Inlägg från: Anonym (Stesolid) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stesolid)

    Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?

    Anonym (beroendeläk) skrev 2009-12-19 13:59:22 följande:


    Jag är inte specialist, men läkare och har väldigt nyligen börjat arbeta med beroende. TS, du inser till en viss gräns att du har problem och det är en bra början. Att du köper Tradolan på svarta marknaden är rätt allvarligt, det är ändå något olagligt du håller på med och att du dessutom lägger så mycket pengar på det borde också vara en varningsflagga. Du hittar på väldigt mycket ursäkter för dig själv bara i den här tråden. Det ingår i missbruket. Varför ska du leva utan tabletterna när du mår så mycket bättre med dem? En alkoholist, bensomissbrukare eller heroinist skulle sagt precis samma sak. Tradolan är en opioid, det är inte småpotatis. Du märker själv att du behöver höja dosen, det kommer fortsätta att bli dyrare. Dessutom gnuggar du sönder hjärnans belöningscentrum så att kroppsegna lyckosubstanser inte får någon effekt. Du sänker dig själv djupare och blir därmed alltmer beroende av tabletterna för att fungera normalt. Du gör INTE dig själv en tjänst, utan snarare en enorm björntjänst. Du talar själv om en tid längre fram. Att du ska skaffa barn en dag när du inte håller på såhär längre eftersom tabletterna kan skada barnet. När har du tänkt att den här tiden ska komma? Hur många dagar, månader, år till ska du "unna dig själv" tabletterna? Det kommer inte bli bättre, det kommer inte komma en dag när du vaknar och känner att du inte behöver dem mer. Du måste bestämma dig för att sluta och sedan inte ge vika. Det kommer vara svårt men - Det finns hjälp att få! Ju längre du håller på, ju högre doser du kommer upp i, ju mer du tröttar ut ditt belöningscentrum - desto svårare kommer det bli att sluta. Varför vänta tills ditt vardagliga liv börjat falla? Tills du dragit på dig skulder för drogerna? Tills du förvärrat din depression ordentligt med tabletterna? Du har alla skäl att sluta nu innan det blivit värre! Att du tagit uppehåll på en vecka och sedan fallit tillbaka bevisar tyvärr ingenting annat än att du är en beroende missbrukare. En vilja att sluta och upprepade "vita perioder"/försök att sluta som resulterat i återfall ingår till och med i diagnosen för beroende. Det betyder inte att du inte kan lyckas, det kan du absolut göra men troligen behöver du hjälp av sjukvården. Ring och boka en tid redan på måndag, du kan höra av dig till din närmsta beroendemottagning direkt. Har du haft kontakt med psykiatrin för depressionsbehandling innan du började med tabletterna? Det finns många olika behandlingar och om du har så svåra besvär att du provat flera som inte hjälpt kan det vara bra om d får specialisthjälp. Vanliga psyk kommer dock inte ta emot dig förrän du är fri från missbruket, beroendeläkare är dock också psykiater specialiserade på missbruk och det finns mycket samarbete mellan beroende och övriga psykiatrin. Sök hjälp, den finns!
    Väldigt intressant att få diskutera med en läkare! Hur vet man när man är fast i ett missbruk och när man befinner sig på rätt sida gränsen? Själv har jag ätit Stesolid mer eller mindre dagligen i över ett halvår, oftast låga doser 5-10 mg men ibland mer. Får all medicin utskriven av samma läkare (överläkare på den psykiatriska avd där jag är dagpatient) som anser att jag behöver dem. Själv pendlar jag mellan tacksamhet och skuldkänslor och rädsla. (Har tidigare haft svårt att sluta med Mogadon och Flunitrazepam. Det gick, men tog lång tid.) Har på eget initiativ tagit upp frågan om hur jag ska kunna sluta, men de anser att jag är för dålig för att kunna ta till mig alternativ behandling nu men att jag kommer få någon slags KBT längre fram. Är benzodiazepiner en vedertagen medicin vid psykosbehandling/psykotiska tillstånd?
  • Anonym (Stesolid)
    Anonym skrev 2009-12-28 21:44:59 följande:
    Förstår det. Tyvärr bemöts man dåligt av omgivningen när man tar såna mediciner, även när man tar dom på läkarens inrådan. Min vän får stå ut med att folk kallar henne junki och knarkare för att hon tar tramadol för en wiplash-skada. Har även en vän som har ADHD och får amfetaminderivat, även denna får höra att folk kallar henne knarkare. Att folk inte tänker längre än näsan räcker. Det är först och främst en medicin, som är till för att hjälpa mot sjukdomar och skador.
    Jag blev kallad knarkare här på fl. Trots att jag får mina tabletter på recept som ångestdämpande vid psykotiska tillstånd. Väldigt tråkigt.
  • Anonym (Stesolid)
    Anonym skrev 2009-12-28 21:52:54 följande:
    Anonym (Stesolid) skrev 2009-12-28 21:48:48 följande: Folk vet inte bättre. Det är lätt för dom att klaga på andra som är i behov av dessa mediciner, för de själva mår ju inte så dåligt att de funnit sig i en situation där de behöver det för att klara av vardagen. Jag vägrar skämmas eller dölja det om jag använder mediciner för en godkänd medicinsk åkomma. Det är allas fulla rättighet. Det jag gör just nu är dock en annan femma, det är inget jag är stolt över.
    Nej, man får väl helt enkelt tänka att det är folk med väldigt lite egen livserfarenhet som kläcker ur sig dumheter om andra människors medicinering.
    Men inget missbruk är i mina ögon bara den drabbades eget fel. Det finns ofta en rad bakomliggande orsaker till att det blivit som det blivit. Och det är tragiskt att det finns så lite reell hjälp att få. De tillfällen jag varit inlagd på psyk har gjort mig mycket mer ödmjuk - där inser man att bakom varje trasig människa finns en historia. Ofta fylld med tragedier men alltid väldigt mänsklig.
    Precis före jul kom senaste numret av Oberoende i brevlådan. Det var förskräcklig men underbar läsning om människor som varit så långt nere man kan komma - men som tagit sig upp på benen. Läsvärt!
  • Anonym (Stesolid)

    Anonym (illamående) skrev 2009-12-29 10:40:28 följande:


    Anonym (fri sen 13 år) skrev 2009-12-29 02:45:22 följande: Vc försökte med antidepressiva också; Maprotellin (? äldre "familjen"), Remeron (blev enormt dåsig), Zoloft, Cipramil - ingen märkbar effekt. Och jag har haft en väninna som var helförtjust i Zoloft, hennes mamma och vuxna dotter gick också på det. Så olika effekt!!!
    Inte heller jag har klarat av att äta antidepressiva några längre perioder - har provat ett par olika SSRI. Har fått förklara och försvara mig mot läkare många gånger som verkligen försökt få mig att prova igen. Även neuroleptika tycker jag är läskigt och ville inte äta det igen.
    Samtidigt vet jag att många andra blir oerhört hjälpta - så jag kan inte döma ut läkemedel helt och hållet.
    Det är väl kanske främst när patient och läkare har olika åsikt om diagnosen som det blir problem kring medicineringen.
Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?