• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Uppsalapojkarna

    Jag får ont vid sex. både i livmodertappen som är på tok för låg, typ ca 2cm från mynningen vid krystning och sedan vid urinröret som även det glidit ner. Det senare har däremot kommit under sommaren.

    Här blir det bara sämre och sämre för varje månad som går.

    När man söker på youtube på prolaps surgery så får man bara fram filmer där de sätter in nät och det villde ju verkligen inte göra här i sverige.

  • Snöfrun
    Solstorm skrev 2012-09-17 15:26:10 följande:
    Hej alla,

    Verkar som jag får hoppa in i den här gruppen också... Fick min underbara dotter för 3,5 månad sen. Trodde för någon månad sedan att jag drabbats av framfall men på återbesöket hos BM sa hon att det inte var så. Trodde därmed att allt var ok. Jag har knipit som en dåre! Idag kollade jag med spegel och jag kan ju säga att det inte ser normalt ut för fem öre.
    Tror jag drabbats av framfall av främre slidväggen men helt hundra är jag inte.
    Usch jag känner mig så jävla deppig. Har alltid tänkt att framfall drabbar äldre men här står man nu. 
    Vad gör man åt framfallet? Är det alltid operation som gäller?
    Sen en annan fråga som kanske är lite privat: Hur funkar det med sex? Går det? Känns det annorlunda?
    Vi har inte prövat än så att säga...
    Skäms så över detta, vågar knappt berätta för maken. Känns som att han kommer tycka att man är osexig. 
    Jag förstår din reaktion. När jag upptäckte samma sak så fick jag panik rent ut sagt. Jag upptäckte min skada när mitt andra barn var 8-9 månader. Jag upptäckte det för att jag började få skavkänsla i underlivet. Det kändes som om jag hade en tampong som hade halkat ner. Vid sex kände jag inget negativt, tvärtom var det faktiskt skönare än innan jag fick barn. Jag tycker absolut att du ska berätta för din make, du behöver hans stöd i det här. Jag vet att det känns pinsamt men det är verkligen inget att skämmas över. 

    Precis som Minnie säger så gör man generellt inget innan barnet är ett år och har man inte väldigt stora problem så opererar man heller inte innan man har fött klart de barn man önskar få.  

    Många i den här tråden har stora problem och har verkligen råkat illa ut dels under barnafödandet men kanske speciellt på grund av bristande sjukvård och förståelse från vården. Jag tillhör de som har haft en relativt stor skada. Min bäckenbottenmuskel gick sönder vid första förlossningen och därför saknade jag knipförmågan (fast det förstod jag inte) och efter en graviditet till och med träning som inkluderade hopp och löpning efter båda graviditeterna så konstaterade en specialistläkare på Octaviakliniken i Stockholm ett framfall av den främre slidväggen där urinblåsan hade halkat ner och syntes som en "boll" i slidmynningen. Jag blev opererad i maj i år och läkaren lyfte då upp slidväggen och lagade den trasiga muskeln. Nu ser jag normal ut där nere, jag känner att jag kniper och jag kan leva som vanligt. Jag har inte börjat träna med hopp och löpning ännu men jag har goda förhoppningar om att kunna göra det på sikt också. Det jag vill säga med det här är att även om man måste operera så kan det gå väldigt bra beroende på vilken typ av skada man har och hur stor skadan är. Jag förstår att operation kan kännas superläskigt men det kan också leda till något mycket bra och tillbaka till ett normalt liv. Lycka till!

     
  • mani79

    Snöfrun: din berättelse ger hopp!

    Up: ligger nu och väntar på op och passade på att fråga läkaren om bakre framfallet. De skär inte ner ända till tarmen! Jag som missförstått. De bygger upp mellangård och bindväv igen så att tarmen trycks på plats på så vis! Beklagar förvirringen!

  • Uppsalapojkarna

    mani79
    Lycka till. Hoppas att det blir bra och att du inte mår allt för dåligt efter operationen.

  • Solstorm

    Hej igen,

    Tack för era svar!
    Snöfrun: Du fick mig att må lite bättre igår. Tack!
    Jo jag måste berätta för maken, jag vet. Önskar bara att jag kunde sluta skämmas över det.
    För tillfället har jag inga större besvär av framfallet. Hoppas att jag slipper det i framtiden också, vi får väl se.
    Det jobbigaste är väl att det känns som att det kommer in luft där nere när jag rör mig. Det andra är väl att jag har svårt att hålla mig om jag blir riktigt kissnödig. Inte kul.

  • Lise

    Hej!

    Hoppas att det är ok att jag hoppar in här hos er som verkar ha koll!

    Fick mitt tredje barn för drygt ett år sedan sedan och för någon vecka sedan upptäckte jag att jag fått framfall av bakre väggen. Har alltid haft problem att tömma tarmen och varit förstoppad till och från.Även innan jag fick barn fick jag ibland hjälpa till med fingrarna för att trycka ut det sista. Men nu upptäckte jag att en stor boll trycks ut när jag krystar och efter att ha kollat på nätet förstod jag direkt att det är  bakre slidväggen som trycks ut.
    Jag har inte haft några kompilikationer vid mina förlossningar så jag misstänker att mitt problem beror både på tre täta graviditeter samt att jag ofta haravföring som stockar sig i tarmen. Antar att Bajset som samlas där har tänjt på och gjort att det "gett vika". :(

    Ska sätta in spiral om några veckor och tänkte be bm kolla på det då.Eller bör man gå och få det kollat tidigare?
    Tycker att det är konstigt att det kommit så plötsligt, att det verkligen trycks ut så pass utan att jag märkt det innan.

    De "enda" problemet jag har av det är att jag måste hjälpa till med fingrarna för att tömma tarmen helt och visst det är inte så skoj att behöva göra det. Men min fundering är om det kan bli värre eller om man bara kan ha det så här?
    Har börjat knipa flera gånger om dagen sedan jag upptäckte det. Har sökt info men blir inte klok på om man kan knipa rätt det när det är bakväggen som buktar ut? Är det bara om det är framtill eller själva livmodern som man kan knipa bort?

  • Uppsalapojkarna

    Lise
    Mina problem började precis så, men har snabbt blivit sämre sedan maj förra året.

    Och ja, det blir oftast sämre, särskilt om du är förstoppad.

    Be att få remiss till sjukhuset och träffa en tarmsjuksköterska som gör bio feedback. Det är det allra bästa.

    Om du lär dig att inte krysta för att få ut avföringen och tränar upp knipmusklerna kan det blir bättre, men allra bäst hjälp får du i ett första steg av just bio feedback som hjälper än att bli mer medveten om hur kroppen fungerar och hur du ska knipa för att det skall ge bäst resultat.

    En del kniper bara nertill i slidan, men det hjälper inte så mycket, då man måste knipa och lyfta upp hela bäckenbotten. Jag som har så lågt sittande bäckenbotten känner verkligen hur hela bäckenbotten lyfts när jag kniper, men om man inte har sänkt bäckenbotten kan det vara svårt att veta om man verkligen kniper och lyfter upp hela bäckenbotten och inte bara i slidan.

  • Minnie7

    Nu har jag beställt journalkopior för ev anmälan till patientskadenämnden. Ska ta med dem till Linköping nästa gång.

  • Snöfrun
    Solstorm skrev 2012-09-18 12:47:38 följande:
    Hej igen,

    Tack för era svar!
    Snöfrun: Du fick mig att må lite bättre igår. Tack!
    Jo jag måste berätta för maken, jag vet. Önskar bara att jag kunde sluta skämmas över det.
    För tillfället har jag inga större besvär av framfallet. Hoppas att jag slipper det i framtiden också, vi får väl se.
    Det jobbigaste är väl att det känns som att det kommer in luft där nere när jag rör mig. Det andra är väl att jag har svårt att hålla mig om jag blir riktigt kissnödig. Inte kul.
    Knip knip knip knip knip. Och knip ännu mer. Ditt barn är fortfarande litet och det tar tid för kroppen att återhämta sig efter en vaginal förlossning. Se till att hitta rätt muskler, för mig funkar det bra att sticka in ett finger i slidan och då känner man verkligen när man kniper rätt. Eller titta med en spegel och knip samtidigt, då ser du säkert hur "allt" åker uppåt.  Knip sedan flera gånger om dagen. Har du tur så går både framfallet och läckageproblemen tillbaka bara genom knipträning. 
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder