• Meria

    Servitut på brygga/båtplats

    Vi flyttade in i vårt hus för 2 år sen. När vi först kollade visade mäklaren oss runt och sa att förra ägaren hade byggt en brygga 100 m ner från tomtgränsen. Han ägde inte tomten nedanför huset, men det är bara en åker som skiljer från huset och sjön. Mäklaren sa att vi hade rätt att använda bryggan och så var det inte mer med det.

    Vi köpte huset och gjorde upp planer för vad vi kunde göra med bryggan, rensa upp lite och få en liten badplats bredvid. Det blev sommar och vi började göra iordning den.

    Året därpå knackade en granne på och ville prata med oss. Han berättade att han ansökt om servitut på just den bryggan och ville att vi skulle veta att det var de när de kom och gick förbi. Vi blev smått chockade, var helt naiva och visste inte att man behövde ansöka om servitut. Mäklaren hade inte nämnt det, vi tänkte bara att iom att förra ägaren byggt bryggan "hörde" den till huset.

    Den här grannen hade alltså ansökt klart och allt bakom ryggen på oss. Grannar längre bort har haft problem med dem då de ansökt om servitut på bryggan som låg i anslutning till deras tomt. Det servitutet tror jag upphävdes.

    Frågan är alltså om det finns något vi kan göra? Några idéer? Det är ledsamt när man köpte huset och hade planer för båtplatsen och allt. Nu har de servitut och det känns som att en liten del av drömmarna försvann med det. De har börjat göra iordning den som de vill ha den.


    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
  • Svar på tråden Servitut på brygga/båtplats
  • Meria

    Nej, förra ägaren byggde båtplatsen och hade troligtvis muntligt avtal med den granne som äger marken ner till bryggan. Ingenting finns skriftligt och säljaren (det var dödsbo och hans bror skötte försäljningen) kunde inte svara på hur det hela gick till.


    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
  • Meria

    Precis, det är det vi ska göra nu. Helst av allt skulle vi se att de inte hade sitt, men antar att det bara är att drömma.


    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
  • Meria
    Svar på #5
    Tack för råden! Ska kolla upp det i veckan!

    Det som känns så surt är att dessa grannar är sommargäster, bor alltså bara här på sommaren. När de kom med servitutet berättade de att "vår svärson tycker om att fiska, så det är så skönt att ha en plats här ute. Han själv har en båt i Vänern han använder...". De vill alltså inte ha den för deras egen skull, utan bara för de tillfällen som svärsonen är hos dem... Svärsonen som i sin tur har en stor båt i Vänern... När de ansökt om servitut på bryggan hos ett par andra grannar hade det hela gått upp i rätten t.o.m. så det verkar som att de kan vara väldigt envisa.
    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
  • Meria
    Svar på #7
    Vi är väldigt dåliga insatta i det, därför jag inte skriver så utförligt

    När vi flyttade in var det efter mäklarens ord "ni har rätt till båtplatsen" vi tänkte på och trodde ingen hade nåt emot det. Grannarna omkring pratade bara om att vi kunde skaffa fiskekort, hur fint det var vid sjön osv. Inget om servitut.

    Att vi rensade upp och så var mest för att vi som sagt trodde vi hade rätt till att få använda bryggan. Det var mest vassen som växt igen vid själva båtplatsen vi tog bort. De som har servitut nu har börjat ta ner sly och annat som växte omkring bryggan.

    Grannarna har sökt om servitut för bryggan (ser ut som att det är via lantmäteriet) och tillåtselse av markägaren att få göra en stig ner till den. Så lagligt sätt har de inte gjort nåt fel. Vi har pratat med dem nu och kom överens om att vi fick ha en båt där nere vi också, så på det viset löste det sig bra. Att söka servitut antar jag kostar och det är inget vi har utrymme för just nu.

    Vi blev helt enkelt hellt ställda när grannarna som bor en bra bit bort kom och sa att de nu hade servitut för båtplatsen. Så man började fundera på vilka rättigheter man själv hade, men det verkar som att det inte är många. Får leva med att de hann före så länge.
    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
  • Meria
    Svar på #9
    Tack så mycket för svaret! Ska sätta mig med sambon sen och gå igenom papprena för att se hur det ligger till. Förra ägaren dog för 3 år sen, var dödsbo när vi köpte huset. Kan höra med hans bror om han kanske vet lite mer om det.

    Men tack igen! Skönt att kunna få lite tips när man själv inte vet så mycket om servitut.
    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
  • Meria

    Tack, det ska jag göra! Vi har inte de bästa erfarenheterna av just den mäklaren vad gäller att få svar på frågor Men vi får ge det ett försök!

    Vi bor i mitten av värmland


    ♥ Loke -06 & Isak -08 ♥
Svar på tråden Servitut på brygga/båtplats