• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • Marran81
    Uliise skrev 2009-08-20 19:48:23 följande:
    Nu slänger jag in en snabbfråga här, men är det någon här inne som vet hur man kan reagera på en doshöjning? Har höjt från 75 till 100 mikrogram.
    Jag vet inte hur det e för dej... men jag reagerar kraftigt på doshöjning så jag ligger fortf på en alldeles för låg dos mot vad kroppen egentligen behöver.(jag har giftstruma men ligger nu på underfunktion efter dom stängde av sköldkörteln)
    Jag fick tillbaka alla mina symtom jag hade när jag låg på överfunktion. då dom ökade dosen(hjärtklappningarr,kraftiga skakningar,pulsrusningar,å galet galet trött å mådde pyton)jag fick öka inderalen med som  blockerar dom värsta symtomen.
    Å har märkt att det funkar bättre för mej att ta medicinen på kvällen.
  • NinnaBus
    Marran81 skrev 2009-08-20 17:58:04 följande:
    halloj!!hoppas att det finns någon som kan ge svar..jag har giftstruma som nu hamnat i underfunktion å jag tar prover med några v mellanrum (röd-gult prov)senast igår..å idag hade jag ett bunt med papper i brevlådan om ytterligare prover..som jag inte har en susning om vad det är...Bla ska jag lämna urinprov (microalbumin) är inte det typ njurfunktion???Sen prover som hette K,Krea,Na,T3,TSH,T4f,Blst..Snälla kan någon förklara??Är det bara en ordentlig genomkoll eller är något galet???fick inte tag på nån på sjukan så nu sitter man här å e nojig :/
    T3, TSH och T4f är ju de som har att göra med sköldkörteln..
    T4f- borde vara T4 fritt... det man brukar kolla...
    Blst, skulle kunna vara blodstatus, där kollar de lite av varje.
    Krea. Kreatinin?
    Na- natrium
    K, Kalium?

    Säkert ingen fara... Har också fått tagit dessa prover, ett antal gånger, utan att de visat nåt...
  • NinnaBus
    Marran81 skrev 2009-08-20 20:00:11 följande:
    Jag vet inte hur det e för dej... men jag reagerar kraftigt på doshöjning så jag ligger fortf på en alldeles för låg dos mot vad kroppen egentligen behöver.(jag har giftstruma men ligger nu på underfunktion efter dom stängde av sköldkörteln)Jag fick tillbaka alla mina symtom jag hade när jag låg på överfunktion. då dom ökade dosen(hjärtklappningarr,kraftiga skakningar,pulsrusningar,å galet galet trött å mådde pyton)jag fick öka inderalen med som  blockerar dom värsta symtomen.Å har märkt att det funkar bättre för mej att ta medicinen på kvällen.
    Kanske därför de vill ta de andra proverna på dig...
    Om man ligger fel i värdena på Natrium, Kalium, Magnesium, m.m. så kan man få skakningar av det med.... Så då brukar de kolla det bara för att vara på säkra sidan... Det är ju saker som är lätta att ordna om man skulle ligga lite fel i de värdena...
  • Uliise
    Marran81 skrev 2009-08-20 20:00:11 följande:
    Jag vet inte hur det e för dej... men jag reagerar kraftigt på doshöjning så jag ligger fortf på en alldeles för låg dos mot vad kroppen egentligen behöver.(jag har giftstruma men ligger nu på underfunktion efter dom stängde av sköldkörteln) Jag fick tillbaka alla mina symtom jag hade när jag låg på överfunktion. då dom ökade dosen(hjärtklappningarr,kraftiga skakningar,pulsrusningar,å galet galet trött å mådde pyton)jag fick öka inderalen med som  blockerar dom värsta symtomen. Å har märkt att det funkar bättre för mej att ta medicinen på kvällen.
    Okej!

    Jag vet inte om jag skrev lite otydligt i meddelandet, en jag har hypotyreos och har ökat levaxindosen från 75 till 100 mikrogram. Har gått 2 1/2 vecka nu och senaste två veckorna har jag känt mig varm, trött och ibland svimfärdig. Är gravid så det kan ju självklart bero på det, men undrar ändå om det kan ha med levaxinet att göra.
  • Sirling
    dosprincipes skrev 2009-08-18 18:30:16 följande:
    Jag har precis varit hos läkaren som säger att mina värden är bra trots att jag mar daligt. Jag är alltid trött, tappar har, har lag puls; kroppstemperatur och blodtryck, har gatt upp i vikt och är ganska trögtänkt oftast;) Mina värden ligger pa TSH1,5 det är ju bra men t4 ligger pa 7,3. Kan detta verkligen stämma, att sa länge TSH är bra, sa är allt bra?
    Jag hittade en blogg från en kvinna som beskriver hur många tror att kroppstemperaturen är viktigare att mäta än tsh och t4. Det var intressant läsning, men jag minns inte adressen, så googla dig fram.
  • Sirling
    Uliise skrev 2009-08-20 21:39:49 följande:
    Okej!Jag vet inte om jag skrev lite otydligt i meddelandet, en jag har hypotyreos och har ökat levaxindosen från 75 till 100 mikrogram. Har gått 2 1/2 vecka nu och senaste två veckorna har jag känt mig varm, trött och ibland svimfärdig. Är gravid så det kan ju självklart bero på det, men undrar ändå om det kan ha med levaxinet att göra.
    Ja, det kan ha med levaxinet att göra...ofta går det över efter ett tag, men gör det inte det kanske du borde kolla upp det...
  • Pucko Buffy
    Uliise skrev 2009-08-20 21:39:49 följande:
    Okej!Jag vet inte om jag skrev lite otydligt i meddelandet, en jag har hypotyreos och har ökat levaxindosen från 75 till 100 mikrogram. Har gått 2 1/2 vecka nu och senaste två veckorna har jag känt mig varm, trött och ibland svimfärdig. Är gravid så det kan ju självklart bero på det, men undrar ändå om det kan ha med levaxinet att göra.
    Nu är du ju gravid och det påverkar säkert en hel del. Men man brukar få en "kick" av levaxinet efter någon vecka som sedan planar ut. Är man överdoserad kan man däremot få hypersymptom. Blir dina symptom inte värre så är det nog ingen större fara. Men blir du darrig och får hjärtklappning bör du genast ringa din läkare och påpeka symptomen. Kanske behöver du halvera den senaste ökningen och äta 87,5 ug/dag ett tag för att sedan gå upp till 100 ug/dag. Känner du att något är fel och inte stämmer så ring din läkare. Bättre ringa en gång för mycket än för lite.

    /PB
  • Pucko Buffy

    Jag vill inte vara moraltant eller så... men...


    Sirling skrev 2009-08-21 09:06:13 följande:
    [citat]
    Det var på www.visit-stina.com/skoldkortelsjukdomar jag läst om temperaturen, står lite mer i länkarna nedan...
    [citat]

    De där har jag också läst pluss många fler och de flesta har jag valt ta med en nypa salt. Jag misstror inte att det kan finnas en typ 2 hypotyreos och att man har undertemp vid hypotyreos. Men jag har fått känslan av att många får "domen" utan att den egentligen är bekräftad, av andra välvilliga på olika forum. Det verkar som om det är en lag på att man har hypotyreos typ 2 om man har lyckats uppmäta undertemperatur på morgonen i sin armhåla. Jag blev så trött på fokuserandet på detta, som jag anser inte är tillförlitligt. Att jag hoppade av flera av forumen jag var aktiv i tidigare. Som exempel skrev jag ett inlägg, som var lite ifrågasättande på ett av dessa forumen. Och jag blev helt överkörd av förespråkarna för att mäta tempen i armhålan på morgonen och på så sätt tala om att man nog har hypotyreos. Egentligen ska man nog inte säga överkörd utan snarare chockad över bemötandet. Det de flesta missade i diskussionen var att 1. kroppstemperaturen sjunker när vi sover och är därför lägre på morgonen, 2. det är väldigt svårt att själv ta en "riktig temp" i armhålan, vill man kontrollera eventuell under/övertemp ska man göra det där bak.

    Alla i forumet verkade vara helt på det klara med vad som var rätt och fel. Och ett ifrågasättande inlägg trampades ner helt. Jag tog därför bort inlägget och gick ur forumet. Då det inte är någon idé att stånga pannan blodig hos de som är frälsta och inte vill se något annat än den sanning som stämmer överens med deras egen uppfattning.

    Vad vill jag med detta inlägg eg?. Jo att uppmana alla till att läsa på själva och skaffa en egen uppfattning, men vara kritiska till det ni läser och ifrågasätta vem avsändaren är och i vilket syfte ditten och datten påstås.

    När det gäller sköldkörteln och dess sjukdomar vet läkarkåren mycket, men inte allt. Sen finns det många sjukdomar de ännu inte känner till eller bara anar sig till, vilka har den gemensamma nämnaren att människor mår dåligt men ingen vet varför eller vad man kan göra åt det.

    Kram/PB
  • Marran81
    NinnaBus skrev 2009-08-20 21:28:38 följande:
    Kanske därför de vill ta de andra proverna på dig...Om man ligger fel i värdena på Natrium, Kalium, Magnesium, m.m. så kan man få skakningar av det med.... Så då brukar de kolla det bara för att vara på säkra sidan... Det är ju saker som är lätta att ordna om man skulle ligga lite fel i de värdena...
    Tack så mkt :)

    Jo jag fick tag i medicin mottagningen på sjukan idag å det va prover inför ett läkarbesök å nåt värde som legat för högt.
    Blev nojig att ngt var fel bara!!
    Men nu känns det kanon
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14