• basketmia

    det konstiga 48-systemet...

    Jag tycker att det är självklart att man vill prata med en läkare om det rör sig om diagnoser som man inte haft med på sin lista. Min tanke var att vi skulle få ett barn med diagnos som vi satt upp på vår lista och barnet skulle bokas direkt och sedan skulle vi gå igenom journalen med läkare bara för att dubbelkolla att det inte finns något i journalen som vi inte förväntat oss. Men jag kanske ska sluta drömma...

    Det verkar inte bra om amerikanska organisationer finkammar listan och bokar upp barn så fort det kommer nya barn på listan och sedan lägger tillbaka dem de inte kan fördela. Däremot verkar det inte alls otroligt eftersom de amerikanska adoptionsförmedlingarna är vinstdrivande efter vad jag förstår.

    Dock tycker jag att de flesta jag hört talas om matchats mot 48-timmarslistan väldigt snabbt, de flesta fall jag hört om har matchats inom två veckor. Men det kanske har ändrats de sista månaderna

    Tyvärr är det ju upp till kinesiska myndigheter om de kommer låta detta fortgå. De borde ju kunna varna eller ta bort organisationer från listan om de inte följer uppsatta regler.

  • basketmia
    rallarrosen skrev 2009-01-23 15:15:34 följande:
    Jag undrar också vilken organisation du har.Vi har FFIA och det fungerade utmärkt, visst det var lite stressande med de ca 26 timmar vi hade på oss men det gick bra.De ringde på morgonen (hade bokat barnet) och till 12 dagen därpå hade vi på oss att ta ställning till barnet. Vi hade valt 5 diagnoser och talat med läkare om just dessa, läst på en hel del. Så när förfrågan kom så var där inget värre än att be den aktuella läkaren läsa igenom (tolka läkartermerna) och kolla om det kunde finnas något mer dolt. En rejäl anspänning förstås och ansvarsfullt beslut men det var det dygnen. Vi valde att inte titta på fotot förrän vi bestämt oss - och blev föräldrar då!Hade vi tackat nej till detta barn så hade bokningen släppts och andra organisationer fått chans på detta barn.Självklart ska inte er organisation tillfråga er om diagnoser ni inte valt, det vore tjänstefel från deras sida. Jag vet inte vad ni angett till er organisation men av de föräldrar jag har kontakt med som fått 48-barn så är det inga svåra diagnoser de varken valt eller fått förfrågan om. Vår kille har ingen svår diagnos heller. En familj hade bara valt en diagnos och de tog 3 veckor för dem att få förslag på sitt barn. För oss tog det två veckor.Jag har kontakt med en amerikansk grupp som adopterar/och adopterat från det barnhem där vår kille kommer ifrån och det är då inte så att de fått/valt några lättare diagnoser. Några friska, några lättare, några svåra diagnoser men framför allt har de amerikanska familjerna fått eller valt "äldre" barn, runt 4-6 år. Det tycker jag är ovanligt här i Sverige.Vad jag gillar med 48timmarslistan var att vi själva fick avgöra vad vi kände att vi kunde tänka oss, vi hade lite makt över vår process och slapp ta det svåra beslutet att tacka nej.Jag tycker att din organisation gått över gränsen när de gett er förfrågan om barn. Och naturligtvis skall de boka upp barnet och ni ska ha minst 24 timmar på er att fundera. Lycka till!
    Nu blev jag lugnare. Detta är vad jag förväntar mig och vi har också FFIA som organisation. Vi har tre diagnoser men jag tror att det kommer ta lite längre tid för oss eftersom vi anmälde oss till 48-timmarslistan nästan samtidigt som ansökan gick i väg till Kina. Ca 3 månaders väntan hoppas jag på men är inställd på att det kan ta längre tid så att jag inte blir besviken.
Svar på tråden det konstiga 48-systemet...