• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Snöfrun
    mani79 skrev 2012-09-26 21:09:15 följande:
    Jag. Är. Så. ARG!!! Tittade ni på uppdrag granskning?
    Håller med! Helt fruktansvärt helt enkelt! Jag saknar ord!
  • Uppsalapojkarna

    Alltså, jag undrar om inte mitt klassas som sfinkerskada ändå. eller måste ringmuskeln vara av då?
    Jag har ju inget kvar baktill, bara tunn tunn hud mellan slidan och ändtarmen, men tunn hud till mellangård.
    Nina sa ju att det var en förlossningsskada.

    Nu efter att ha sett programmet, så kommer allt tillbaka.

    Skitsnabb sista förlossning, får krystvärkar när båda är ute från rummet och får ringa på de.

    Väl inne springer de till handskarna och säger åt mig att hålla emot för de vill inte bjuda på tårta.
    Med andra ord hade jag INGET tryck alls  emot mellangården och hon han precis fånga honom när hon äntligen fått på sig handskarna, då var huvudet på väg ut.

    Efteråt skojade hon till det och sa att det gick så fort att jag inte hann spricka när jag sa att jag måste ha spruckit massor för att det gick så fort och kändes som att han skulle komma ut genom tarmen istället för slidan.

  • Minnie7

    Ringmuskeln måste vara delvis av för att det ska vara en sfinkterruptur men jag vet ej mer än så. Vet att Eva Uustal (hon opererade ju mig) sa att den fått sig en törn men jag frågade inte mer ingående. Ska faktiskt göra det nu när jag ska tillbaka i oktober.

  • Uppsalapojkarna

    Ja, jag vet ju att slutmuskeln är påverkad då mätvärdena inte var helt perfekta och de frågade mig om jag kunde hålla kvar avföringen.

  • Gladhannapanna

    Jag fick en grad tre bristning, det innebär att delar av sfinktern är skadad, grad fyra är när man brister hela vägen. Vet ej hur det ser ut med ettan och tvåan. Ska se programmet imorgon.

  • Minnie7

    Grad 1 är endast hudskador, grad2 omfattar även bäckenbotten och musklerna. Grad3 delvis sfinkter av och grad4 totalt av.

  • Jorban

    Hej,

    Jag har läst en del på Familjeliv men har inte skrivit själv. Nu har jag gjort en användare och undrar om ni kan svara på frågor som alla barnmorskor jag träffat inte har kunnat svara på.

    Jag födde barn vaginalt för cirka ett år sedan. Barnmorskan tittade på mig efter förlossningen och sade sedan att hon måste kalla in läkare för hon skulle inte klara av att sy själv.

    Efter några veckor när jag vågade kolla såg jag två bollar. Började googla och hittade Familjelivtrådar om framfall. Beställde möte med barnmorskan som sade att allt såg normalt ut. ev lite slapp framvägg. 

    Råden blev att knipa. Och vad jag har knipit!!!

    Efter mer eget sökande och då jag läst forskning inser jag att ett framfall inte går att knipa bort. Jag bokar ca 6 månader efter förlossning möte med barnmorska. Det såg bättre ut tyckte hon. Att jag inte kunde motionera (springa) eller hoppa, stå, gå eller använda tampong (som bara kom ut igen) eller var tvungen att hjälpa bajset ut med fingret var normalt. Bara att knipa.

    Efter en period av "jaha, men då ska jag väl leva med detta då" bokade jag 9 månader efter förlossningen möte med barnmorskan. Då hade hon med sig husets "expert" på framfall. Den barnmorskan sade att det ju var något men inte fick jag någon diagnos. Rådet blev att knipa.

    I dag såg jag uppdrag granskning och för första gången förstod jag ett par saker. En sfinkterruptur är inte en total öppning mellan slidan och analen - alltså den kan ligga innanför skinnet. Jag kunde inte hålla inne gaser eller avföring de första dagarna efter förlossningen men det trodde jag var normalt (allt är ju så väldigt normalt i svensk vård). Mina två bullar som fortfarnde hänger ut vid slidmynningen är kvar och utan diagnos.

    Jag undrar hur man kan gå vidare. Vart vänder man sig?

    Jag såg ju också på uppdrag granskning om det där greppet "som skulle vara ett övergrepp enl. barnmorskan i programmet" och prövade något som jag aldrig prövat förut: jag tog grepp och försökte känna hur tjock/tunne väggen mellan ändtarmen och slidan var. (Pincettgrepp). Herregud det var ju ingenting nästan. Ett gladpack är ju tjockare. Ska det vara så?

    Det var mina två frågor.

    Hoppas på svar från er som vet saker om framfall.                                     

  • Minnie7

    Mitt råd är att boka tid hus en riktig expert på förlossningsskador och inte en barnmorska. Om du bor nära Linköping kan du själv boka en tid till Eva Uustal på universitetssjukhuset för bedömning. Har själv varit hos två olika gynekologer, varav en sk expert på framfall, som inte såg mina skador.

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder