• Anonym (irriteraad)

    Kulturkrock eller annat? (vården)

    har ett problem.

    när jag läste omvårdnadsprogrammet gick jag med en filippinsk tjej i övre 30 årsåldern (själv är jag 27 men ser mycket yngre ut)

    När vi hade grupparbete bla ringde hon alltid och kollade upp mig så jag gjorde läxorna osv. mao fruktansvärt jobbig.

    är fastanställd på ett ställe nu (psykiatri) där denna börjat som timvikarie sedan några veckor tillbaka.

    Grejen är att hon behandlar mig som att jag är 10 år ungefär,kollar upp allt jag gör är inte "betrodd" av henne att göra något alls.

    har en person vi jobbar väldigt mycket med som har dygnetruntbevakning av olika skäl.
    Där är det viktigt att hålla det lugnt, MEN så fort jag är därinne och personen är lugn (vilket inte är ofta) måste hon alltid dit och "kolla upp mig" vilket ju stör vår brukare mycket som är känslig.

    har sagt till henne att "jag kan sitta själv, jag larmar om det är något" Vilket hon totalignorerade. Sa till henne TYDLIGT att det beror på vår brukare att om det är lugnt så måste vi försöka att inte springa där för det stör personen och är det något har jag både larm och telefon. Vilket hon struntade i,hon satte sig därinne bara en bit bort och gjorde inget alls (jag och brukaren satt o soffan och kolla film och förökte hålla stämningen lugn utan utbrott)

    Idag skulle vi ut med en och gå, Tjejen körde första biten, så sa jag att jag kunde köra en bit (är en tung person) då envisades hon med att hålla ena handen på rullstolen sa till att " *** jag KAN faktiskt köra själv"...fick säga till 5 gånger,vi kom till en nerförsbacke, rullstolen har ju handbromsar så det är ju inga problem, denne sliter då tag i rullstolen och jag säger till igen "Jag Kan köra själv det finns handbromsar" personen släpper efter kanske 5 minuter.

    När vi strax är hemma säger hon "jag kan köra nu" varpå jag säger att "det är ingen fara JAG kör nu"
    Då säger denne "ja men du är inte van att gå,jag brukar gå här varje dag" (vad nu det har med saken att göra?

    Denne har jobbat på äldreboende i ett halvår, jag har jobbat i 10 år så jag VET hur en rullstol funkar, och där får jag nog och säger åt på skarpen att hon får ge sig,jag kan köra och vad är hennes problem, får givetvis inget svar.

    Efter det pratar jag med kollegorna vilket är helt oförstående, de tycker snarare hon är väldigt "undergiven" och gör exakt som de ber om (kan tillägga att dessa är i samma ålder som vikarien dvs 10-20 år äldre än jag själv)

    En av dem kommer på att det kanske är kulturellt? Att vikarien ser mig som ung och liten och därför "tillrättavisar mig" och tycker att jag skall passas och respektera hennes "order"

    kan det vara så? Hur ses ålderskillnad i Filippinerna? Eller är personen bara dum när det gäller mig?

    (Förövrigt är både chef och kollegor väldigt nöja med mig och mitt sätt att jobba så någon "passning" behöver jag knappast.

    kan någon hjälpa mig att tänka och hur jag skall göra i framtiden? som jag känner nu kommer jag snart att få ett utbrott värre än jag vet inte vad.

  • Svar på tråden Kulturkrock eller annat? (vården)
  • Anonym (hua)

    Försök inte ta det personligt! Det är en svår situation du är i, säg till henne på skarpen när hon har gjort något som har fått dig må dåligt istället för att försöka prata med henne när hon inte är "aktiv"????

  • Anonym

    Så fort en invandrare inte är som en själv så börjar folk spekulera i om det beror på kulturskillnader Det finns även något som heter skillnader i personligheten, vi är alla individer, det borde vara närmast till hands att misstänka det

  • Anonym (känner igen)

    Jag hoppas att ingen tar illa upp nu och jag är verkligen inte rasist men det är faktiskt speciellt att jobba med någon som kommer från Asien. Det finns säkert jätte många som är super bra men jag har själv varit med om liknande grejer då jag jobbat med en filippinsk kvinna.
    Jag var då vikarie och hon ordinarie personal.
    Jag har aldrig blivit så illa behandlad, det slutade med att jag helt enkelt slutade på den arbetsplatsen. Hon var väldigt undergiven mot vissa av de ordinarie personalen medans hon helt körde över dom som kanske var lite osäkra + alla vikarier.
    Hon jobbar inte kvar där då hon tillslut missköte sitt jobb men det hör inte hit.

    Du har ju försökt att prata med henne och hon kommer säkert inte att lyssna om du försöker igen. Så stå ut eller ta ett snack med din chef, om du nu har en bra chef som inte är rädd för konflikter.

  • Anonym (hua)
    Anonym skrev 2009-04-01 21:29:47 följande:
    Så fort en invandrare inte är som en själv så börjar folk spekulera i om det beror på kulturskillnader Det finns även något som heter skillnader i personligheten, vi är alla individer, det borde vara närmast till hands att misstänka det
    Det är skillnader mellan kulturerna och det har inget med rasism att göra!
    Det är samma som om en svensk skulle emigrera till ett annat land som t ex ligger utanför Europa.
    Ja, det finns nått som heter skillnader i personligheten det håller jag med dig om.
  • Anonym (irriteraad)
    Anonym skrev 2009-04-01 21:29:47 följande:
    Så fort en invandrare inte är som en själv så börjar folk spekulera i om det beror på kulturskillnader Det finns även något som heter skillnader i personligheten, vi är alla individer, det borde vara närmast till hands att misstänka det
    Nu råkar jag vara adopterad själv.
    Vi har folk som jobbar från en hel del olika länder så kulturskillnader är något vi pratar ganska ofta om. Tycker det är superintressant hur man ser på saker i andra länder. Både bra och dåligt,förövrigt har vi en väldigt god stämning på jobbet och ställer upp mycket på varanndra.

    Något problem med det
  • Anonym (ssk)

    Jag förstår verkligen att du blir irreterad! Jag hade blivit tokig av att bli behandlad på det sättet av en vikarie. Ålder spelar ju ingen roll när det gäller erfarenhet och kunskap inom ett yrke. Som flera redan sagt så handlar det nog om att hon är osäker med dem i hennes egen ålder och därför tar ut sin bossiga sida på dig.

    Tror inte heller att det hjälper att prata med chefen. Du måste nog vara övertydlig mot henne istället. Säg att du inte behöver hennes hjälp, att du känner dig trygg och säker med arbetsuppgifterna. Försök vänd på situatione, fråga om hon behöver hjälp i olika situationer. Visa att du är en i gänget bland de ordinarie personalen.

  • Anonym (irriteraad)

    Anonym (hua) skrev 2009-04-01 21:21:50 följande:


    Försök inte ta det personligt! Det är en svår situation du är i, säg till henne på skarpen när hon har gjort något som har fått dig må dåligt istället för att försöka prata med henne när hon inte är "aktiv"????
    Det skall jag, blev bara så förbannad rent utsagt idag. Haft det på känn länge,men att inte ens vara betrodd att köra rullstolen åt någon jag kör jämt av en som knappt satt sin fot i vården säger en hel del,dessutom rätt inför brukaren.

    Tyvärr känns hon själv inte vidare poffesionell,säger bla att "i mitt land hade människor med såna diagnoser spärrats in" alt att "pelle" och "Kalle" inte alls verkar sjuka (det roligaste är att det är just de som är sjukast.
  • Anonym

    Anonym (hua) skrev 2009-04-01 21:37:30 följande:


    Det är skillnader mellan kulturerna och det har inget med rasism att göra! Det är samma som om en svensk skulle emigrera till ett annat land som t ex ligger utanför Europa. Ja, det finns nått som heter skillnader i personligheten det håller jag med dig om.
    Syftade inte på att det skulle handla om rasism, utan bara att man lätt ser etniciteten som förklaring före "vanliga" individuella skillnader. Man är väl människa och individ först och främst, sen kommer etniciteten.
  • NadiaMi

    En sak jag reagerar på är väl att hon faktiskt inte är anställd för att hålla koll på Dig utan för att göra Sitt jobb. Dvs hjälpa andra brukare som behöver henne eller utföra andra sysslor som behöver tas om hand.
    Kommer hon till jobbet bara för att 'bevaka dig och se till att du gör rätt' eller rent av 'göra ditt jobb åt dig' gör det ju ändå varken från eller till att hon är där så det blir i princip bortkastade pengar de timmar ni två jobbar samtidigt.

  • Anonym (irriteraad)

    Anonym (ssk) skrev 2009-04-01 21:41:50 följande:


    Jag förstår verkligen att du blir irreterad! Jag hade blivit tokig av att bli behandlad på det sättet av en vikarie. Ålder spelar ju ingen roll när det gäller erfarenhet och kunskap inom ett yrke. Som flera redan sagt så handlar det nog om att hon är osäker med dem i hennes egen ålder och därför tar ut sin bossiga sida på dig.Tror inte heller att det hjälper att prata med chefen. Du måste nog vara övertydlig mot henne istället. Säg att du inte behöver hennes hjälp, att du känner dig trygg och säker med arbetsuppgifterna. Försök vänd på situatione, fråga om hon behöver hjälp i olika situationer. Visa att du är en i gänget bland de ordinarie personalen.
    Tack för att du förstår.
    ja jag blir tyvärr galen på henne snart, som sagt hon har väldigt lite kunkap och är ny i psykiatrin, en hel del "grodor" kommer dessutom om våra brukare, som att "Pelle" inte har någon livskvalitet och att hans liv inte är värt att leva, de vi jobbar med kan tilläggas har som mål att kunna bo på egen hand. Så även om "Pelle" är sjuk så räknas han knappast som så sjuk att han saknar livskvalitet eller att hans liv inte är värt att levas.

    Känns också som hon är väldigt osäker, som idag sa en kollega att " Nisse" och "Eva" inte fått sin medicin,kan du fixa det? frågade hon mig och vips så fort vikarien ser att jag reser mig så rusar hon före...varför???? För att bevisa vad??

    kanske skall vända på det? jag är ingen expert, absolut inte men har pluggat mycket, är väl insatt i diagnoser och är enligt mina kollegor väldigt duktig på det jag gör. vet inte om det sticker i ögonen på henne att jag fick fast jobb medan hon inget fick eller vad problemet är. Konkurransen är ganska hård just nu.
Svar på tråden Kulturkrock eller annat? (vården)