• Smurfan 81

    Tårttråden del 16

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.


    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.




    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1


    Tråd nr 15 


     


    Bildtråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m48253316.html




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-26 21:22
    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-28 20:01
    Ny CupCaketråd!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m48321652.html
  • Svar på tråden Tårttråden del 16
  • qazws
    qazws skrev 2009-11-04 19:56:03 följande:
    hej allihopa, har en kompis som ska bli chef (biträdande rektor för två förskolor) så jag tänkte överraska med tårta, nån som har lite tips eller ideer???
    puffar min fråga lite....
  • Mael
    qazws skrev 2009-11-04 22:23:49 följande:
    å den ser ju väldigt smarrig ut, är hallonen då eller det som "exploderar" precis bara i själva hålet?
    Det kan man ju göra lite som man vill. I det här fallet har jag hallonmousse och vit choklad som fyllningar och så är hallonen i hålet. De ligger på översta delen av botten om du förstår hur jag  menar. Hade man velat så kan man så klart skära ur i mitten och låta det vara hallon även en bit ner i tårtan och i fyllningarna också.

    Sen måste det ju inte alltid var något som väller ur utan man kan avända samma teknik till annat. Till halloween gjorde jag t.ex ett explosionshål som det kikade upp ett par ögon från (finns i både galleriet och bildtråden) och jag har sett de som haft det som inramning till en bild...
    - The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
  • Smurfan 81
    Lenilus skrev 2009-11-04 22:11:43 följande:
    Är det någon som har ett recept på saffransbotten?
    2 pkt saffran till en "vanlig" botten. Jag har det till detta recept
    4 ägg
    2 dl socker
    1 dl mjöl
    1 dl potatismjöl
    2 tsk bakpulver
    Blir sååååå gott med mandelgrädde!

    2 dl crème fraiche
    3 dl vispgrädde
    1-2 tsk vaniljsocker
    150 g mandelmassa
    1/2 tsk kardemumma

    Vispa cf med vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt gelatin!!!
    Vispa grädden ganska hårt. Riv mandelmassan fint och blanda ner i cf-blandningen. Vänd ner i grädden.
  • Mael
    Smurfan 81 skrev 2009-11-04 23:34:29 följande:
    2 pkt saffran till en "vanlig" botten. Jag har det till detta recept4 ägg2 dl socker1 dl mjöl1 dl potatismjöl2 tsk bakpulverBlir sååååå gott med mandelgrädde!2 dl crème fraiche3 dl vispgrädde1-2 tsk vaniljsocker150 g mandelmassa1/2 tsk kardemummaVispa cf med vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt gelatin!!!Vispa grädden ganska hårt. Riv mandelmassan fint och blanda ner i cf-blandningen. Vänd ner i grädden.
    Jösses så gott det där lät. Tur att det snart är advent.
    - The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
  • Egensinnig
    Mael skrev 2009-11-04 22:11:59 följande:
    Puffar min fråga lite.
    Jag har testat med alla möjliga smaker i den vanliga smeten:
    Citron, apelsin, kaffe/choklad, browniesmet ( favoriten), pepparkakskryddor, pistageessense, morotskaka ( fantastiskt gott till allt med citron o vit choklad)

    Ett annat alternativ är ju att pensla vanliga bottnar ( ljus el choklad) med sin favoritlikör - kahlua, baileys, amaretto, grand marnier - lite mer vuxen smak iofs.

    Sen har du ju red velvet som inte är så dum.
    Matilda, Matilda........
  • Mamma till V och E

    Imorgon ska jag fylla mina tårtor men funderar hur jag ska göra med spacklingen.

    För det första har jag svårt att bestämma mig för om jag ska göra en chokladsmörkräm eller spackla med samma chokladmousse som är en av tårtans två fyllningar?

    Min andra fundering är om det är att rekommendera att spackla dagen innan eller samma dag som jag ska täcka med SP?

    Måste jag fodra SP:n om jag spacklar med moussen?

    Såå tacksam för svar och tips!

  • strommis

    Fru hennerdal, ska du täcka med sp samma dag som den ska ätas? ballinas sp ska inte behöva fodras men det skadar ju inte att göra det oavsett vilken dag den görs. Jag hade ballinas sp och på en tårta så blev den för tunn och då började den att svettas, gjorde den kvällen innan.

  • Mamma till V och E
    strommis skrev 2009-11-05 14:53:27 följande:
    Fru hennerdal, ska du täcka med sp samma dag som den ska ätas? ballinas sp ska inte behöva fodras men det skadar ju inte att göra det oavsett vilken dag den görs. Jag hade ballinas sp och på en tårta så blev den för tunn och då började den att svettas, gjorde den kvällen innan.
    Jag ska täcka den samma dag som den ska ätas. Har Ballinas SP. Jag behöver väl inte fodra om jag väljer smörkräm till spackel?
  • Egensinnig
    Fru Hennerdal skrev 2009-11-05 15:15:47 följande:
    Oj, hjärnsläpp!Hur lyder "receptet" på fluff? Alltså, hur mycket choklad till en viss mängd grädde?
    180 gr till 3 dl grädde för dumle o dyl
    200-300 gram ren choklad till 3 dl grädde

    Gele o skum 60 gr till 3 dl grädde har jag för mig
    Matilda, Matilda........
Svar på tråden Tårttråden del 16