• Svinto

    Hur sköter ni er nya tatuering?

    Gjorde min andra tatuering för två dagar sedan. Den första jag har är typ 20 år o bara påbättrad för 5 år sedan. När jag gjorde min första fick jag rådet att smörja tatueringen med Helosan salva flera gånger / dag. Varit inne på tatueringssidor nu där det står detsamma.

    När jag gjorde min nu så fick jag bara beskedet att tvätta tatueringen med tvål o vatten 2 ggr/dag. Det behövdes ingen salva då detta förlängde läkningsprocessen då man tillförde fukt...? Om jag kännde att det stramade lite så skulle jag smörja på ett TUNNT lager med helosan men inte annars (helosan är mjukgörande o antiseptiskt).

    Tog faktiskt o smörjde in min tatuering ikväll....

    Hur gör ni?
    Smörjer eller ej?

  • Svar på tråden Hur sköter ni er nya tatuering?
  • meic
    Pormoicheia skrev 2009-09-12 09:14:26 följande:
    fast plasten sitter ju inte så tätt att tatueringen inte kan andas alls, plastar man in sig så hårt riskerar man ju dessutom att strypa blodcirkulationen oh det är väl knappast att rekommendera att göra såvida man inte skulle riskera att förblöda. Man luftar den ju även melllan bytena och plasten fungerar som ett bra skydd emot bakterier utifrån (direkt in i såret) samt skavande klädesplagg (om tatueringen sitter på ett sånt ställe). Man behöver inte smörja lika ofta eftersom tatueringen hålls i ett fuktigare klimat istället för direktkontakt med uttorkande luft och jag har fått intrycket av att tatueringarna som läkts med plast har klarare färger än de som läkts utan. Om det verkligen är så vet jag inte men jag är inte den enda som tyckt mig se en sån skillnad. Mina och sambons (och flertalet andra i vår bekantskapskrets) tatueringar har iaf läkt snabbare och bättre när vi gjort så så jag talar ju ifrån egen erfarenhet. Man måste ju inte göra så, men ts ber om hur andra skött sina tatueringar och de är så jag gör och det har varit ett vinnande koncept i mina ögon i jämförelse med hur jag gjorde innan (då jag inte hade plasten kvar särskilt länge alls).
    Det behöver inte bli dåligt, men en del klarar inte ens att ha plasten några timmar. Det är väldigt individuellt. Jag har träffat ett par kunder som har fått den rekommendationen av andra där det har blivit hemska infektioner och tatueringarna har fått fixas till efteråt.
    En del sätter inte ens plast om motiven inte är stora utan glättade kompressen.

    Har väl gett den här rekommendationen till ganska många tusen kunder och enligt mig och 99% av alla andra i branschen är det så som en nygjort tatuering ska skötas.
  • Pormoicheia
    meic skrev 2009-09-12 09:44:23 följande:
    Det behöver inte bli dåligt, men en del klarar inte ens att ha plasten några timmar. Det är väldigt individuellt. Jag har träffat ett par kunder som har fått den rekommendationen av andra där det har blivit hemska infektioner och tatueringarna har fått fixas till efteråt.En del sätter inte ens plast om motiven inte är stora utan glättade kompressen.Har väl gett den här rekommendationen till ganska många tusen kunder och enligt mig och 99% av alla andra i branschen är det så som en nygjort tatuering ska skötas.
    det är väl klart att det inte måste bli dåligt för att man har plasten enbart i början, jag har dock fått intrycket av att de tatueringar jag har har blivit mycket bättre läkta då jag haft plast längre äv vad dem som jag inte använt plast till har blivit.

    och av den anledningen är mitt heta tips att hålla tatueringen inplastad i några dygn  (givetvis med byte av plast med jämna mellanrum samt tvättning av tatueringen och luftning innan man plastar in igen)

    Jag tolkar sista delen av ditt inlägg som att du jobbar inom branchen.
    Jag har en sambo som jobbat inom branschen (inte tatuerat men gjort det mesta av arbetet runt omkring med nålar, sterilisering, blandat till färger m.m.) och jag har själv varit i ganska nära kontakt med den (praktik på studio samt blivit erbjuden lärlingplats).

    Så visst skulle jag kunna lite på det du säger.
    Jag argumenterar absolut inte emot det för visst finns risken att det går fel, men den risken finns ju alltid.
    Men jag går hellre efter min egna erfarenhet i detta och det är ju individuella svar ts är ute efter snarare än "detta är det mest rekommenderade och däred är alla andra avvikande sätt fel...".

    Det finns minst lika många rekommendationer om hur man ska sköta en tatuering som det finns tatuerare vilket jag tar för givet att du också vet.

    Jag skulle personligen också rekommendera att använda något annat än helosan ch det p.g.a. att det tatueringar jag sett som smörjts med helosan ser dassigare ut i färgerna än de tatueringar jag sett som smörjts med annat.
    Men även det är ju en slutsats jag dragit ur egen erfarenhet snarare än fakta.

    Sen är det ju enormt stor skillnad på en liten tecken/text tatuering  och ett större motiv i färg också.

    En mindre tatuering tar ju inte lika lång tid på sig att läka i jämförelse met ett styöre och mer heltäckande motiv och därmed så är ju inplastning kanske inte lika relevant i de fall där tatueringen är bara 5*5 cm och "luftig".
    Apprentice Moraltant *back in action*
  • meic
    Pormoicheia skrev 2009-09-12 11:12:41 följande:
    det är väl klart att det inte måste bli dåligt för att man har plasten enbart i början, jag har dock fått intrycket av att de tatueringar jag har har blivit mycket bättre läkta då jag haft plast längre äv vad dem som jag inte använt plast till har blivit. och av den anledningen är mitt heta tips att hålla tatueringen inplastad i några dygn  (givetvis med byte av plast med jämna mellanrum samt tvättning av tatueringen och luftning innan man plastar in igen) Jag tolkar sista delen av ditt inlägg som att du jobbar inom branchen. Jag har en sambo som jobbat inom branschen (inte tatuerat men gjort det mesta av arbetet runt omkring med nålar, sterilisering, blandat till färger m.m.) och jag har själv varit i ganska nära kontakt med den (praktik på studio samt blivit erbjuden lärlingplats). Så visst skulle jag kunna lite på det du säger. Jag argumenterar absolut inte emot det för visst finns risken att det går fel, men den risken finns ju alltid. Men jag går hellre efter min egna erfarenhet i detta och det är ju individuella svar ts är ute efter snarare än "detta är det mest rekommenderade och däred är alla andra avvikande sätt fel...". Det finns minst lika många rekommendationer om hur man ska sköta en tatuering som det finns tatuerare vilket jag tar för givet att du också vet. Jag skulle personligen också rekommendera att använda något annat än helosan ch det p.g.a. att det tatueringar jag sett som smörjts med helosan ser dassigare ut i färgerna än de tatueringar jag sett som smörjts med annat. Men även det är ju en slutsats jag dragit ur egen erfarenhet snarare än fakta. Sen är det ju enormt stor skillnad på en liten tecken/text tatuering  och ett större motiv i färg också. En mindre tatuering tar ju inte lika lång tid på sig att läka i jämförelse met ett styöre och mer heltäckande motiv och därmed så är ju inplastning kanske inte lika relevant i de fall där tatueringen är bara 5*5 cm och "luftig".
    Det är också skillnad på att blanda färger och att bli erbjuden lärlingsplats mot att driva eget i många år.

    En rekommendation är en rekommendation och alla får komma med sina egna.
    Men jag hoppas ju att ts hellre tar en rekommendation från en tatuerare än en tatuerad.
    Enough said.
  • Pormoicheia
    meic skrev 2009-09-12 13:30:31 följande:
    Det är också skillnad på att blanda färger och att bli erbjuden lärlingsplats mot att driva eget i många år.En rekommendation är en rekommendation och alla får komma med sina egna.Men jag hoppas ju att ts hellre tar en rekommendation från en tatuerare än en tatuerad.Enough said.
    Jo det vet jag också att det är.
    Men min sambo har ju också varit i branschen i ett flertal år även om han inte stått på pappret som ägaren av studion och när dt kommer till korskontaminering kan han sina saker.
    Rekommendationen finns att läsa på flertalet ställen på seriösa studios hemsidor samt så tatueringsforum.
    Men det är ju oftast enbart när tatueringarna är större och mer täckande som det kan vara aktuellt.

    Men skulle du som tatuerare verkligen tycka att det är bättre att riskera få skit i såret (som tatueringen faktiskt är) än att på något sätt skydda den ifrån det?

    Kläder luddar och är inte alltid tillräckligt rena för att egentligen få komma i direktkontakt med tatueringen och det måste ju vara bättre att det inte hamnar ludd och smuts i såret än att det gör det. Sen sitter jag ju knappast och reommenderar något farligt.

    Ja, det ökar risken för infektion om man håller tatueringen lufttätt inplastad (med samma plast och inte varken tvättar eller luftar).
    Men det är ju verkligen inte det jag rekommenderar.
    Hålla den inplastad i några dagar ja, men i kombination med luftning, tvättning och plastbyte några gånger per dag samt hållande på handhygienen.

    Om du vill slå mig på fingrarna och få din rekommendation att låta bättre så varsågod. Men det finns ingen anledning att ta till lögner.
    Jag rekommerderar knappast något farligt.
    Apprentice Moraltant *back in action*
  • Pormoicheia

    plast nattetid är ju faktist positivt ur fler synvinklar.
    Om tatueringen vätskar sig så är risken stor att tatueringen kladdar och torkar fast i lakanen och vaknar man av att lakanet torkat fast i tatueringen läre man ju knappast bli lycklig.

    och det är ju knappast till fördel för tatueringens läkning heller...


    Apprentice Moraltant *back in action*
  • meic

    "
    Om du vill slå mig på fingrarna och få din rekommendation att låta bättre så varsågod. Men det finns ingen anledning att ta till lögner.
    Jag rekommerderar knappast något farligt."

    Haha! Jag har väl inte kommit med några lögner! Jisses, och jag är inte ute efter att slå nån på fingrarna. Verkligen inte, jag vill bara ge MIN rekommendation.

    Om TS går omkring i skitiga kläder är det bättre att ha en kompress på tatueringen. Annars är det bättre att vara utan. Det är min åsikt, som faktiskt delas av de flesta. Och nej, jag säger inte att det är FARLIGT att göra på ditt sätt. Men de flesta mår bättre av att göra det på det sättet jag rekommenderar.

  • Pormoicheia
    meic skrev 2009-09-13 20:50:16 följande:
    "Om du vill slå mig på fingrarna och få din rekommendation att låta bättre så varsågod. Men det finns ingen anledning att ta till lögner.Jag rekommerderar knappast något farligt."Haha! Jag har väl inte kommit med några lögner! Jisses, och jag är inte ute efter att slå nån på fingrarna. Verkligen inte, jag vill bara ge MIN rekommendation.Om TS går omkring i skitiga kläder är det bättre att ha en kompress på tatueringen. Annars är det bättre att vara utan. Det är min åsikt, som faktiskt delas av de flesta. Och nej, jag säger inte att det är FARLIGT att göra på ditt sätt. Men de flesta mår bättre av att göra det på det sättet jag rekommenderar.
    Ja ok. ordet lögnetvar nog att ta i loite från min sida. 
    Men hur kan du vara så säker på att de flesta skulle "må bättre" av att göra det på ditt sätt?

    Har du eller någon i din krets ens provat hålla tatueringen inplastad lite längre någon gång?
    Jag vet ett flertal som rekommenderar att hålla tatueringarna inplastade längre men att länka till studios som gör det skulle inte leda mig någonvart för det är något du också kan göra för att stödja dina argument.

    Varför skulle det vara bättre med kompress?
    Min egna erfarenhet av kompresser är: sår vätskar sig och fastnar så man får försöka blöta loss dem och har man tur rivs såret inte upp...

    Jag är absolut inte ute efter att bråka eller få till detta till en rätt eller fel-diskussion.
    Men jag ser gärna mer fakta som stödjer varför just ditt sätt skulle vara bättre eftersom det är det du insinuerar.
    Apprentice Moraltant *back in action*
  • mamita64
    Pormoicheia skrev 2009-09-13 22:11:11 följande:
    Ja ok. ordet lögnetvar nog att ta i loite från min sida.  Men hur kan du vara så säker på att de flesta skulle "må bättre" av att göra det på ditt sätt? Har du eller någon i din krets ens provat hålla tatueringen inplastad lite längre någon gång? Jag vet ett flertal som rekommenderar att hålla tatueringarna inplastade längre men att länka till studios som gör det skulle inte leda mig någonvart för det är något du också kan göra för att stödja dina argument. Varför skulle det vara bättre med kompress? Min egna erfarenhet av kompresser är: sår vätskar sig och fastnar så man får försöka blöta loss dem och har man tur rivs såret inte upp... Jag är absolut inte ute efter att bråka eller få till detta till en rätt eller fel-diskussion. Men jag ser gärna mer fakta som stödjer varför just ditt sätt skulle vara bättre eftersom det är det du insinuerar.
    Mina första tatueringar , rekommendation plast i några timmar.
    Min senaste, rekommendation, plast i ett dygn.
    Efter två timmar så var plasten så äcklig att den måste bort. Tvättade och la på ny, men sen på natten så blev det en ren t.shirt ist. Precis lika bra och inte så tätt
  • meic
    Pormoicheia skrev 2009-09-13 22:11:11 följande:
    Ja ok. ordet lögnetvar nog att ta i loite från min sida.  Men hur kan du vara så säker på att de flesta skulle "må bättre" av att göra det på ditt sätt? Har du eller någon i din krets ens provat hålla tatueringen inplastad lite längre någon gång? Jag vet ett flertal som rekommenderar att hålla tatueringarna inplastade längre men att länka till studios som gör det skulle inte leda mig någonvart för det är något du också kan göra för att stödja dina argument. Varför skulle det vara bättre med kompress? Min egna erfarenhet av kompresser är: sår vätskar sig och fastnar så man får försöka blöta loss dem och har man tur rivs såret inte upp... Jag är absolut inte ute efter att bråka eller få till detta till en rätt eller fel-diskussion. Men jag ser gärna mer fakta som stödjer varför just ditt sätt skulle vara bättre eftersom det är det du insinuerar.
    Som sagt så har jag fått många kunder som testat detta som fått infektioner och jag personligen kan inte ha plasten på många timmar utan att få riktigt obehag av det.

    Kompress med glättad yta som jag skrev ovan, vanlig kompress fastnar som du säger. Men med glättad yta är det ingen risk för det och kompressen släpper även igenom luft.

    Det står bla i socialstyrelsens handligar hur man ska sköta en tatuering och säkert 90% av tatuerare säger att det är så en ny tatuering bör skötas. Men du gillar ditt sätt, och då är det så du ska sköta det. Men jag vet jättemånga tatuerare som inte hjälper till att fylla i/ rätta till en tatuering som sköts på det sättet då det OFTAST inte är bra för läkningen.
  • såffan

    meningen med helosanen/salvan är vell ändå att det ska läka långsamt så d inte blir skorpor och börjar flaga för fort, så att delar av tatueringen inte ska följa me skorporna?

Svar på tråden Hur sköter ni er nya tatuering?