• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • t h o w e

    I april -08 föddes min son. Jag fick också en sfinkter ruptur grad 3.. Ingen information alls har jag fått i efterhand. Jag har fått läsa mig till på google och förstått för bara ett par dagar sen hur jag sprack.. Det tycker jag är riktigt dåligt.

    Jag har inte ens varit på efterkontroll. Däremot har jag inte haft några som helst problem utav min sfinkter ruptur, men jag vill inte föda vaginalt igen.. Någon som fått beviljat kejsarsnitt när man haft en sfinkter ruptur grad 3?


  • t h o w e

    Såhär står det i min förlossningsjournal..

    "Det har uppstått vaginalruptur kl:6 i nedre halva vagina samt en perinealruptur grad III, mindre än halva sfinktern. Sfinktern sutureras med 2 Polysorb, end to end."


  • Hanna36

    jag födde oxå ett stort barn (5380g, 58 cm) och fick en sfinkterruptur grad 3.
    Jag hade oxå ett helvet i början, men det har blivit mkt bättre med tiden! det är nu lite över 3 år sen, och jag ha ringa besvär idag!
    Har även varit gravid och fått barn efter det.

  • emya

    Jag fick en total SR -05. Min läkare sa att jag när som helst fick ringa om jag unbdrade något. Två stygn gick upp, men jag har inte problem med det, men vill jag opereras igen får jag det.

    Fick ett planerat snitt nu i november -08. Mycket bättre, min bebis och jag mådde jättebra.

    Har idag lite svårt med nr2, och hysteriskt rädd för gynundersökningar, men annars har jag tur som är såpass bra idag.
    Hoppas det fortsätter så.

    Mitt råd. ta ett snitt nästa gång så ni inte riskerar att det blir värre.

  • lifeleker
    Hanna36 skrev 2009-01-02 23:35:43 följande:
    jag födde oxå ett stort barn (5380g, 58 cm) och fick en sfinkterruptur grad 3.Jag hade oxå ett helvet i början, men det har blivit mkt bättre med tiden! det är nu lite över 3 år sen, och jag ha ringa besvär idag! Har även varit gravid och fått barn efter det.
    herregud vilken bamsing!!!!
  • Hanna36
    Svar på #45
    ja, han var rejäl... Fundersam
    jag var lite orolig då jag väntade lillebrorsan för ett tag sen.. ville inte gärna gå igenom samma sak en gång till..
  • Mamma till Philip Nova Elliot
    Lonicera skrev 2009-01-01 20:25:38 följande:
    På mitt BB (avd 86 för komplicerade förlossningar) var det aldrig något tal om någon sjukgymnastik. I en pärm som fanns på rummet kunde man läsa sig till att en sjukgymnast skulle finns tillgänglig i dagrummet på den andra BB-avdelningen (för normala förlossningar) vid en viss tidpunkt. Jag var dock alldeles för dålig för att kunna ta mig till den andra avdelningen (kunde inte gå upp och duscha förrän dygn 3). Men jag var aldrig i behov av någon sjukgymnastik, men ändå...
    Vad konstigt!

    Alltså det är ju mest eftersom det är mer restriktioner kring sfinkter än PN (normala förlossningar) Man ska ju vara mer försiktig, vänta med knipövningar mm. De ger oxå mycket info om just sfinkter. Iaf hos oss.
    Stolt mamma till PHILIP 021128 och NOVA 070810 [www.rebeccapettersson81.blogg.se]
  • emmizenma
    Philips mamma skrev 2009-01-03 21:37:11 följande:
    Vad konstigt!Alltså det är ju mest eftersom det är mer restriktioner kring sfinkter än PN (normala förlossningar) Man ska ju vara mer försiktig, vänta med knipövningar mm. De ger oxå mycket info om just sfinkter. Iaf hos oss.
    Hm till mig delade de ut nån lapp om knipövningar och där stod det att man skulle börja så fort som möjligt. Konstigt att de ger det till någon då som har fått Sr...
    Vad bra att ni får mycket info! Man önskar att det vore så överallt.
  • Lonicera

    Innan jag åkte in på operation fick jag veta att jag skulle vänta med knipövningarna tills jag varit på efterkontrollen hos bm 2 månader efter förlossningen. Men jag fick inte veta varför jag skulle vänta med det. Ej heller hur illa jag brustit, för förlossningsläkaren ville se på skadan i bra ljus, men att det var illa såg jag på förlösande bm. Inte ett knyst efteråt om vad de kom fram till under operationen.

    Vi har "sytt lite" i perineum, sa en ronddoktor på BB, framtida förlossningar kommer att handläggas av specialist-MVC. Han bröt på tyska och eftersom jag visste att de inte hade sytt litegrann, utan mycket, tolkade senare det som att de sytt ihop det slarvigt/så gott det gick, eftersom det hängde ut skinnflikar på flera ställen, och att jag skulle ha blivit förstörd för framtida förlossningar.

    Partiell sfinkterruptur, fick jag veta av MVC-bm när jag en vecka före efterkontrollen gråtande ringde till henne för att få klarhet i vad det var för elände jag hade fått (efter att ha krånglat med ett laxermedel som jag inte tålde).

    Hon kunde vid efterkontrollen ta bort skinnflikarna med något etsande medel, men då hade jag ändå tills dess trott att jag skulle behöva se helt vanställd ut resten av livet och behöva krångla med skinnflikarna vid varje toabesök...

  • Lonicera
    Hanna36 skrev 2009-01-03 21:02:32 följande:
    Svar på #45ja, han var rejäl... jag var lite orolig då jag väntade lillebrorsan för ett tag sen.. ville inte gärna gå igenom samma sak en gång till..
    Men hur gick det med lillbrorsan då? Var det tal om snitt då? Eller tillväxt-UL och igångsättning?
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera