• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • TereseA

    Pucko Buffy skrev 2009-08-07 11:21:04 följande:


    Humörsvängningar hör mest ihop med hyper och du skrev väl att du hade hjärtklappning m. m tidigare i tråden, eller är jag helt ute och reser? Och hade du inte fått missfall för inte så länge sedan? Det och flytningar m.m gör att jag nog uppsökt gyn för en koll.
    ok..
  • LitenKyckling

    Hej! Har struma (underfunktion) och har en fråga ..Om man har bra värden (äter levaxin) ökar det då ändå risken för missfall? Är det vanligt att först ha förstorad sköldkörtel, och efter operationen få underfunktion?

  • schmulan
    LitenKyckling skrev 2009-08-08 03:55:01 följande:
    Hej! Har struma (underfunktion) och har en fråga ..Om man har bra värden (äter levaxin) ökar det då ändå risken för missfall? Är det vanligt att först ha förstorad sköldkörtel, och efter operationen få underfunktion?
    Som jag har förstått det så är det vanligt att få underfuktion eftersom det efter en operation (om sköldkörteln opereras bort) inte finns någon sköldkörtel som kan producera hormonet. Då äter man istället Levaxin och det kan ta ett tag innan rätt nivå ställs in. Om man däremot opererar bort delar av sköldkörteln bara så vet jag inte hur det påverkar.

    Vad jag har hört så finns det ökad risk för missfall om hormonnivåerna inte är bra i kroppen. Kontakta specialister inom området vid sjukhuset där du bor så kan du få bättre svar och hjälp.
  • Sirling

    LitenKyckling: Som jag har förstått det ska bra värden ge en bra grund för graviditeten, både tsh och t4 värdena är viktiga att hålla koll på under en graviditet. Dom värdena påverkas ju ofta av en graviditet och många måste höja sin dos under graviditeten.

  • schmulan
    Hallonsnören skrev 2009-08-06 20:54:08 följande:
    Men var det någongång tal om att dom bara skulle ta bort halva? Mig vill dom bara ta bort halva på, vad jag vet i dagsläget. Men jag är tveksam till att låta dom göra det. Jag vill helst ta bort hela så man tar bort risken för återfall. Orkar inte gå igenom den här sjukdommen en gång till....
    Hej!

    Nej, det var aldrig tal om att bara ta bort halva sköldkörteln, i mitt fall. Läkaren sa att de inte gör det längre. Men det skiljer sig kanske åt beroende på sjukdom och landsting.
  • Sirling

    Tänkte tipsa om ett naturläkemedel som en del med hypo verkar använda sig av. Som gravid eller ammande ska man visst inte äta det.

    Energigivande och motverkar utmattning
    Tyrosin är en enskild aminosyra som besitter en mängd funktionella fördelar. Tyrosin kan bland annat verka energigivande och förbättra neurotransmitorernas signaler till hjärnan.

    Energigivande

    Förbättrad koncentrationsförmåga

    Förbättrad prestationsförmåga

    Ökad fettförbränning

    Motverkad muskelnedbrytning

    Kan lindra depression

    Prestation- och koncentration
    Studier som gjorts har visat att fysisk belastning så som träning minskar nivåerna av neurotransmittorer i hjärnan. Utmattade neurotransmitorer kan delvis vara orsaken till överträning. Tyrosin hjälper till att återupprätta nivåerna av neurotransmittorer vilket resulterar i en direkt förbättrad prestationsförmåga. Ett tillskott av tyrosin är extra viktigt när du känner dig utmattad och inte känner att för att gå till gymmet, eller när resultatet från din träning stagnerat och du finner det svårt att öka intensiteten i din träning.

    Fettförbränning
    Köldkörteln påverkar kroppens grundläggande energiförbrukning. Genom att tyrosin har en inverkan på köldkörtelns produktion av T-celler (Thyroxin) kan tyrosin även ha en inverkan på kroppens förbränning av fett.

    Välmående
    Man har även upptäckt att personer som lider av depression frekvent har låga nivåer av tyrosin i blodet. Dessa individer kan därför gynnas av ett tillskott
    (Hittade denna info på www.svensktkosttilsskott.se)

  • Sirling

    Oj, själva hormonet heter Tyrosin och L-Tyrosin är det jag har läst att andra sköldpaddor äter som komplement till sin vanliga medicinering...

  • väduren79

    kan man ha svårt och bli gravid när man har struma? innan jag fick struma har jag kunnat bli gravid och föda en dotter utan något problem , nu har jag försökt bli gravid i 5 år men det går inte någon som vet?

  • kerry

    Hej alla!
    Jag är ny i den här tråden, har nyligen i veckan fått reda på att jag troligen har hypertyeros.


    Jag har inte den blekaste om vad det innebär och hoppas på lite info härifrån. Mina provsvar var väl inte alarmerande som jag försod men det var ändå viktigt med diskussion om behnadling så nu väntar jag på att endokrina skulle höra av sig. Jag är även gravid i v.12.

    Mina symptom har vart, jätte torrt hår, dubbla slag på hjärtat och trötthet, sover eller vilar i stort sett hela dygnet orkar ingenting, max åka iväg ca 3 timmar oh göra nåt sen är jah tvär slut.

    Kan man bli sjukskriven för det här? Jag har ingen aning hur jag ska orka börja jobba den 17.e...

  • cicatriz

    Är det någon som får hjälp av naturterapeut istället för vanlig läkare? Och hur är det med levaxin egentligen? Dom flesta säger ju att man måste äta det resten, men så pratade jag med en som arbetade på ett lab där dom kollar prover som sa att det bara är snack... :o

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14