• misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Tråden för oss som vill hjälpas åt med att planera matsedeln utifrån säsongens varor och veckans extrapriser.

    Vi strävar efter att få ihop en näringsmässigt bra och varierad matsedel som dessutom kostar så lite som möjligt!

    Även öppet för prat kring mat i största allmänhet och billig mat i synnerhet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-06 10:11
    Extratråd där vi kan samla våra matsedlar och recept.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42881164.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-14 16:11
    Den nya tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43077487.html

  • Svar på tråden Veckomatsedel à la budget
  • Kime

    Vi har köpt både ½ gris och 1/4 nöt, och har haft mat i evigheter. Men fy vad trött man blir på kött till slut Men vi har absolut tyckt att det har varit värt pengarna! Köttet har varit oändligt mycket godare än det man köper i affärerna, en helt annan färg och mycket mindre vatten i det. Super!

    Ja, visst är det konstigt att man kan ha så mycket mat men ändå ingenting att laga. Men jag har börjat skriva en matlista som kräver extremt lite inköp, så det ska nog bli ordning på det här Fram till 2/3 när jag börjar jobba kan jag väl unna mig att vara matmor, efter det blir det nog körigare, men då får man väl göra storkok och sen plocka fram ur frysen kanske.

  • Kime

    En annan positiv sak med att köpa ett stort stycke djur sådär är att jag har tvingats lära mig att tillaga de olika delarna. Just nu är det mest nötköttet uppmärkt "Saltrulle" jag är osäker på. Har läst mig till att man kan göra ett saltat och kokat smörgåspålägg av det, men det borde väl gå att köra i ugnen som vanligt också va? Svärmor brukar göra saltrulle i ugnen ibland, men jag har inte tyckt om smaken nåt värst när jag ätit det. Vill ju mycket hellre göra god mat än halväcklig

  • misstristess

    Vad jag precis läste om rullen så är den en ganska hård och fettfattig styckdetalj och gör sig bäst som kokt.
    Men det var svårt att hitta recept.

  • misstristess

    Själv måste jag under helgen planera och handla maten till nästa vecka. Ska försöka laga till så mycket som möjligt på söndag för jag orkar verkligen inte under veckan.

    Färsen är slut och i frysen ligger det mest grönsaker, en bit falukorv och den jäkla älgen.
    Funderar faktiskt på att frosta av frysen nu när den ändå är nästan tom.

    Kan man stuva alla frysta grönsaker? Har blandade påsar av olika slag där det bara är en liten skvätt kvar i. Blir fryst blomkål för vattnig?

    Brukar nog aldrig stuva grönsaker när jag tänker efter, men visst kan man äta det till stekt falukorv?

  • Karlsson

    Stuvad blomkål och stekt falukorv är väl en klassiker? Har nog bara stuvat färsk dock....

    Sitter också och fiffilurar på nästa veckas matsedel. Jag har kokt fläsklägg i kylen så måndagen är klar

    Sen har jag lite köttfärs, korv, skinkpåsar, kokt nötkött i påsar, kyckling och revbensspjäll. Ska nog få ihop en bra matsedel av det

  • misstristess

    Jag skulle kunna dra mina söner i örat... jag la mig tidigt igår och de var uppe lite senare. Under natten har de knaprat i sig allt brödet och hällt i sig all mjölk! Hade en lite idé igår att jag skulle baka piroger idag, men mjölken är borta!

    Samma sak hände med vårrullarna, de gick åt under veckan som mellanmål, var inte många kvar i frysen igår.

  • misstristess

    Karlsson: har du provat att blanda tärnad skinka i köttfärslimpa? Sätter en fin smak! Brukar själv blanda ner skivspill, men det borde gå bra med julskinka.

  • misstristess

    Nästa veckas mat måste bli riktigt billig! Har haft en del oväntade utgifter och kassan tryter.

  • Karlsson

    Har aldrig provat skinka i köttfärslimpa Kollade just frysen och hittade 1 kg bacon! Dom där billiga storpacken jag fyndade och glömde sedan bort

    Fläskpannkaka var länge sedan....

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget