Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Mamma till R o A skrev 2009-07-11 10:46:39 följande:


    Att vakna 5-6 gånger/natt skulle jag inte klassa som en sömnstörning. Det "normala" är att spädbarn från ca 9 mån börjar sova ca 6 tim i sträck på natten.Om ett spädbarn är trött och inte somnar, så skulle jag rekommendera familjen att uppsöka läkare för en ordentlig undersökning. Då är det något som är fel.
    - i AW:s värld kan det definieras som en sömnstörning att somna på rygg!

    www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php
  • en glad
    MalinEddie skrev 2009-07-11 13:25:12 följande:
    Detta är ett "tips på vägen" på AW forum om vargtimmen: "Vargtimmen kan spöka i flera veckor. Barnet vaknar en eller flera gånger mellan 4 och 6 eller somnar inte om alls, i början. Ha tålamod! Gå inte in, annat än möjligen en enda gång vid totalkris. Mota Olle (vargen) i grind redan när lilla ungen vaknar, glad, med en ramsa x4 i ljus och vänlig och betryggande ton, som säger att dagen inte har börjat än (för barnet). Undvik senare i det absolut längsta att göra något. Gör andra ljud i huset, eller låt det vara tyst. Om och när du känner att du verkligen inte orkar höra mer - en utgångspunkt som är psykologiskt nyttig därför att den avhåller dig från att tycka synd om barnet, som det inte synd om ett dugg (det är bara att lägga sig ner och sova, och det kommer den lilla älsklingen snart på också, om inte annat så av rena tristessen), kan du ge en mycket bestämd, hög, småarg ramsa, som talar om att du och resten av världen fått nog. Vid komplett desperation, lägg tillrätta, men i så fall bara en enda gång under morgonen och under tystnad. Ut genast. Ramsa, sätt punkt och gå." Varför vara så hård mot sitt barn?
    Det är så det är med AW. _Jag_ tycker att hon är oempatisk och rent av elak mot små barn... _hon_ talar ena stunden om barn som "lilla älsklingen", "att vara barnets allra bästa vän" osv i andra stunder "är det dags för "kurens brutalare delar" = förvisning av barnet och "lyssna inte mer på eländet, det skall inte löna sig att skrika" . För mig går hon helt enkelt inte ihop AW - och det verkar bli allt värre med åren ... (är benägen att hålla med henne om att hon numera verkar "trött")
  • en glad

    Liljekonvaljer skrev: "som jag ser det så berättar hon om hur skammen av att kissa på sig skulle ha kunnat lindras om inte en arg och sur förälder hade fått ta hand om det "skämmiga" och hur hon som sängvätare hade önskat att skammen skulle lindrats. Jag liksom Anna har kissat på mig, och jag finner det rimligt att anta att man hellre tar hand om "olyckan" själv. jag hade önskat att mina föräldrar gav mig skurmopp, istället för att sucka om min oförmåga att inte hinna på toa."

    - men har man sådana föräldrar så är det ju dom som skall ändra på sig, inte barnet som skall ta större (alltför stort!) ansvar? Jag, som haft många sängvätare i huset, anser nämligen att att det ingår i normal föräldraomvårdnad att ta hand om kissiga sängkläder och bädda rent, även nattetid, UTAN att vara arg, sur och suckande!
    Barn skall inte behöva ha ansvar för sin egen omvårdnad - återigen håller inte AW ihop för i andra sammanhang framhåller hon alltid att "stor skall leda liten" - inte tvärtom!

  • en glad
    tristania skrev 2009-07-11 23:33:46 följande:
    Jag var oxå sängvätare långt upp i åldern, och jag är GLAD att min mamma tog hand om det - så att jag slapp känna att mamma gav mej ett straff. Jag tolkar nämligen AW så: "Kissar du i sängen - då får du banne mej ta och byta själv"!
    - det är ju precis så hon skriver också.... ung. "så att inte du som förälder behöver befatta dig med eländet"
  • en glad
    Liljekonvaljer skrev 2009-07-13 11:35:15 följande:
    en glad skrev 2009-07-13 11:06:03 följande:
    Jag tycker att vi ska hålla oss till en saklig diskussion om hennes metoder och inte om vad du tycker om hennes person.
    - jag känner henne inte som person, så det kan jag inte uttala mig om.... däremot förstår jag att det kanske kan uppfattas som personangrepp när hennes "yrkesutövning" kommer på tal (och tom ifrågasätts?) ... hon framställer ju sig själv gärna som "ett med Barnaboken, byggd på hennes egna erfarenheter som 9-barnsmamma" och SHN "är hennes 10:e barn" ... och då är det lätt att kritik framstår som personlig ... det var emellertid inte alls min avsikt! Däremot framhärdar jag i att hennes framtoning (i sin rådgivningsverksamhet då, naturligtvis) skärpts med åren och att det blir särskilt tydligt i jämförelse BB versus forumet (även om det finns en del stolligheter redan i BB!) !
  • en glad

    Melly skrev : "Överhuvudtaget så har jag aldrig läst att Anna Wahlgren bekräftar att bebisar har ett mycket stort närhetsbehov."
    - Jo, i fasen före "den egentliga födelsen" (som är ett annat av hennes stolliga begrepp ...) får man ge barnet tröst och mat "vid minsta pip"...

    "Hela hennes "filosofi" verkar gå ut på att "lära" små bebisar att stå ut med att vara ensamna och att trösta och lugna sig själva."
    - Ja, så är det - de skall från första dagen härdas för att stå ut med sina elaka föräldrar som senare kommer att överge dem till förmån för dagis ... Om de inte står ut med att vara/sova ensamma så kommer de också att, på ett osjälvständigt sätt, invadera sina föräldrar upp igenom åren ... de kommer aldrig att lära sig stå "på egna ben"!

    "Jag tycker att hennes råd avspeglar en mycket hård inställning till spädbarn och jag tycker att det är sorgligt att hon inte verkar förstå hur viktigt närhet och kroppskontakt är för små bebisar."
    - det är det som är problemet - det är en elak inställning men framför allt okunnig ur ett utvecklings- och anknytningsteoretiskt perspektiv...

  • en glad
    Melly skrev 2009-07-13 17:07:40 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-07-12 22:09:40 följande:
    Ja detta är tyvärr mycket typiskt för Anna Wahlgrens råd. Man ska skoja bort barnets verkliga känslor som ska ignoreras. Sorgligt och mycket respektlöst mot dom små barnen tycker jag.
    - stämmer! En ständigt avledande barnuppfostran lär barnet att känslor behöver man inte ta på allvar .... De skall tramsas/avledas bort! Men avledande barnuppfostran är hon tyvärr inte ensam om - det verkar vara lite "inne" just nu....
  • en glad

    Beyond Eternity skrev: "Dålig stämning? Ja det kan jag hålla med dig om när en debattör antyder att deltagare i tråden avvisar sina barn för att i stället bry sig om andras barn, och sen inte står för/förklarar sitt uttalande."

    - men det uttalandet är ju också legio i AW - forum? Att "mobben" på fl försummar sina barn till förmån för detta forum ... så låter det ena minuten - i nästa anklagas fl-folket för att vara AP-föräldrar och därmed gosedjursmammor. Det håller inte ihop - som vanligt....

    Själv har jag numera överlåtit vården av barn(barn) till alla mina barn!

  • en glad

    Lady Morpheus skrev 2009-07-17 19:07:02 följande:


    Jag har just lånat BB på bibblan igen då det var längesen jag läst i den och då utvalda delar. Alltså inte hela. Något jag tänkte göra denna gången då jag tycker diskussionen är intressant. Iaf, det jag slås av så här långt (läst ca 200 sidor) är att AW på ett så övertygande sätt skriver det hon tror utan att en enda gång visa var hon fått sina uppgifter ifrån. Hon skriver det på ett så självklart sätt att man gång på gång tänker "jo men så kanske det är". Om man nu som jag inte sätter sig ner och letar vidare på nätet efter något som styrker det hon skriver (ja, jag gör så oavsett vem som skriver) och inser att jag inte kan finns något. Inget alls faktiskt. Det handlar om bebisar som har svår överlevnadsångest där man bara ska ge mat, mat, mat. Var kommer det ifrån? Det handlar om bebisar som har svår dödsångest. Återigen löser mat detta "problem". Var kommer det ifrån? Varför skulle nyfödda lida av dödsångest? Hon jämför hela tiden med hur läsaren skulle känt det om denne var i samma situation. Helt befängt att jämföra spädbarn med vuxna anser jag. Som vuxen har jag andra erfarenheter och referensramar, något ett spädbarn saknar.Det ska bli intressant att läsa fortsättningen på ett granskande vis faktiskt. Än så länge kan jag inte se det kärleksfulla utan enbart något som ska stolpas upp i ett schema hela dagarna och där man ska utgå ifrån att en 4-månaders ska kunna sova 12 timmar i sträck. Enl dagens forskning kan en 9-månaders förväntas sova hel natt och med det menas sova utan uppvak mellan 00-05. Så var har AW fått sin uppgift ifrån att en 4-månaders bebis kan och bör sova 12 timmar i sträck på natten? Jag återkommer när jag kommit en bit till.
    - men det är precis så det är.... väldigt mycket av det AW påstår som sanningar håller inte om man har en kritisk och källforskande ingång - och påpekar man det så blir svaret "barnen har varit mitt universitet" - utan insikten om att den ingången dvs erfarenhetsbaserad kunskap ger ett ofantligt tunnelseende som ofta blockerar förmågan till ett utanifrånperspektiv....
  • en glad

    Lady Morpheus skrev 2009-07-17 21:55:23 följande:


    en glad skrev 2009-07-17 19:36:28 följande:
    Jag tycker det är skrämmande att så många människor lyssnar så okritiskt på AW. Speciellt nu sedan jag satt mig ner och läst varje ord i den bok vissa avgudar. Just nu läser jag kapitlet om det psykiska välbefinnandet och jag sitter bara och gapar. En massa skitsnack och till det en massa "riktiga" fall, givetvis utan hänvisning till vem som sagt detta. Dessutom skriver AW att "lättare depressioner hos spädbarn är inte ovanliga". Vart har hon fått det påståendet ifrån? Var kommer allt som handlar om spädbarnsdepressioner ifrån? Att spädbarn kan ta självmord?! Jag förstår som sagt inte hur man kan köpa detta och höja AW till skyarna när det så uppenbart är något som saknas. Hur kan man köpa detta dravel? Utan ens en liten källhänvisning?
    - Fast om du googlar på "spädbarnsdepression" är jag rätt säker på att du hittar många källhänvisningar... det är ett väl beskrivet tillstånd! Dessvärre hyser jag ofta oro för att AW:s rekommendationer om barn kan leda till just det!!
  • en glad

    Lady Morpheus skrev 2009-07-17 21:55:23 följande:


    en glad skrev 2009-07-17 19:36:28 följande:
    Jag tycker det är skrämmande att så många människor lyssnar så okritiskt på AW. Speciellt nu sedan jag satt mig ner och läst varje ord i den bok vissa avgudar. Just nu läser jag kapitlet om det psykiska välbefinnandet och jag sitter bara och gapar. En massa skitsnack och till det en massa "riktiga" fall, givetvis utan hänvisning till vem som sagt detta. Dessutom skriver AW att "lättare depressioner hos spädbarn är inte ovanliga". Vart har hon fått det påståendet ifrån? Var kommer allt som handlar om spädbarnsdepressioner ifrån? Att spädbarn kan ta självmord?! Jag förstår som sagt inte hur man kan köpa detta och höja AW till skyarna när det så uppenbart är något som saknas. Hur kan man köpa detta dravel? Utan ens en liten källhänvisning?
    - Fast om du googlar på "spädbarnsdepression" är jag rätt säker på att du hittar många källhänvisningar... det är ett väl beskrivet tillstånd! Dessvärre hyser jag ofta oro för att AW:s rekommendationer om barn kan leda till just det!!
  • en glad
    Impertiff skrev 2009-07-19 16:14:19 följande:
    en glad skrev 2009-07-17 23:45:49 följande:
    Hur menar du att AW's rekommendationer om barn kan leda till spädbarnsdepressioner?
    - utifrån forskning om barnhemsbarn så vet man att barn blir deprimerade och tom dör när det inte blir förstådda i sina signaler, av brist på beröring, tröst, att inte bli sedda och tagna på allvar!
    Ex i AW:s värld: skrik skall tolkas som "frågor" som svaras "betryggande" genom att föräldrarna "backar", inte går in till barnet och "stör", skramlar i huset så att barnet skall tro att de inte har tid/bryr sig dvs att det inte skall löna sig att gråta .. barn skall betingas till att ge upp! Man skall gosa, ge närhet, kroppskontakt på scemalagd tid ... bär man för mycket eller, gud bevare, samsover är man en "gosedjursmamma" .... omsorgspersonens samspel med det individuella barnet och dess behov blir underordnad kurens alla timmar/kvartar/femminutrare och scheman... man skall inte sova för att man är trött utan för att det är dags enligt schemat, och man skall inte vakna för att man är färdigsoven utan för att det är dags att "göra morgon" ... och barnet får inte själv styra när det är mätt - då skallman truga lite till och med "ömma järngreppet" tvinga i barnet mera mat - för den vuxnes skull! Osv osv.
  • en glad
    Impertiff skrev 2009-07-19 16:14:19 följande:
    en glad skrev 2009-07-17 23:45:49 följande:
    Hur menar du att AW's rekommendationer om barn kan leda till spädbarnsdepressioner?
    - utifrån forskning om barnhemsbarn så vet man att barn blir deprimerade och tom dör när det inte blir förstådda i sina signaler, av brist på beröring, tröst, att inte bli sedda och tagna på allvar!
    Ex i AW:s värld: skrik skall tolkas som "frågor" som svaras "betryggande" genom att föräldrarna "backar", inte går in till barnet och "stör", skramlar i huset så att barnet skall tro att de inte har tid/bryr sig dvs att det inte skall löna sig att gråta .. barn skall betingas till att ge upp! Man skall gosa, ge närhet, kroppskontakt på scemalagd tid ... bär man för mycket eller, gud bevare, samsover är man en "gosedjursmamma" .... omsorgspersonens samspel med det individuella barnet och dess behov blir underordnad kurens alla timmar/kvartar/femminutrare och scheman... man skall inte sova för att man är trött utan för att det är dags enligt schemat, och man skall inte vakna för att man är färdigsoven utan för att det är dags att "göra morgon" ... och barnet får inte själv styra när det är mätt - då skallman truga lite till och med "ömma järngreppet" tvinga i barnet mera mat - för den vuxnes skull! Osv osv.
  • en glad
    Impertiff skrev 2009-07-19 16:14:19 följande:
    en glad skrev 2009-07-17 23:45:49 följande:
    Hur menar du att AW's rekommendationer om barn kan leda till spädbarnsdepressioner?
    - utifrån forskning om barnhemsbarn så vet man att barn blir deprimerade och tom dör när det inte blir förstådda i sina signaler, av brist på beröring, tröst, att inte bli sedda och tagna på allvar!
    Ex i AW:s värld: skrik skall tolkas som "frågor" som svaras "betryggande" genom att föräldrarna "backar", inte går in till barnet och "stör", skramlar i huset så att barnet skall tro att de inte har tid/bryr sig dvs att det inte skall löna sig att gråta .. barn skall betingas till att ge upp! Man skall gosa, ge närhet, kroppskontakt på scemalagd tid ... bär man för mycket eller, gud bevare, samsover är man en "gosedjursmamma" .... omsorgspersonens samspel med det individuella barnet och dess behov blir underordnad kurens alla timmar/kvartar/femminutrare och scheman... man skall inte sova för att man är trött utan för att det är dags enligt schemat, och man skall inte vakna för att man är färdigsoven utan för att det är dags att "göra morgon" ... och barnet får inte själv styra när det är mätt - då skallman truga lite till och med "ömma järngreppet" tvinga i barnet mera mat - för den vuxnes skull! Osv osv.
  • en glad

    cirpen skrev: "Min uppfattning, utan att ha gjort någon som helst studie av det hela är att kritiker till AW stör sig mest på hennes idéer om kolik, ickesamsovande, svåra sömnstörningar eller neuropsykriatiska diagnosers ickeexisterande."
    - Inget av dessa "delområden" är enligt mig (och, som jag förstått det, en hel del andra) "de värsta" med AW-filosofin! Det är istället helheten i konceptet; att föräldrar lärs att ignorera sina omvårdnadssystem, uppmanas att avvisa och ignorera sina barn. Dessutom har AW, om man skall tro hennes alster, noll koll på barns utveckling, såväl psykiskt som fysiskt! DET är ytterligt illa!

  • en glad

    cirpen skrev: "Jag känner mig inte uppmanad till någonting."
    - men i AW-forum påtalas ständigt, även av henne själv, att föräldrar skall göra si eller så, annars gör de fel ex. "släpp inte in vargarna!" ... "Amerika finns skyltar som säger "Don't even think of parking here". Sätt upp en sådan skylt på barnets dörr. Våga inte stryka omkring där ens, än mindre parkera" "Du jamsar, fastnar och dröjer dig kvar. Gör inte det Säg ifrån på skarpen och gå INTE in."

    "Jag har plockat lite bitar här och där. Det tror jag alla gör."
    - men berättar du det för AW så får du veta att följer du inte filosofin till punkt och pricka så misshandlar du hennes 10:e barn! Fel, läs på, gör om - och jobba på attityden!

    "Och som jag långt tidigare har skrivit så finns det ALLTID någon som tolkar saker och ting bokstavligen, och då kan mycket gå snett, men då har man ju andra problem så att säga, anser jag."
    - och det är en klok insikt, men har AW och kurarna den? Då kanske de skulle tona ner sina tvärsäkra och ofta barnfientliga råd? Det där med det bristande ANSVARET har nog tidigare diskuterats i tråden!??

    "Det bästa med filosofin är att det finns så många handfasta "verktyg" om det skulle behövas."
    - och i fel händer farliga (för barnet), anser jag!

    "Jag upplever det som att majoriteten av föräldrarna som hängt ett tag på Aw's forum känner stor harmoni i sin tillvaro. Så även jag."
    - och dithän finns ju förstås andra bättre sätt att nå!!

  • en glad

    Impertiff skrev: "Jag tycker ju att jag hittat ett bra sätt Men jag är en nyfiken person så jag tar gärna tips om hur jag kan hitta harmoni på fler sätt, så dela gärna med dig!"

    - det enkla svaret är nog att börja med sig själv... ett se till att man mår bra i själen innan man ger sig in i föräldraskapet - då tror jag på att man får harmoniska barn (samtidigt som jag vet att det inte är lätt att må bra - alltid!)
    - det mer krångliga svaret är; att välja rätt föräldrar. Jag tror nämligen på den psykologiska tesen att den som själv blivit bra föräldrad också blir en bra förälder...

  • en glad

    Impertiff skrev : "Mår jag bra så brukar min dotter må bra."
    - Fast jag vill också hissa en varningsflagg... en del föräldrar, tycker jag, sätter sina egna behov av att må bra före barnets och det är nog ingen bra strategi... att tex lämna tvåmånadersbebisen en vecka till barnvakt för att man själv vill på en semesterrresa är inte att rekommendera... så rätt tänk kring "må bra" är också viktigt!

    "intressant detta om föräldraskap. Jag håller med där. Det är så mycket som ommer från ens egen barndom och ens föräldrar var... mer än jag trodde innan jag fick barn"
    - och det sambandet har även forskningen visat - a propos källor...

  • en glad

    Liljekonvaljer skrev: "Ja det har du rätt i, men jag tänker att det måste ju kunna göras med större respekt för de barn som detta handlar om."

    - och då skulle man kunna säga att i AW forum så har trådarna ofta "chatform" där föräldrar uppmanas lämna ut hur deras familjer ser ut, bostadsförhållanden, sömnvanor etc. Är det etiskt försvarbart?

  • en glad

    Lady Morpheus skrev 2009-07-20 18:00:46 följande:


    Fast är det så så räcker det med att läsa på AWs forum utan att det länkas dit. Jag anser att det är av vikt att föra fram dom trådar som belyser problemet vi diskuterar. Vad ska vi annars diskutera utifrån? Det handlar ju till mång och mycket just nu om hur problem tas upp och besvaras på AWs forum. Det är inte att hänga ut varken förälder eller barn. Förälderna har valt att publicera ett inlägg på internet på ett öppet forum och då får man räkna med att det kan komma att länkas till. Dessutom är det så att det uppmuntras på AWs forum att man lägger ut info om barnet också.
    Och länkar man dessutom INTE till en tråd i forumet så ifrågasätts var ens påstående funnits att läsa....
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.