• Anonym (orolig)

    Hur farligt är det att ta studielån egentligen?

    Jag ska börja plugga upp mina betyg på komvux, har jag tur får jag börja redan på måndag. Sen ska jag fortsätta plugga på högskola när jag är klar med det.
    Så nu måste jag ta studielån.

    Men hur farligt är det att ta studielån egentligen?
    Min mamma får det att låta som att jag förstör hela mitt liv nu när jag ska göra det. Hon tror att jag kommer hamna hos kronofogden och få skulder för livet.

    Själv tycker jag att jag satsar lite på mig själv för en gångs skull, så att jag kanske äntligen kan få ett jobb sen. Men när mamma håller på så där så blir jag ju orolig.
    Är det verkligen så farligt som hon påstår?!

  • Svar på tråden Hur farligt är det att ta studielån egentligen?
  • löksill

    Håller med många som har skrivit i tråden före mig. Det är absolut värt att lägga pengar och tid på att få en utbildning. Man kan få lite extra i lönekuvertet med en utbildning, men man får också jobba med något som man har valt och som man förhoppningsvis trivs med. Jag vet inte hur din boende- och familjesituation ser ut, men du kanske inte behöver ta fullt studielån. Själv jobbade jag extra en del under min studietid, både på lov och under terminerna. Bodde dessutom hemma hos mina föräldrar under första året (gick lärarutbildning på 3,5 år). Nu ser jag slutet på mina lån (även om det är några år kvar) och det är ändå "bara" sju år sedan jag tog examen.

    Vad har du tänkt plugga efter Komvux? Hur läng blir det Komvux innan du kan söka till högskola eller universitet?

    Lycka till!

  • Anonym

    Ta lån!!!

    Hellre betala tillbaka lite och ha ett jobb där man tjänar bättre och trivs med det man gör.
    Det är värt det.

    Lån tagna efter 2001 är såkallade annunitetslån och baseras inte på din inkomst ändå.
    Dessutom är det en investering för livet, det är inte ett lån på en bil eller TV...och det lånar folk till hur lätt som helst.

    Och så länge du sköter dina återbetalningar till CSN sen så hamnar du såklart inte hos kronolle... vad har din mor fått det ifrån?!

    Lycka till med studentlivet.

  • fredrikannsofie

    Anonym skrev 2009-02-27 09:27:43 följande:


    Lån tagna efter 2001 är såkallade annunitetslån och baseras inte på din inkomst ändå.
    Det fina i kråksången är ju att det faktiskt gör det, om man tjänar för lite för att betala den årliga summan i annuitetslånet. Det gör det än säkrare att ta studielån!
  • Anonym
    fredrikannsofie skrev 2009-02-27 09:44:44 följande:
    Anonym skrev 2009-02-27 09:27:43 följande: Det fina i kråksången är ju att det faktiskt gör det, om man tjänar för lite för att betala den årliga summan i annuitetslånet. Det gör det än säkrare att ta studielån!
    Hmm, nja.. jag har en årsinkomst på nästan 300.000 och jag betalar inte mer för det.
    Min kompis som däremot tog vissa lån innan 2001 betalar braa mycket mer på sina lån än mig, men de han tog efter betalar han lika på.

    Jag betalar ca 1600 i kvartalet.
  • fredrikannsofie

    Anonym skrev 2009-02-27 09:58:16 följande:


    Hmm, nja.. jag har en årsinkomst på nästan 300.000 och jag betalar inte mer för det. Min kompis som däremot tog vissa lån innan 2001 betalar braa mycket mer på sina lån än mig, men de han tog efter betalar han lika på.Jag betalar ca 1600 i kvartalet.
    Nej, man betalar ju det som är förmånligast... Tjänar man bra så betalar man som tänkt, dvs utspritt över 25 år. Tjänar man lite så kan tiden sträckas ut och ev. restskuld t o m avskrivas när man fyller 67. Att din kompis betalar mycket är inte så konstigt, han betalar ju i två system. Det kan finnas viss mening att lägga över samtliga lån i det nya systemet, beroende på hur hans ekonomi ser ut...
  • Anonym
    fredrikannsofie skrev 2009-02-27 10:00:50 följande:
    Anonym skrev 2009-02-27 09:58:16 följande: Nej, man betalar ju det som är förmånligast... Tjänar man bra så betalar man som tänkt, dvs utspritt över 25 år. Tjänar man lite så kan tiden sträckas ut och ev. restskuld t o m avskrivas när man fyller 67. Att din kompis betalar mycket är inte så konstigt, han betalar ju i två system. Det kan finnas viss mening att lägga över samtliga lån i det nya systemet, beroende på hur hans ekonomi ser ut...
    Ja men skulden betalas ju inte baserat på min inkomst.. i %.
    Eftersom jag betalar samma nu som jag gjort varje år trots olika årslöner.
  • Anonym (kompetens)

    Kunskap är makt. Makten att göra något av sitt liv. Makten att kunna välja hur framtiden ska se ut. Makten att kunna välja ett intressant jobb och inte behöva ta första bästa.

    Jag är väldigt glad för att jag tog studielån och skaffade mig en examen på högskola. Om jag inte gjort det hade jag inte kunnat få det intressanta jobb som jag har idag. Jag hade inte heller fått den inkomst jag har idag.

    Vistt, det är inte kul med lån av något slag, de ska ju alltid betalas tillbaka, men i fallet med studielån så ser jag det som en investering i ens framtid.

  • fredrikannsofie

    Anonym skrev 2009-02-27 10:03:52 följande:


    Ja men skulden betalas ju inte baserat på min inkomst.. i %.Eftersom jag betalar samma nu som jag gjort varje år trots olika årslöner.
    Nej, inte för DIG som tjänar tillräckligt för att kunna följa annuitetsplanen. För någon ANNAN som tjänar mindre än dig hade beloppet kunnat vara ett annat trots samma studieskuld.
  • k girl

    Man måste ansöka om att få annuitetslånet nedsatt till fem procent av inkomsten, och det måste göras årsvis. Annars betalar man annuiteten som vanligt, det vill säga, baserat på en betalningsplan.

  • Anonym (greta)

    Alltså, farligt och farligt?

    Det beror ju på vad du ska studera.

    Ponera att du ska bli SSK i slutändan då. Du läser ett år på flumvux och tar studielån för detta. Du klarar dina flumvuxstudier galant och kommer sedermera in på SSK skolan, där du tillbringar 3år med CSN som långivare!

    Nu har du alltså studielån på de 4år du valt att studera + förlorad arbetsinkomst för dessa 4år.

    Men vi ponerar också att du klarar SSK skolan med bravur och blir anställd på AVD 7 med en ingångslön på 18.700/mån

    Jag har ingen koll hur mycket man får ut av CSN när man tar studielån, men jag har hört någon uträkning där man i runda slänga TOTALT ungefär betalar 1.000.000SEK i lån och förlorad arbetsinkomst, förlorad löneutveckling, ränta till CSN osv.

    Så det är ju bara att kostatera att man INTE i det skedet har "investerat" utan enbart gjort en förlustaffär!!

    Annat om du ska läsa till doktor, civ ing, president eller nått

    Lycka till med studierna!

Svar på tråden Hur farligt är det att ta studielån egentligen?