• misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Tråden för oss som vill hjälpas åt med att planera matsedeln utifrån säsongens varor och veckans extrapriser.

    Vi strävar efter att få ihop en näringsmässigt bra och varierad matsedel som dessutom kostar så lite som möjligt!

    Även öppet för prat kring mat i största allmänhet och billig mat i synnerhet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-06 10:11
    Extratråd där vi kan samla våra matsedlar och recept.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42881164.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-14 16:11
    Den nya tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43077487.html

  • Svar på tråden Veckomatsedel à la budget
  • misstristess

    Nasigoreng? Ännu en ny rätt jag inte har ätit! Hur gör man det?

    Den här veckan har blivit lite dyrare än annars, men det är för att jag inte har handlat själv. Idag kom sonen hem med ägg för halva priset, oj så nöjd jag var, han lär sig.
    Bad honom köpa mer i morgon om där är kvar. Ekoägg för 10kr/6pack.

    Ska få honom att ta rundan förbi köttdisken också.

  • misstristess

    MrsQuitas: såg att du har ursprung i Libanon och Rumänien, har du inga roliga och lite ovanliga recept att dela med dig av??

    Som svensk kan man ju alltid ta fram köttbullarna och som finsk är där de karelska pirogerna. Men vad har Libanon och Rumänien?

  • syntetica

    MrsQuitaz skrev 2009-02-05 15:58:40 följande:


    köper aldrig euroshoppers kycklingklubbor eftersom dem innehåller så mycket vatten och det blir inte mycket kvar när man grillat dem. kostar alltid på mig kungsfågel för 22kr/kg och ibland hittar jag den för 15kr, underbart!
    det kan jag tyvär inte hålla med om, vi glr dom i ugnen och vi får massa kött kvar, jag orkar kanppt en hel och jag är endå ganska matglad så. :D
  • MrsQuitaz

    nasigoreng kan man köpa färdig i frysdisken och är en ris pytt i panna kan man säga. jag hade ris och kyckling över från igår som jag stekte ihop med lite olja, pujulök, paprika och majs (man kan ha i allt man önskar) och smaksatte med salt, gurkmeja och curry. gud så gott och enkelt det är!

    libanon har mycket spännande och god mat. något som de flesta känner till är falafel, kikärtsburgare, som görs på ett naffs och som smakar dundergott. annars är grillat poppis där och grytor likaså. jag tipsade förut om gröna linseer med ris serverat med knaperstekt lök och tzaziki, en god enkel libanesisk rätt. vinbladsdolmar är också mycket goda och uppskattas av både stora och små. brytbönor med köttbitar i tomatsås som serveras med ris är också gott. en annan god och enkel rätt är färsbiffar med vitlök, lök och persilja i ugn med skivad potatis i tomatsås som kan serveras med ris. araber äter ris till nästan allt!

    rumäner däremot har lite annorlunda mat. något som är väldigt typiskt rumänskt är polentan. den serverar dem med stekt fisk eller en god gryta gjord på kycklinglår som kokar upp lätt och sen får koka med tomatbuljong och vitlök och salt. kåldolmar är också något som äts ofta i rumänien. dem gör mycket grytor på potatis och andra rotfrukter och en lite surare soppa som kallas borch/chiorba som man smaksätter med citron.

    vill du ha recept på något så är det bara att hojta till så ska jag försöka skriva ihop det. jag lagar det mesta på fri hand och har därmed inget recept att kopiera.

    ang kycklingklubborna: euroshopper styckar sina klubbor så att en ganska stor del av benet/ryggrad är kvar vilket ger extra vikt och mindre kött. jag skär alltid bort det och kvar blir inte mycket. visst skulle jag kunna annvända det som jag skört bort till att göra soppa eller buljong, men sån tid har inte jag =)

    OJ va långt detta blev, sorry =)

  • misstristess

    Falafel har vi gjort själva, perfekt vegetarisk mat. Både billigt och gott!

    den Rumänska maten låter lite spännande och billig. Gärna recept på någon gryta med rotfrukter.
    Vad har man för kryddor?

  • MrsQuitaz

    ja en typisk rotfruktsgryta innehåller:
    grytbitar av nöt eller gris
    palsternacka
    morot
    potatis
    tomatpure
    vatten
    vegeta eller grönsaksbuljong
    ev paprika

    koka köttet tills det blir mjukt, ha i morötter eftersom de har längst koktid, därefter potatis och palsternacka och tomatpure. koka ihop så att potatisen mjuknar ordentligt. smaksätt med vegeta och liite peppar.
    servera med ett gott bröd

    vill man inte ha kött går det superbra att göra utan, blir minst lika gott med bröd till :D

  • misstristess

    Kokar du köttet utan kryddor? Hur mycket vätska har du i? Och potatisen, ska den nästan koka sönder?

    Kan man ha annat än grytbitar? Typ fläsklägg eller karré?
    Det kan ju bli en riktigt billig gryta.

  • MrsQuitaz

    ja koka köttet ensamt först och sen ha i resterande. ja poatisen ska koka så att de kantade bitarna blir runda liksom.

    du kan ha i vad som helst. jag använder grytbitar men mormor i rumänien har i fläsklägg.

    hoppas det smakar!

  • misstristess

    Jag hoppas också att det smakar!

    Ska bara handla kött.

    Brukar ni äta libanesisk couscous? Den där som är stor som en ärta. Kommer inte ihåg vad den heter, vi har provat den men jag tycker att den är svår att koka.

  • Salmiak73

    Vill tipsa om COOP EXTRA har falukorv (hel ring) SCAN för 10:-/st dena vecka.

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget