• Örnie

    Ni som bor utomlands, vad saknar ni mest i svensk matväg?

    Egentligen saknar jag bara salt sill, för här i Tyskland finns i princip allt. Förr fick jag ofta tag på sill, men nu är det ganska hopplöst i södra Tyskland. Nej, jag vill inte ha några små burkar med färdiginlagd sill, utan göra jobbet själv. Mycket godare... Ja, i o f sig är det lite fiskbrist överhuvudtaget, jämfört med svenska Västkusten. Fast jag utgår från att fisksituationen är bra mycket bättre i norra Tyskland. Annars kommer jag inte på något särskilt. Brukar i o f sig köpa med lite smörgåskex från Sverige, men jag är inte så beroende av det. Även ansjovis är lite svårt att få tag på sedan drygt ett år tillbaka, men på IKEA brukar det finnas. Det är tyvärr så att livsmedelskedjorna gör listor på vad affärerna får beställa och sen kommer de inte över annat. Min man lyckades t o m få tillstånd att handla hos en grossist, på jakten efter sill. Men inte heller där fanns det. Till slut köpte han några enorma, orensade salta sillar till ockerpris. Det bidde inte mycket filé kvar av de sillarna när de rensats. Men midsommaren var räddad.

  • Örnie

    Tråkigt nog kan man inte få tag på kyl- eller frysvaror där heller, förutom Abbasillen, som säljs i de flesta tyska affärer också. Brukar ta med mig lite torrvaror ibland på semestern. Annars är fortfarande IKEA det bästa tipset. Där finns ju djupfrysta oskalade räkor och ibland lite annat av intresse. Men nu nalkas semestern och fri tillgång till svensk matjes, massor av fisksorter och kanske en liten grynkorv.

  • Örnie

    Jag har också köpt tacoskal ibland. I Bayern. Ibland finns det också på Lidl och Aldi när de har ett tema, men i o m att jag inte är såå intresserad, minns jag inte var jag såg det sist. Däremot köpte jag alldeles nyss en påse tacochips, på Lidl tror jag, men det finns väl överallt. Finns det verkligen inte mannagryn i Frankrike? Det heter väl semoule de blé, titta i hyllan med nouilles och sånt. Fast det var längesen jag bodde där.

  • Örnie

    Ifall någon inte har hittat det i Tyskland, så heter mannagryn Griess. Men här finns det både hårda och mjuka gryn, beroende på om man ska göra gröt eller griessknödel. Fast allt funkar.

Svar på tråden Ni som bor utomlands, vad saknar ni mest i svensk matväg?