• Anonym

    Firmabil utan att betala förmånsskatt!

    Man betalar väl skatt på förmånen om man har rätt att utnyttja bilen på fritiden. Därav namnet förmånsbil. Använder man den bara jobbet så uppstår ingen förmån.

    Det kommer tyvärr alltid att vara människor som fuskar och andra som får betala pga deras fusk.

  • Anonym

    Jag tror att det många gånger kan vara så på mindre företag att chefen till och med uppmuntrar till att ta bilen hem, utan att betala förmånsvärde/undanhåller vad som gäller för förmånsvärde.
    Där jag jobbat(och flera firmor vi hade kontakt med) såg chefen det som en löneförmån att få ha bilen hem och kunde därför hålla ner lönerna för oss andra. Det tog dock ett tag innan någon kollade upp om det över huvudtaget var tillåtet :3 Det var det ju naturligtvis inte och vi hade rullat runt under ganska många år.. Det kunde blitt dyrt om skattmasen kom.
    Och jag tror heller inte att företaget berörs alls av det, utan det är endast du själv som får stå för hela kalaset. Det är nog därför så många företagare är beredda att vifta med fri bil dygnet runt och använda det som en löneförmån.

  • Anonym
    OkejOkej skrev 2014-09-09 08:46:31 följande:
    Nästan rätt iaf, blir:

    Antag 4000mil/år privat/utan journal.
    Antag att bilen drar 0,6 liter/mil (i verkligheten)
    Förmån fri bensin, 1.0 + upphöjt värde 0,2 = 1,2 (korrekt)
    Bruttopris drivmedel 10,85kr/liter

    Vad skall beskattas?

    4000mil * 0,6 = 2400 liter

    Blir: 2400*10,85*1,2 = 31 248kr + ev. skattetillägg.

    Under normala omständigheter kollar man inte hur många mil man kört (eftersom ingen journal finns) utan vad som har fakturerats via drivmedelsbolaget, och så beskattas allt inköpt drivmedel istället (förutsätter att man har ett eget kortnr. man tanker på).
    helt rätt , glömde mumsen, min bil drar 1l/mil ,-)
Svar på tråden Firmabil utan att betala förmånsskatt!