Inlägg från: Mayko |Visa alla inlägg
  • Mayko

    Kejsarsnitt i Göteborg !! Avslag !

    Hej!

    Tänkte bara lägga in kort (det blev inte så kort...) angående bedövningar.

    Det finns två principellt skilda bedövningar för ryggmärgen som kan bli aktuella dels under vaginal förlossning och dels under kejsarsnitt.

    Spinal bedövning är när man sprutar in en engångsdos läkemedel i spinalutrymmet, där ryggmärgen och nervrötterna finns. Om man tänker sig spianlutrymmet som ett långt rör så sticker du hål på röret med nålen och sprutar in din bedövning. Bedövningen kommer sprida sig uppåt och nedåt i röret vilket påverkar vilka nerver som blir bedövade. Om man har diskbråck kan det här röret bli "tillklämt" vilket dels gör att det är svårare att förutsäga hur bedövningen tar och dels ökar risken för att bedövning ansamlas på en punkt och då kan skada nerver.

    Vid en epidural bedövning lägger man en tunn plastslang i det utrymme som finns utanför spinalkanalen som kallas för epiduralrummet. Fördelen är att man kan fylla på efter hand beroende på hur patienten mår. När man sprutar in bedövning kommer den att bedöva nerverna när de kommer ut från spinalutrymmet och går via epiduralrummet ut i kroppen. Man kan lägga epidural på patienter med diskbråck men det är upp till varje narkosläkare att välja själva eftersom det kan vara förknippat med ökade risker. Om man vill göra det enklare, ta med MR-svaret till förlossningen, det gör det mkt lättare att bedömma om man kan se svaret själv!

    Mizzygbg, jag hoppas att det går bättre i Varberg! Hur som helst borde du kunna få en epidural!

    /Mayko

  • Mayko

    Tja, det finns egentligen inget svart el vitt. Det är mest upp till den narkosläkaren som sticker :). Man får kika på MR-svaret och ta sig en funderare.

    /Mayko

Svar på tråden Kejsarsnitt i Göteborg !! Avslag !