossning idag och frågade om de tar ph test fast man vill ha sen avnavling och de gör de. De klämmer åt navelsträngen medans de tar provet och sedan får det pulsera färdigt. Är det ok eller?

  • Jennie Pennie

    abuelita skrev 2009-02-03 15:03:49 följande:


    Tack Jennie Pennie,  det är ju fullkomligt lyyysande nyheter du kommer med!!! Det låter ju faktisk  som att de nu äntligen har lärt sig ta pH från pulserande navelsträng. Hoppas verkligen du fick riktiga uppgifter nu.  Det är nog ändå säkrast att både skriva i fölossningsbrevet att du vill ha sen avnavling och att pappan, eller annan stödperson, påminner om det flera gånger när ni är inne på förlossningen.
    Ja jag hoppas också det.. Ska skriva det i min journal + att både jag och pappan ska påminna varje gång de byter pass.
    Men det är ok att de klämmer/nyper med fingrarna för navelsträngen en stund då för att ta testet?
  • Jennie Pennie

    abuelita skrev 2009-02-03 15:27:12 följande:


    Ja det är OK. Det är ju en så liten mängd blod de tar och det går så fort (ska det göra i alla fall) . När bm (eller uskan) släpper fingrarna igen pulserar blodet vidare.
    Tack det känns skönt att veta..
  • Jennie Pennie

    Nu är hon äntligen ute och det gick så bra med sen avnavling på Mölndal.
    Bm hade inte gjort det någon gång tidigare men usk och den andra bm som var med hade gjort det förr. De tog ph prov genom att klämma åt navelsträngen med fingrarna och sedan låta det pulsera vidare. Navelsträngen fick pulsera färdigt.

    Abuelita - Måste bara fråga dig ang. färgen. Har för mig att jag läst i tidigare inlägg att barn som avnavlats sent får mer färg också. Stämmer det?

    Är väldigt nöjd med mitt beslut att avnavla sent och att usk hade koll på vad hon gjorde.

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)