Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Prallis skrev 2009-03-12 22:40:51 följande:
    Hej!Jag födde en liten tjej i dag med snitt! Jag fick se när de plockade ut henne o hon las på mitt bröst direkt. Navelsträngen mjölkades o klipptes efter ett par till tre minuter. Barnmorskor, barnläkare o förlossningsläkare kom alla in till oss innan o diskuterade mina önskemål. Vi fick i princip precis som vi ville. Vår flicka hade lite svårt att andas i början men sen kom hon igång o hon ammade på operationsbordet o hela vägen upp till BB. I morgon blir det spännande att se billirubinprovet!
    Wow Prallis, fantastiskt att du fick igenom dina önskemål!!!  Tänk att du till och med fick se när hon plockades ut...underbart

     GRATTIS!!! 
  • abuelita
    m o e skrev 2009-03-13 14:11:46 följande:
    Jag ska ta upp det här med min kompis som är redaktör för Barnen & Vi-delen i vår lokaltidning. Ska själv föda i Västerås om ett par månader och har undrat över hur de ställer sig till sen avnavnlig här. Det låter ju inte alls bra med den inställningen på förlossningen!!
    Hej Moe!  Men vad kanonbra!!!  När någon tar något sånt här initiativ så blir jag fullkomligt överlycklig   
  • abuelita
    Postit skrev 2009-03-13 13:59:30 följande:
    Hej, jag hittade precis denna tråden och blir väldigt förvånad över att jag tidigare inte har stött på denna information. Inför min dotters födsel (feb -07) så trodde jag att jag läst på näst intill allt som fanns. Jag har nu en tjej till på gång, BF 13/4, och surfar runt här på FL så mkt jag kan för att uppdatera mig inför denna förlossning (som förhoppningsvis blir vaginal, fick akutsnitt förra gången).Abuelita: När jag läser din trådstart så blir jag otroligt berörd över ditt engagemang i denna sak och när man läser så tycker jag att mkt ter sig som rent sunt förnuft och blir helt klart skrämd över den okunskap som verkar finnas på våra sjukhus. Jag har många, många gånger i mitt liv varit i kontakt med sjukvården och jag anser mig ha fått mkt bra behandling och litar därför kanske lite väl mkt på vården, på gott och ont. Bra att få upp ögonen!!!Så nu har jag skrivit in i mitt FL-brev att jag ska ha avklampning efter att pulsationen har upphört + att jag avsäger mig värkstimulerande dropp sv det inte blir absolut nödvändigt och då endast med rätt och kontinuerlig fosterövervakning (det var från tråden om detta som jag hittade till din) undantaget vid kraftiga blödningar som du nämner här ovan.Allt med hänvisning till HSL En fråga:Jag har bara hunnit skumma igenom några inlägg här på slutet och ställer säkert en fråga som redan har besvarats tidigare i tråden.Hur går det till på KS? Tillämpar de sen avklampning som riklinje eller beror det på vem man bemöts av?
    Hej Prosit och tack för dina positiva ord om  mitt engagemang i den här frågan. 

    När du fick barn i feb 07 fanns det i princip ingen information om det här ens på föräldrasajterna. Men när mitt barnbarn föddes i april 07 satte jag igång och sprida information till blivande föräldrar och att mailbomba alla ansvariga inom och över förlossningsvården som jag bara kunde komma på, och håller så på än. Inte förrän alla förlossningskliniker har övergått till sen avnavling och dessutom infört HLR med intakt navelsträng så ger jag mig.

    Läs vad Vovvemor skriver om KS i Solna i inlägg 1195 och mitt svar i 1197.  Om det är KS i Huddinge du menar så verkar det faktiskt som att det är likadant där.

    Angående förlossningsbrev så tycker jag det är viktigt att ha med en plan för vad som ska ske om barnet mår dåligt när det föds. Jag rekommenderar verkligen  Babblis helt lysande förlossningsbbrev på sidan 47 i den här tråden.
  • abuelita
    Postit skrev 2009-03-13 13:59:30 följande:
      när man läser så tycker jag att mkt ter sig som rent sunt förnuft och blir helt klart skrämd över den okunskap som verkar finnas på våra sjukhus.
     Håller fullkomligt med dig.  Bra att Kalla Fakta nu har börjat granska sjukvården.
  • abuelita
    Jotti skrev 2009-03-13 18:07:11 följande:
    Hej alla, det lönar sig verkligen att tjata. Har tjatat som en galning ända sedan jag tog ställning för sen avnavling. Fick det inskrivet i jouralen men bmmvc försökte ställa in mig på att jag förmodligen inte skulle kunna få det. Men efter att ha påtalat det ett par tre gånger på förlossningen så fick jag det!!! Jag känner mig hur nöjd som helst.
    GRATTIS Jotti!    Underbart!!! Och verkligen positivt  att det är så många nu som har begärt sen avnavling i Göteborg och fått det beviljat.  Var din man duktig navelsträngsvakt då?  Minns att han tränade på hur han skulle säga 
  • abuelita
    Jennie Pennie skrev 2009-03-13 18:12:51 följande:
    Nu är hon äntligen ute och det gick så bra med sen avnavling på Mölndal.Bm hade inte gjort det någon gång tidigare men usk och den andra bm som var med hade gjort det förr. De tog ph prov genom att klämma åt navelsträngen med fingrarna och sedan låta det pulsera vidare. Navelsträngen fick pulsera färdigt.Abuelita - Måste bara fråga dig ang. färgen. Har för mig att jag läst i tidigare inlägg att barn som avnavlats sent får mer färg också. Stämmer det? Är väldigt nöjd med mitt beslut att avnavla sent och att usk hade koll på vad hon gjorde.
    Och jättegrattis till dig också Jennie Pennie!!!    Vilken bra uska! Hon borde verkligen får en eloge.

    Jo det stämmer att sent avnavlade barn har annorlunda färg än tidigt avnavlade. De sent avnavlade är friskt rosiga i färgen till skillnade från de  tidigt avnavlade barnen.   De flesta barnmorskor, obstetriker, neonatologer m.m. tror  att det normala är den  bleka, anemiska  färgen på nyfödda eftersom de aldrig tidigare sett barn som fötts på naturligt sätt.
    Men sent avnavlade blir oftare  gula efter några dagar, än de tidigt anvalade. De brukar dock inte få den behandlingskrävande gulsoten. Men det händer förstås.
  • abuelita
    Lilltå skrev 2009-03-13 18:18:32 följande:
    Jag hörde om Vovvemors diskussion med KS Solna och blev förvånad. Jag bad min bm för ett tag sen kolla upp hur rutinerna är nu på KS Huddinge och svaret då var att de avnavlar sent numer. Dock blev jag så fundersam efter Vovvemors svar så jag tänker maila och se om jag får nåt svar här. (Och eftersom du skriver att det verkar som det är lika på Huddinge så gissar jag att det inte är nån idé att fråga här i tråden om nån vet säkert....)
    Hej Lilltå! Det har kommit så olika   rapporter om KS här i tråden, både Huddinge och Solna.   Det verkar som att de kallar det sen avnavling när de väntar med avklampningen i 30 sekunder!!  Och prematurer avnavlas tydligen direkt, trots att det står annorlunda i riktlinjerna. Se länk i TS till Läkartidningen. Läs där även vilka som har granskat och godkänt riktlinjerna. Det är ju verkligen ren och skär skandal om de då inte förljer dem på KS!!!

    Jättebra att du skriver till förlossningen och frågar. Hoppas du får svar bara. Jg har skrivit dit utan att få svar.
  • abuelita
    Lilltå skrev 2009-03-13 21:23:34 följande:
    Hade hoppats på att hitta en mailadress till dem men det verkar svårt. Får väl ta det snailmailvägen eller telefonledes. (Eller både och.....)
     Mailadress minns jag nu att jag inte hittade någon till KS , varken Huddinge eller Solna, utan man måste skriva i sjukhusets registrator.  Telefon eller snailmail då alltså.
  • abuelita
    vovvemor skrev 2009-03-10 14:57:01 följande:
    Pratade idag med en BM på Karolinska i Solna, och frågade om sen avnavling när det gäller för tidigt födda barn. Det finns risk att min lille kommer för tidigt nämligen, så jag ville ha lite hum om vad de har för riktlinjer. Den jag pratade med då sade att det har de inte som rutin och visste knappt vad det var och det var minsann inget som BM:orna själva kunde ta ställning till utan det måste barnläkare besluta osv osv... Inte positivt alls med andra ord, vare sig för prematura eller fullgångna bebisar.Verkar det ha funnits någon som fått gehör för sen avnavling på KS Solna?
    Vovvemor: Jag hoppas också att fler ringer till KS i Solna.
    Lyfter därför fram ditt förra inlägg igen. 
    Läs helst på i Läkartidningens artikel om nationella riktlinjerna (tråd i TS) innan ni ringer, och berätta för dem att chefen för kvinnokliniken har granskat och godkänt riktlinjerna om sen avnavling.
  • abuelita
    Postit skrev 2009-03-13 22:24:56 följande:
    (Svar på 1227)Abuelita: Tusen tack för ditt svar. Ju mer jag tittar i den här tråden desto mer imponerad blir jag av ditt tålamod och din beslutsamhet i att ge dig på en sådan enorm apparat som hela den svenska förlossningssjukvården.Jag tar helt klart till mig förlossningsbrevet som du hänvisar till och mitt eget kommer vara mkt likt det. Tack!Det är på KS Solna som jag ska föda/födde och det komiska i det hela är att när jag berättar för min sambo om vad jag har läst här så berättar han för mig att vid mitt akutsnitt (feb -07) så dröjde det någon minut innan de avnavlade vår dotter. Själv var jag lite chockad över händelseförloppet och min kropp skakade så mkt att det var omöjligt för mig att hålla i henne så det fick han göra, mitt minne är väldigt suddigt, så jag har inte vetat om detta. Nu förstår jag varför hon hade så fin färg också. Apgar 10-10-10 blev det också!Vi hade turen den dagen att få en insatt överläkare som tog alla beslut från det att hjärtljuden gick ner på barnet tills det att allt var klart, och det gick undan!Det finns hopp för KS m a o, hoppas allt blir bra även denna gång!
    Ja det är verkligen en enorm apparat jag gett mig på    Men jag har bestämt mig för att ro det här i land nu. Jag höll faktiskt på lika intensivt med den här frågan under några år i slutet av 80-talet.  Men då var det telefonköer som gällde, så det ger jag mig inte in på i dag.  Fick nog av det då. Tur att det finns internet nu. 

    Jättebra att du tar till dig Babblis förlossningsbrev, för det är verkligen mycket bra. Och det bästa med det var att hon fick sina önskemål beviljade när hon var på Skövde lasarett strax innan förlossningen och gick igenom det med sin läkare.

    Fantastiskt vilken tur ni hade som fick just den läkaren. Har du lust att inboxa mig  hans/hennes namn, om du minns det?
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)