Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Pelargonen skrev 2009-03-15 12:20:23 följande:
    Har du någon källa för det påståendet?
    se t.ex. Sarah Buckley´s artikel i Belly Belly som jag länkat till i TS. 
  • abuelita
    Squirl skrev 2009-03-14 22:45:29 följande:
    De nada!Du gör ett viktigt arbete här som många är glada för. Bland andra jag och min son, som du vet!
    Tack!!
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-03-15 12:17:42 följande:
    Vi får heller inte glömma att stimulering av bröstvårtorna frigör kroppens eget oxytocin,  liksom lugn och ro och harmoni, och  att det därför är viktigt att låta mor och barn vara så ostörda som möjligt,  så att  barnet  börjar suga på bröstet så fort som möjligt.  Om det är medtaget eller oroligt kan mamman förstås själv stimulera bröstvårtorna, vilket barnmorskan bör upplysa henne om.
    Glömde ju skriva kroppskontakt och ömsint beröring, som kanske är det allra viktigaste, för både mor och barn .

    Gör nu ett försök att lägga in en länk till en väldigt bra artikel om oxytocin

    http://www.dn.se/insidan/omsint-beroring-far-kroppen-att-jubla-1.254861
  • abuelita
    Pelargonen skrev 2009-03-15 12:20:23 följande:
    Har du någon källa för det påståendet?
    Nu skriver jag av direkt ur ADC ONLINE:

    "Physiological placental transfusion is generated by gravity or by uterine contraction, or by both, is regulated by the child´s reflexes, and is terminated by reflexive closure of the umbilical vessels when the child has attained a maximal, optimal blood volume. "

    Försöker med länken i nästa inlägg.
  • abuelita
    Shirley skrev 2009-03-15 15:55:04 följande:
    Är det någon här som fött i Västerås nyligen? 08 eller 09. Hur hade dom det med avnavlingen då?En annan tjej berättade nämligen att hon ringt dit och den bm hade blivit jättetjurig då hon frågade om dom hade sen avnavling där. Nästan så hon hade fått sig en utskällning, hur hon kunde riskera barnets hälsa osv och att dom INTE tillåter sen avnavling där. Att det finns risker med det.Blir förvirrad då jag frågade min bm för en vecka sedan och hon sa att dom har sen avnavling där. Dock bor inte jag i Västerås så min bm kanske inte har rätt heller om det då hon inte arbetar där.Så nu undrar jag, vilka är riskerna med sen avnavling? Gulsot hade den bm nämnt. Och om någon modig själ orkar engagera sig får ni gärna ringa Västerås förlossningsavd. och fråga hur dom gör och uppdatera här sen. Knappt så man vågar nu efter dom var fruktansvärt snäsiga mot den andra tjejen som ringde.
    Det här är ju för jäkligt!!!    Det finns inga kända risker med sen avnavling. I så fall skulle det ju för 17 vara farligt för  andra däggdjur också att föda utan navelklämmor.

    Det har kommit så olika rapporter från Västerås här, både före och efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades . En del säger att det är tidig avnavling som gäller där och en del säger att det är sen .  Men det  påståendet som den här bm som kommer med är ju helt  oacceptabelt!!!   Se inlägg 997 på sid. 100.  Men även inlägg 1225 å sid. 120 , som låter riktigt hoppfullt. 

    Jag tror det är viktigt att så många  som möjligt av er som ska föda i Västers läser på här och sen ringer/ mailar till förlossningen. Skriv gärna ut texten i inlägg nr 2 i den här tråden och visa dem, både på fl och mvc. 
    Har du kontakt med andra gravida Västeråsare  här på FL?  Försök i så fall få dem att hjälpa till . 
  • abuelita
    Shirley skrev 2009-03-15 15:55:04 följande:


     Och om någon modig själ orkar engagera sig får ni gärna ringa Västerås förlossningsavd. och fråga hur dom gör och uppdatera här sen. Knappt så man vågar nu efter dom var fruktansvärt snäsiga mot den andra tjejen som ringde.
    Den tiden när vi stod med mössan i hand och bugade och bockade åt allt "doktorn" sa och gjorde borde vara förbi för länge sen. I synnerhet när de tar sig friheten att fatta beslut över huvudet på oss om våra barn borde vi slå näven i bordet.

    Både WHO och svenska riktlinjer rekommenderar ju sen avnavling. Dessutom så har man enligt Hälso- och sjukvårdslagen rätt att få full information och vara delaktig i vilka åtgärder som ska göras med ens barn. 
  • abuelita
    shangri la skrev 2009-03-15 17:29:36 följande:
    Här kommer sent svar, abuelita:De höll henne under moderkaksnivå i ca 2-3 min och hade absolut ingen brådska med att avnavla henne. Vet inte alls hur länge det varit rutin hos dem, kanske är det också som du säger att det är lite beroende på vilken barnmorska man har!
    Tack för svar! 
    Men, stod de verkligen och höll henne under placentanivå i 2-3 minuter innan du fick henne i din famn?   Hur kändes det för dig i så fall? Och vad tyckte barnet, skrek hon mycket?  Så här står det ju faktiskt inte i riktlijerna att de ska göra.  Där står det att barnet ska hållas under placentanivå i 30 sekunder innan det läggs i mammas famn, och sen klampas navelsträngen av efter 2-3 minuter.

    Jag tror dock att de som tagit fram riktlinjerna har missuppfattat det hela när de rekommenderar att pigga och fullgångna barn ska hållas under placentanivå i 30 sek. Jag tror helt enkelt de har läst lite slarvigt i instruktionerna om hur man gör med barn som måste navlas av snabbt för att tas ut till akutrummet. 
  • abuelita
    Pelargonen skrev 2009-03-15 19:00:19 följande:
    Fast det jag undrar är om du har en källa som påvisar att man inte bör ge livmodersammandragande medel medan navelsträngen fortfarande pulserar.
    Tyvärr har jag inte källhänvisningar till allt jag lärt mig under åren.  Men jag gör så gott jag kan för att hitta det genom att googla. Du får gärna hjälpa till.

    Jag har lagt ner rätt mycket tid och energi nu på att försöka besvara dina frågor. Inget som var till belåtenhet, eller det minsta intressant?

    Du jobbar inom förlossningsvården , eller hur?
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)