Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Fianlian skrev 2009-03-15 20:15:54 följande:
    Hej. Har tyvärr inte läst hela tråden....ber om ursäkt om jag nu tar upp någonting ni har diskuterat. Jag blir och har blivit snittad...hur är det då med avnavling?
    Hej Fianlian! Jo det går lika bra att vänta med avnavling vid snitt om mamman är vaken. Läs  stycket om snitt i nationella riktlinjerna (se länk till Läkartidningen i TS) och inlägg 1222 i den här tråden.
  • abuelita
    m o e skrev 2009-03-15 20:50:44 följande:
    Men är det inte så att små/tidiga barn ofta har behandlingskrävande gulsot? Jag tror inte att det har så mycket med avnavlingen att göra i så fall.
    När jag jobbade inom neonatalvården på under 8 år på 80-talet så var det mest tidigt avnavlade prematurer vi behandlade för för högt bilirubin. Kanske det rent av är så att de klarar sig bättre från det om de blir sent avnavlade?  
  • abuelita
    Svar på #1288
    Danstina, ursäkta om jag lät snäsig. Hoppas du har lite förståelse med tanke på att jag under snart 2 år har lagt ner all min lediga tid, och lite till, på den här frågan, helt ideellt, i syfte  att försöka förhindra att barn blir felaktigt behandlade av förlossningsvården.

     Jag har faktiskt inte avrått någon från att ta emot syntocinon, utan bara undrat om det verkligen kan vara befogat att ge det rutinmässigt till alla mammor medan placentatransfusionen pågår, utan att ens berätta det för dem. Jag har alltså inga källhänvisningar till det eftersom det är mina egna funderingar. Dessutom har jag talat om att jag tycker syntociononet är väldigt viktigt och att det verkligen behövs. Jag har visserligen citerat Sheila Kitzinger  i TS där hon rekommenderar att man avsäger sig det om man vill ha ett naturligt eftrebördsskede..

    Jag hade hoppats på att du skulle kommentera de andra svaren jag gett dig, i inlägg

    1260, 1262, 1268 innan du kom med ytterligare frågor.   Hoppas du vill stanna kvar i tråden. Jag ska försöka vara lite vänligare i tonen hädanefter.
  • abuelita
    Pelargonen skrev 2009-03-15 20:44:12 följande:
    Jag tycker du ska vända på frågan och fråga "varför vill ni avnavla sent". Jag gjorde så på mitt senaste samtal med förlossningen angående det prov som tas från navelsträngen. Enligt många här på FL (nämner inga namn) så tas det enbart i forskningssyfte. Nu vet jag att så inte är fallet och kan då acceptera att de tillfälligt klämmer åt med fingrar eller särskild peang men att de direkt efter släpper efter igen. Det ska tydligen inte vara negativt att man gör så och provet går snabbt att ta så barnet får blodet fortsatt i flöde direkt efteråt. Men ställ frågan tycker jag! Ofta får de fundera mer då över vad de svarar istället för "nej, så gör inte vi här". Lycka till!
    Så vitt jag vet så är det ingen här som har påstått att det provet tas i forskningssyfte.
    Men i flera tidigningsartiklar på sista tiden så har de intervjuade förlossningscheferna uppgett att pH-provet tas som en kvalitetssäkring av vården under förlossningen. Bl.a. i artikeln "SÄS går emot experternas rön om avnavling" i Borås tidning  7 januari i år. Och  den amerikanske  obstetrikern George Morley säger i radiointervjun som jag länkat till i TS, och som jag översatt lite av i inlägg nr 1 i den här tråden, att pH-provet är till för att obstetrikerna ska ha ryggen fri om barnet dör eller skadas.
  • abuelita
    Muminski skrev 2009-03-15 21:07:23 följande:
    Oj, då har man lärt sig nåt nytt idag då. Synd att sonens navelträng gick av redan i magen, den var för kort.  Det blev en rejäl blodförlust och chock för oss båda.
    Hej Kaiza! Jag förstår verkligen att det var en chock för er. Fick din son omedelbar blodtransfusion då?   Det fick mitt nu 8-åriga barnbarn när han råkade ut för en liknande sak, orskakat av läkares slarv.
  • abuelita
    ZoZoZ skrev 2009-03-15 17:53:09 följande:
    Jag ska föda i Västerås och kan ta på mig att kontakta förlossningen angående sen avnavling. Vi kommer EJ acceptera tidig avnavling! Vore tråkigt om det innebär att vi ej kan vända oss till Västerås förlossning...
    Hej P Moudi!  Såna där tag gillar jag    Lycka till! 
  • abuelita
    Shirley skrev 2009-03-15 17:53:33 följande:
     Tack för svaren! ska kika mera i tråden (har inte hunnit läsa allt för det är ganska mycket att läsa ifatt) Ska även skriva ut den del du rekommenderade, får ta upp det här med min bm igen på nästa besök. Har lite kontakt med ett par gravida här på fl som ska föda i västerås, ska länka till den här tråden i deras tråd.
    Varsågod   Så bra att du skriver ut  texten jag rekommenderade och  tänker ta upp det med bm vid nästa besök. 
    och jättebra att du sprider det här vidare till andra gravida västeråsare!      Det händer tyvärr då och då att nyblivna mammor råkar hitta den här tråden när det redan är för sent. Därför är det så bra om många hjälps åt att sprida informationen.
  • abuelita
    m o e skrev 2009-03-16 12:41:41 följande:
    Ok. Min son föddes för fem år sen. Han var tillväxthämmad men föddes i v 37 och navlades troligen av tidigt, eftersom det var rutin då och ingen pratade om vikten av för eller emot. Han fick stora problem med högt bilirubin och solade i tre omgångar, länge varje gång trots att han räknades som fullgången (37+3). Då sa de bara att det troligen berodde på hans litenhet. Vad jag har hört om gulsot annars är väl att det hjälper med amning, men små och slöa barn har ju ofta lite problem med amningen i början, vilket även min son hade. Tror du att han rent av skulle ha varit piggare om han avnavlats tidigt? Jag pratade med maken om det igår och när A föddes så var navelsträngen väldigt kort, han kom aldrig upp på bröstet utan stannade på halva vägen liksom. Jag hoppas att den här bebisen får bli lite mer lagom till växten och komma ut lite piggare till sin start på livet!
    Ja jag är helt säker på att din son hade varit piggare om han sluppit bli utsatt för denna kraftiga  blodförlust och gått miste om syreförsörjningen från navelsträngen (vem skulle inte bli medtagen av det? ) Och så hamnar man ju lätt i en ond cirkel eftersom medtagna barn inte orkar äta så mycket som de ska. Då orkar alltså inte kroppen bryta ner bilirubinet. När jag jobbade på St Görans barnsjukhus på 80-talet märkte vi att bilirubinet gick ner om vi gav barnen mer mat. Vi sondmatade alltså de slöa barnen så att de fick i sig det de skulle och lite till, vilket många gånger ledde till att de inte behövde sola.
  • abuelita
    ZoZoZ skrev 2009-03-16 10:15:33 följande:
    Ska bara jobba på att få tillbaka rösten först, är dunderförkyld...
    Krya på dig då!  Det är ju viktigt att du har starka stämband om det skulle behövas
  • abuelita
    m o e skrev 2009-03-16 13:52:20 följande:
    Ja, det var ju oerhört viktigt att han ammade (som i sin tur inte var så lätt när han bara sov och var ledsen, innan en vänlig själ gav mig en amningsnapp och sen lossnade det!) minst var tredje timme då i början. Han var liten för tiden, 2,4 kg, och såhär i efterhand kan jag tycka att det var dumt att han inte blev tillmatad från början, eftersom vi hade såna problme både med amning, slöhet och bilirubin. Såg att jag skrev fel i mitt tidigare inlägg. Jag menade naturligtvis att han kanske hade varit piggare om han avnavlats sent!
    Ja det var dumt att han inte blev tillmatad, i synnerhet som han var liten för tiden dessutom.  Amningsnapp är många gånger guds gåva till ammande mödrar och deras barn Har själv använt det, min dotter har använt det till båda barnbarnen, och när jag jobbade på neo och bb rekommenderade jag det alltid när jag såg att amningen inte skulle komma igång annars. Men konstigt nog verkar det fortfarande vara väldigt få som rekommenderar det. Den behöver ju inte vara mer än en hjälp att komma igång. Och i synnerhet i situationer som den här, då det är extra viktigt att barnet får i sig allt det ska,  är det ju en fantastisk hjälp. 

    Jag såg att du skrev fel i förra inlägget men jag förstod vad du menade. Jag skriver själv samma fel då och då
  • abuelita
    m o e skrev 2009-03-16 12:41:41 följande:
     Jag pratade med maken om det igår och när A föddes så var navelsträngen väldigt kort, han kom aldrig upp på bröstet utan stannade på halva vägen liksom. Jag hoppas att den här bebisen får bli lite mer lagom till växten och komma ut lite piggare till sin start på livet!
    Nu när jag läser det här igen så ser jag ju att han aldrig kom upp bröstet utan stannade på halva vägen p.g.a. kort navelsträng. Det skulle ju faktiskt kunna betyda att  han inte blev avnavlad meddetsamma. Där det är tidig avklampning som gäller brukar de även klippa tidigt om navelsträngen är för kort för att barnet ska kunna komma upp på mammas bröst. 
  • abuelita
    m o e skrev 2009-03-16 18:23:59 följande:
    Japp, tårarna bara sprutade på mig när han väl åt och den här gången tänker jag vara rustad med en miniamningsnapp i väskan, bara utifall att. Sonen valde själv att putta undan amninsnappen efter bara några dagar och hade aldrig några problem med att få bra tag efter det. Som den äldre bm som gav mig amningsnappen sa "Hjälpmedel är faktiskt till för att hjälpa!" Henne hade jag kunnat ge Nobelpriset eller så.
    Åh vad jag känner igen det där {#lang_emotions_sunny}  Nästan så tårarna kommer här. 

    Så  bra att du garderar dig med en egen amningsnapp.
  • abuelita
    Muminski skrev 2009-03-16 21:26:25 följande:
    Nej ingen blodtransfusion... han kom ut så pass snabbt efter av strängen gick av så det behövdes inte. Däremot fick han små blödningar i hjärnan pga att han satt fast ett tag i kanalen så att säga. Nu är han dock helt återställd.
    Skönt att han är helt årerställd nu då.
    Men egentligen borde faktiskt alla tidigt avnavlade barn få blodtransfusion, med tanke på den kraftiga blodförlust som det här innebär .
  • abuelita
    Muminski skrev 2009-03-16 21:28:41 följande:
    Måste bara få säga att det var mycket matnyttig info i tråden här, synd att jag inte ska ha fler barn bara.
    Det gläder mig att du hittat mycket matnyttig information här i tråden. 
    Även om du inte själv ska ha fler barn (det ska inte jag heller) kanske du ändå har släkt och vänner som kommer kommer få det och som du kan tipsa om det du har hittat här?
  • abuelita
    shangri la skrev 2009-03-20 15:13:22 följande:
    Alltså, jag födde min dotter sittandes på pallen så det var inga problem att de höll henne under den tiden, jag hade ju henne nära.. det var kanske inte heller 2-3 min utan säkert bara någon min men tiden är ju lite svår att uppfatta vid denna tidpunkt, då man är helt adrenalinpumpad Noelia skrek inte mer än vad min son gjorde då han föddes (klampades dock tidigt) så jag ser ingen större skillnad i det faktiskt..Men är det inte så att de ska hållas under placentanivån under en viss tid, för att snabbare få i sig det sista av blodet? Eller har jag missuppfattat det?Jag tycker ändå det är väldigt positivt att de börjat tillämpa detta nu, jag hoppas alla barnmorskorna gör det också!
    Jag tänkte att 2-3 minuter  skulle kännas traumatiskt för både dig och barnet. Det var därför ja gundrade om hon skrek mycket. Men nu var det tydligen inte så länge de höll henne. Det kanske rent av bara var de 30 sekunderna som står i riktlinjerna?  Och det låter som att du ändå hade kontakt med barnet.
    Varför kan inte mamman själv eller pappa hålla barnet under placentanivån? Det vore faktiskt  en mycket bättre uppgift för pappan än att klippa navelsträngen. 

    Självklart tycker jag det är bra att barnet får i sig allt sitt moderkaksblod. Men jag tror faktiskt de som tagit fram riktlijerna har missuppfattat det hela här och tror att det är fullgångna och nyfödda som ska hållas lägre än placenta, när det i själv verket är de barn som snabbt behöver navlas av för att tas ut till akutrummet som det  gäller för.
    Om de föst få en rejäl blodskjuts  på det här sättet så minimeras riskerna för  bestående förlossningsskador .
    Men pigga och fullgångna barn är det ju inget bråttom att navla av och man borde därför, i mitt tycke, låta dem få komma till mammas famn meddetsamma och lämna navelsträngen  ifred tills den helt slutat pulsera, eller helst tills moderkakan fötts fram. Placentatransfusionen tar visserligen längre tid då, men varför stressa på i denna livets heligaste stund?
  • abuelita
    Marsbaby09 skrev 2009-03-20 13:51:44 följande:
    den 13 mars fick jag en pojke han tog ut dramatiskt först men sugklocka som gick sönder sen med tång 5-6 bm drog och slet i mig gick bra till slut och jag fick min sena avnavling!
    Hej Marsbaby! Gattis till din sent avnavlade pojke!!!  Vilken tur att han fick sen avnavling efter den tuffa förlossningen!  Annars vet man inte hur det hade gått.

    Vilket sjukhus var det?  Ett som redan har infört sen avnavling som allmän rutin, eller navlade de av sent  för att du hade bett om det?
  • abuelita
    RosiePosie skrev 2009-03-20 18:19:48 följande:
    Nämen, en ny tråd!? =) Har jag missat. Hur går det med allt, Ola o Halmstad tex?
    Nämen hej Rosie Posie!   Ny tråd ja, det är det faktiskt dags för igen, den här är nämligen 3 månader just idag. Hinner inte starta en ny  nu men hoppas på att kunna göra det imorgon.

    Halmstad ja, det är en riktigt sorglig historia. Det är nämligen det enda sjukhus, så vitt jag vet, som fortfarande nekar sen avnavling.  Trots att barnläkaren som leder avnavlingsstudien där antagligen är den läkare i Sverige som är mest insatt i  vad tidig avnavling har för negativa effekter på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling.  Barnen som föds i Halmstad används uppenbarligen som försökskaniner för att bevisa hur farligt tidig avnavling är.  "Ett visst svinn får man räkna med"
  • abuelita
    bumsis mamma skrev 2009-03-21 09:20:21 följande:
    Och här ska man föda!Jag ringde o frågade men de nekade mig eftersom det är en lottning om man får eller inte. Hur går man tillväga om man VILL ha sen här i Halmstad?Några tips skulle vara bra.
    Hej Bumsis mamma! Ja du, det här är ju för jäkligt!!! Men de har faktiskt ingen rätt att neka er det. Läs i TS vad sjukvårdslagen och WHO (världshälsoorganisationen) säger.

    Ingen kan ens tvinga er att föda på sjukhus. Men föder man där har man rätt att
    begära att de låter bli att göra saker med ens barn och en själv som man inte vill att de ska göra. I synnerhet det här, som faktiskt står i nationella riktlinjerna och som numera gäller på de flesta andra sjukhus , t.o.m grannsjukhuset Varberg.
    Det är faktiskt flera Hamlstadsföräldrar här på FL som har lyckats få igenom sina önskemål om sen avnavling när de har stått på sig ordentligt.

    Jag har under det här dryga året på FL då och då uppmanat Hamlstadsföräldrar att vända sig till lokaltidningen och berätta om vad de håller på med där på förlossningen, men vad jag vet är det forfarande ingen som gjort det. Tror inte det är någon som skrivit insändare heller.  Kanske kunde vara något?

    Om varken du eller barnets pappa vågar säga emot förlossningspersonalen så kanske mor/far-föräldrarna vågar? Eller någon annan ni känner som har ordentligt med skinn på näsan?

    Skriv gärna ut texten i inlägg nr 2 här i tråden och ta med till mvc och förlossningen. Och dela gärna ut till den andra i föräldragruppen också. Ju fler ni är som ställer de här kraven desto bättre är det förstås.

    Lycka till!!!
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-03-20 15:55:32 följande:
     Men jag tror faktiskt de som tagit fram riktlijerna har missuppfattat det hela här och tror att det är fullgångna och nyfödda som ska hållas lägre än placenta,
    Fullgångna och pigga skulle det stå . 
  • abuelita

    Jag hoppas jag ska hinna starta en ny tråd i dag, men om jag inte hinner det förrän den här redan har stängts så får ni börja leta efter den nya .

    jag har ju en längre tid haft problem med att posta inlägg när jag har klistrat in kopierad text och länkar i dem, så jag befarar att det kommer bli samma problem med en ny trådstart.

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)