Inlägg från: Wolfclaw |Visa alla inlägg
  • Wolfclaw

    Ungdomsstress

    Vad är det som stressar våra ungdomar så idag? Jag är född 1977 och upplevde ingen direkt stress unde min skoltid. Inte så att jag konstant hade ångest och sömnproblem. Ändå gick jag natur på gymnasiet med mycket studier och läxor. Bodde samtidigt på en bondgård där det inte fanns mycket tid till annat än jobb. Var desutom inte bland de populäraste i klassen utan hängde med killarna som inte var mobbade men ändå lite utanför.

    Idag läser vi om att ungdomar skadar sig själva, begår självmord, går till psykolog och äter antidepressiva medel. Jag jobbar inom militärern och minst två gånger har jag fått in soldater som fått diagnosen utbrändhet innan de kom till oss. En fick vi skicka hem efter en vecka för han hade kronsikt magsår, p g a stress enligt läkare.

    Diskuterade detta med en kollega och vi trodde att en faktor kan vara "information overload". Det finns fler och mer lättillgängliga medier idag där man kan (och "måste") vara inne och uppdatera sig. Man kan läsa om alla som "lyckas" i livet och blir kända, rika etc. Det blir lite av "alla kan lyckas, varför inte jag". Man ställer orimliga krav på sig själv och tillslut kommer man till en brytpunkt där man inte kan sålla i all input man får.

    Bara en tanke men nåt måste det ju vara.

  • Svar på tråden Ungdomsstress
  • Wolfclaw
    AtroCious skrev 2009-10-03 20:34:02 följande:
    Det är så grymt många krav på ungdomar idag. Man ska se bra ut, anstränga sig hårt för att behålla kompisar, många känner tvång att använda helgen till att dricka, man ska plugga, skriva uppsatser, många föräldrar vill att man sysslar med en sport - Man ska vara duktig i allt. Det tror jag bidrar till att ungdomar blir stressade.
    Men var kommer dessa krav från? De kraven fanns ju även när jag var tonåring. Var jag unik som inte kände så? Var själ aldrig ute och drack eller höll på med andra "dåligheter", mest för att jag inte hade tid men också för att jag inte trodde det skulle göra mig populärare i alla fall.

    Kraven måste ju ha ökat idag eller blivit hårdare eller värre, eller är det bara hjärnspöken i ungdomarnas egna huvuden?
  • Wolfclaw
    Mjesec skrev 2009-10-03 21:38:58 följande:
    Ja precis, man ska vara perfekt! Det är inte godtagbart att inte vara perfekt. Och tabu att inte klara av det och behöva hjälp.
    Ahh! Men vem kommer faktiskt med dessa krav? Är det tidsandan att "själv är bäste dräng"? Eller är det att det är skamligt att be om hjälp när man mår psykiskt dåligt?

    De enda uttalade kraven jag hade på mig var från min mamma att jag skulle sköta skolan bättre och få betyg nog att komma in på universitetet (vilket jag själv var inne på och ville).
  • Wolfclaw
    AtroCious skrev 2009-10-05 20:48:16 följande:
    Har du läst tidningen den senaste tiden? Där står rubriker som "Gör den perfekta middagen," "Så får du högst lön" till "Så får du den perfekta kroppen". Vi alla är skyldiga till att kraven höjs, men bl.a. media är en stor bov. Dock så skriver de det vi vill läsa, så omedvetet biter vi väl oss själva i svansen.
    Jo, "Perfektions-artiklar" finns ju 13 på dussinet men jag har aldrig reflekterat över de som annat än försök till att sälja lösnummer. Har aldrig orkat bry mig om dem. Vad gäller just sånt vet jag flera vuxna som skulle kunna bli stressade om de inte lagat perfekt mat, haft en perfekt mysdag, haft en perfekt vad-tusan som-helst.

    Men om det är värre påtryckningar från media idag har man inte då som förälder och även skola nån form av skyldighet att försöka påverka ungdomarna med den gamla klyschan "du duger som du är"? Eller så ser vi på när våra ungdomar äts upp mentalt och vara färdiga för pension när de fyllt 20. Det är ju de som ska ta hand om oss när vi ligger på långvården. ;)
Svar på tråden Ungdomsstress