Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Svar på #286
    FlörtFörstår att du höll på att sätta morgonkaffet i halsen Ellani  Förvånad

    Ja nu såg jag att min kommentar kommit in - översatt dessutom!!!  Det var förstås därför det dröjde lite innan den kom in.
    Verkligen proffessionellt av BT att översätta till flera språk, och dessutom så snabbt. Strunt samma att det blev lite  svengelska här och var.
  • abuelita
    Svar på #286
    Ellani, nu har jag läst din kommentar också - lysande!!! Flört

    Jag visste faktskt inte att NÄL har slutat med tidig avnavling nu.  Har det kommit någon rapport om det i den här tråden, som jag har glömt bort eftersom jag har hål i huvet ibland???
    Men stämmer det så är det ju verkligen mycket glädjande  
  • abuelita
    planeraren skrev 2009-01-07 14:31:08 följande:
    Har också skrivit en kommentar men den syns inte ännu./Christine
    BRA!!! Glad  Det tar lite tid eftersom den översätts först.
  • abuelita
    Joddan skrev 2009-01-07 14:39:31 följande:
    Förlåt att jag bara hoppar in lite fort... Tänkte bara fråga om någon av er vet om Karolinska Sjukhuset i Solna har SEN avnavling eller tidig? Jag har skrivit i mitt förlossningsbrev att det är otroligt viktigt för oss att de tillämpar SEN avnavling (kort och gott), borde jag skriva något mer förtydligande???
    Hej Joddan! Du är så klart jättevälkommen att hoppa in här, precis som alla andra  som är intresserade av det här ämnet  Glad.

    Vad jag förstått så har alla Stockholmssjukhusen infört sen avnavling som rutin nu, utom när det gäller barn som mår dåligt (!?!?!) trots att det är just dessa barn som tar mest skada av tidig avnavling. Så vitt jag vet hålls inte ens de här barnen i lägre nivå i 30 sekunder eller får navelsträngen mjölkad.


    Fullt friska och fullgångna barn ska däremot hållas i lägre först innan de får komma till mammas famn, enligt riktlinjerna:


    ”För att vitala barn ska kunna tillgodogöra sig de positiva effekterna av placentatransfusionen bör det nyfödda barnet hållas under placentanivå de första 30 sekunderna. Avnavling bör ske först 2–3 minuter efter födelsen. Behovet av provtagning för syra–basstatus och/eller laktat tillgodoses med tillfällig manuell avklämning av cirkulationen i navelsträngen. Det är viktigt att informera de blivande föräldrarna om fördelarna för barnet med den rutin som föreslagits. ” (se länk till Läkartidningen i TS)Det här tror jag dock beror på en ren missuppfattning.  När barnet ligger i mammas famn tillgodogör  det sig förstås  placentatransfusionen, men det går då inte lika fort som när det först hålls i lägre nivå först. Och eftersom det inte är någon brådska med detta när barnet mår bra så ska mamman självkart kunna ta sitt barn i famnen meddetsamma. Det vore ju annars att gå emot naturen.  Alla mammor som mår någorlunda bra vill  förstås ta till sig sitt barn så fort som möjligt, rent instinktivt. Om jag skulle föda barn nu så skulle jag skriva i förlossningsbrevet att  jag vill ta barnet i famnen meddetsamma, och att navelsträngen ska få pulsera färdigt innan den klampas  (det tar alltså oftast längre tid  än de 2-3 minuter som står i riktlinjerna), helst efter att moderkakan har fötts fram (främst för att de inte ska störa med avnavlingen  under bondingens första viktiga 5 minuter) .

    Dessutom skulle jag skriva att jag önskar sen avnavling även om barnet skulle må dåligt, och be chefsläkaren att läsa igenom och skriva under det här papperet http://www.birth-brain-injury.org/consent.htm

      Men eftersom tydligen inga  förlossningskliniker i Sverige ännu har börjat med HLR  med intakt navelsträng skulle jag i alla fall kräva att navelsträngen mjölkas medan barnet hålls i lägre nivå innan avnavling (OM det skulle må dåligt alltså, inte annars)

  • abuelita
    Esa skrev 2009-01-07 15:42:45 följande:
    Har du en länk till den artikeln?

    I inlägg 277 finns länken.


    Jag skulle råda dig att kolla upp att det verkligen stämmer att NÄL har slutat med tidig avnavling nu.

  • abuelita
    planeraren skrev 2009-01-07 14:31:08 följande:
    Har också skrivit en kommentar men den syns inte ännu./Christine

    Verkligen jättebra  kommentar Christine!!!  Det var ord och inga visor det.  Flört Särskilt själva slutklämmen :”Skäms på er! ”  som dessutom är översatt till engelska ”Shame on you!”,  danska  ” Skam jer!”, finska  ”Hävetekää!”   och tyska ”Schämen Sie sich!”  

  • abuelita
    Joddan skrev 2009-01-07 16:31:07 följande:
    Tack för att du svarade! Bra läsning! Hoppas verkligen att de infört det på sjukhuset så man slipper "övarvaka" SAMTIDIGT som man ska försöka föda . Fast det får maken göra ändå... Men så det går bra om bebisen ändå får ligga på min mage och väntar tills moderkakan är ute med att klippa. Skulle ju kännas lite konstigt att vänta med att ta bebisen till sig... Jag skrev såhär, tror det blir bra...? Eller ska jag formulera anorlunda. Det är så svårt att veta  "Det är viktigt för oss att ni tillämpar sen avnavling! Alltså låter navelsträngen pulsera färdigt innan den klampas och klipps! Vi vill också att moderkakan är ute innan navelsträngen klipps då jag vill ha barnet i famnen direkt efter att han är född! Om det blir så att han mår dåligt vid födsel vill vi även då att ni tillämpar sen avnavling."
    Varsågod Glad

    Ja vi får allt ta och lita på att Moder Natur kan det här med barnafödande och att placentatransfusionen  därför fungerar som den ska när barnet ligger i mammas famn.  Ingen mamma skulle väl instinktivt  hålla barnet lägre än moderkakan i 30 sekunder innan hon tar det i famnen?Om du skriver ”Om det blir så att han mår dåligt vid födsel vill vi även då att ni tillämpar sen avnavling."  kommer de antagligen säga ungefär så här: ” Men då måste vi prioritera barnets bästa eftersom det då så snabbt som möjligt måste tas om hand i akutrummet. Då kan vi alltså inte tänka oss sen avnavling”. Så jag föreslår att du istället skriver att det är viktigt att barnet hinner få  i sig så mycket blod som möjligt innan avnavling och att du därför vill att navelsträngen  mjölkas medan barnet hålls i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder (om det mår dåligt alltså).Jag skulle även skriva att jag vill att de lämnar oss ifred om allt är normalt,  eftersom det är  viktigt att inte blir störd under bondingens första viktiga 5 minuter.  

  • abuelita

    Titta på tv 4 nu! Det handlar om ett cp-skadat barn vars navelsträngsblod blev sparat i blodbank  Tidig avnavling alltså!!! Efter reklamen nu ska de tydligen berätta om att han ska behandlas med sitt eget navelsträngsblod

  • abuelita
    lejone skrev 2009-01-07 17:12:44 följande:
    Åh! Får jag av reagera mig lite?Jag blir så j***vla trött på att vi föräldrar inte får mesta möjliga info om vad som är bäst för vårt barn under en förlossning!!Smärtlindringar, dropp och allt vad det nu är!Det är för jävligt!Självklart förutsätter man att de är kompetenta på sjukhusen men när de förlöser på löpande band så blir det en viss jargong. Jag får  " Stör oss inte , lägg dig inte i, vi vet bäst " intryck av hela förlossningsvården.Det finns en bit av en Monte Python film där dom har just en förlossning med. Ska se om jag kan hitta den.... 
    Jag har länken till monty pytonfilmen på min presentationssida
  • abuelita
    lejone skrev 2009-01-07 17:15:34 följande:

    " target="_blank">

    här är den.Såhär känns det lite. Man är liksom inte kvalificerad.
    Ja det är för otroligt bra!!!  Passar perfekt när man vill avreagera sig lite .

    Vilken näsa de har för vad som är idiotiskt ! 
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)