• Dr Mupp

    Vad är det för "krterier" som gäller för att soc ska ta ens barn ?

    Det krävs mycket för att få barnen omhändertagna. LVU är sista instans.

    Kommer det in en anmälan till soc så tar de en första kontkat för att se om det finns fog för utredning. Många gånger slutar det där. Om det blir utredning så ska utredningen vara klar inom 4 månader och då pratar de med föräldrar, barn, skola/dagis, BVC och andra närstående. De har även möten där hela familjen är samlad för att se hur föräldrar och barn beter sig tillsammans.

    Efter utredning så kommer de fram om de skulle behöva nån stödinsats och familjen kan även själva lämna önskemål om hjälp. Om de tycker att de behövs nån hjälpinsats så erbjuder de tex stödfamilj, avlasningsfamilj, föräldrautbildning eller frivillig placering av barnet. Dessa är helt frivilliga men det rekommenderas att man tackar ja. Tackar man ja så får man ju den hjälp man behöver och förhoppningsvis löse sig problemen.
    Skulle man tacka nej så gör socialen en bedömining omhuruvida problemen kan vara tillräckliga för ett tvångsomhändertagande av barnet. Om de anser att det finns fog för LVU så blir det en rättegång och rätten bestämmer om det blir LVU eller inte.

    LVU blir det i grova fall eller fall där föräldrarna inte vill eller kan samarbeta med socialen. LVU blir det inte för att det är stökigt hemma.

  • Dr Mupp
    Anonym skrev 2009-05-18 01:46:04 följande:
    Min historia är inte påhittade utan helt verklighetsbaserad, lever i den just nu.
    Fast vi ser bara din sida. Om man får se båda sidor brukar det framkomma en helt annan bild.

    Min mamma tyckte att soc gjorde fel när de omhändertog min syrra. Hon hade ju inte gjort nått fel. Att hon lämnade min syrra på dagis medvetslös efter att hon släppt vagnen på flit en trappa upp var ju inget fel, man måste ju få tyst på skrikande ungar. Min mamma anser att soc är monster som tar barn från välfungerande föräldrar. Alla andra kan inte fatta att soc lät henne behålla tre barn trots det hon gjort med ettan.

    Så föräldrar som brister så i sin omsorg om barnet att det LVU:as saknar ofta förmågan att se sina egna brister.
  • Dr Mupp

    Anonym (NEJ) skrev 2009-05-18 16:49:02 följande:


    GRATTIS - du hade TUR att få en BRA handläggare - så är det TYVÄRR INTE för alla!
    Jag känner ingen som fått barn omhändertaget utan att de funnits fog. Vet däremot många som anser att de blivit felbehandlade men när man ser båda sidorna så ser man att de är de som inte ser sina brister.

    Tex ensamstånde mamma med depression som skadar sig själv medan barnet får se på. Barnet LVU:ades eftersom mamman inte ville ta emot hjölp och frivillig placering. Mamman anser att hon inte gjort nått fel

    Min egen mamma som då grovt misshandlade syrran och tycker att soc gör fel som tar barn ur fungerande familjer.

    Ensamstående mamma med lättare hjärnskada. missköter ekonomin så att barnet inte får mat dagligen. Trots erbjudande om hjälp så förbättras inte situationen, barnet LVU:as. Mamman ser inte att hon gjort fel.

    Par med social fobi och kan inte pga det gå utanför dörren. Son 2 år har knappt varit utanför lägenheten. Föräldrarna kan och vill inte ta emot hjälp. Föräldrarna kan inte prata i telefon pga socialfobi och kan därmed inte kontakta läkare om det skulle behövas. Barnet omhändertas tillsist. Föräldrarna tycker att soc gör fel.

    Hemmet är smutisgt, med ingrodd och möglig mat. Föräldrarna anser att barnet blev omhändertaget för de hade lite stökigt.

    Hade alla otur med handläggaren?
Svar på tråden Vad är det för "krterier" som gäller för att soc ska ta ens barn ?