• ptiabax

    Firmabil utan att betala förmånsskatt!

    Notera att det kan kosta mycket stora belopp för både företaget och den anställde som kör använder firmabilen privat utan att betala förmånsvärde.

    det hjälper inte att det skrivs "kontrakt" mellan anställd och firma om att bilen inte får användas privat utanför arbetstid.

    tyvärr hjälper det inte heller att inte använda bilen privat utanför arbetstid om bilen åker med hem till bostaden, då uppstår förmån (resor mellan arbete och bostad).

    om du kör en firmabil som kostar 300.000 och blir förmånsbeskattad kan det kosta dig en privat upptaxering med 125.000kr och företaget ca 80.000kr (skatteverket kan kika 3år tillbaka)

    Här kan du själv kolla räkna ut skattesmäll för firmabil (om du inte har godkänd körjournal)

    Så var jag anställd och hade firmabil skulle jag nog se till att det fanns en godkänd körjournal, vem har pengar till att bli upptaxerad med 120.000kr ,-)

    /peter

  • ptiabax
    Tjänstebil med fritt bränsle

    Om du har tjänstebil/förmånsbil med fri bensin/diesel bör du även skaffa en körjournal (elektronisk om du inte vill lägga en massa tid på att skriva)

    I dag kollar  nästan alltid skatteverket förmånsbilar/servicebilar vid en kontroll/revision. De kollar även om företaget betalar bränslekostnad och ser om den som har förmånsvärde även tar upp bränsleförmånen.

    Så här är reglerna (från skatteverket):
    "Om arbetsgivaren bekostar drivmedlet för privatkörningen uppkommer en skattepliktig förmån utöver själva bilförmånsvärdet"

    "Om den anställde använt bilen för tjänsteresor och på ett godtagbart sätt kan dokumentera dessa ska endast förbrukningen för resterande körning (privatkörningen) beskattas. En noggrant förd körjournal är det bästa sättet att visa omfattningen av tjänsteresorna"

    "Det är för dina privata resor som du blir beskattad för drivmedelsförmån under förutsättning att du kan visa hur mycket som du har kört i tjänsten.

    "Kan du inte visa hur mycket du har kört i tjänsten blir du förmånsbeskattad för allt drivmedel.", dvs. även för den körning du gjort i tjänsten!

    Konsekvens
    Om du kör 4000mil/år med din tjänstebil (privat och tjänst) utan körjournal blir du upptaxerad med 4000x15x1,2=72.000kr (som läggs på toppen av din inkomst)
    Du får också troligtvis ett skattetillägg på 40% (böter)

    Skatteverket drivmedelsförmån (hur räknas jag ut förmånen)

    Körjournal bedömningar (hur bedömmer skatteverket)

    Mer om skattefrågor firmabil

    Mvh
    Peter
Svar på tråden Firmabil utan att betala förmånsskatt!