• mamita64

    Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?

    DreamBitch skrev 2009-12-27 18:19:03 följande:
    Anonym (illamående) skrev 2009-12-27 17:33:44 följande: Nej, det innehåller samma verksamma substans som dexofen. Skillnaden är att dexofen inte innehöll något paracetamol. Substansen dextropropoxifen är förbjudet i Sverige.
    Dextropropoxifen är inte förbjudet i sverige. Inte ännu.
    Den ska fasas ut under 18 månader och det är knappt ett år kvar av den tiden.
    Jag hade distalgesic under många år och var jättenöjd med den.
    Fick sedan dexofen och alvedon och det har jag idag.
    Plus antiinflammatoriska, ibland krävs flera sorter.
    Under en period ville läkaren på smärtkliniken att jag skulle prova tiparol. Jag frågade om de var beroendeframkallande och fick nekande svar.
    Jag fick aldrig något rus av dem, kände mej inte på något särskilt sätt, så på det viset blev jag inte beroende, de tog heller inte bort smärtan bättre än något annat jag ätit. Men det var omöjligt att sluta med dem, jag blev så sjuk. Precis som att se en narkoman tända av.
    Detta berättade jag för läkare som jag hade på smärtkliniken och sedan vc, ingen reaktion. Jag sa att jag ville byta tillbaka till distalgesic eller citodon, jag har aldrig ökat dosen eller haft svårt att sätta ut någon av dem, men icke. Jag bad om hjälp att trappa ut medicinen, men icke. Det enda jag fick var nya recept och tabletter i tusental. Efter två och ett halvt år så bestämde jag mej för att trappa ut dem själv. Sakta men säkert blev jag av med dem och återgick då till distalgesic ett tag , sedan dess har jag haft dexofen.
    Min förra läkare på vc kallar tradolan mfl för rävgift.
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 13:15:01 följande:
    Okej, jag ska rätta mig själv. I juni 2009 beslutades det att läkemedlen successivt under 15 månader ska dras bort från marknaden. Dvs from september ungefär är dessa preparat förbjudna. Dock bör ingen läkare påbörja behandling med dextropropoxifenpreparat. Det är alltså en utfasningsperiod på 15 månader om vi nu ska vara så petiga.
    Ja precis så petiga ska vi vara.
    Knasigt att de förbjuder detta preparat, det har fungerat fint för mej i tjugo år.
    Visst det kan vara farligt vid överdosering eller i samband med alkohol, men det finns det många mediciner som är.
    En läkare sa till mej en gång att alvedon är västvärldens vanligaste självmords preparat. Inte drar man in alvedon inte
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 14:02:06 följande:
    Jag tycker inte att det är konstigt alls. Det krävs så pass små mängder för att överdosera samt att det faktiskt har registrerats dödsfall på denna medicin trots enbart ordinerad dos. Dextropropoxifen är ett mycket lömskt preparat och jag är glad att det förbjuds. Att drar paralleller mellan dextropropoxifen och paracetamol är en smula överdrivet. Du dör inte om du råkar ta dubbel dos paracetamol men det kan du göra om du tar dubbel dos dextropropoxifen. Paracetamol gör dig inte heller påverad vilket ännu mer minimerar chansen för en överdosering. Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt. Att ha mediciner på marknaden som kan vara dödliga redan vid ordinerade doser och som interagerar med så pass många andra substanser anser jag inte vara särskilt bra.
    Det jag menar är att många många fler dör av överdoser av paracetamol än av dextropropoxifen.
    Jag har aldrig under tjugo år med detta preparat blivit påverkad på något sätt. Aldrig haft problem med att sätta ut det heller.
    Mitt ex tog flera överdoser med "hjålp " av mina distalgesic. Ena gången tog han 54 st andra gången 96.
    Detta blandat med alkohol.
    Första gången kom han aldrig till sjukhus ens, andra gången blev han medvetslös? tror jag iaf, och jag ringde då ambulans, det varinte blåljus på den kan jag säga.
    I samband med detta så sa en sköterska på iva till mej att de fått in en kvinna som tagit ca 40 st distalcesic och dött.
    Det var också i samband med detta som läkaren sa till mej att alvedon var så farligt och att det var det vanligaste självmordspreparatet.
    Jag ska inte förringa farligheten med dexofen, för visst kan den vara farlig i för stor mängd och absolut i samband med alkohol.
    Men väldigt många mediciner är farliga när man tar dem på fel sätt.
    Ta ett vanligt ssri preparat tex, en överdos av ett sånt är inte att leka med, svåra kramper i hjärtat tex. en mej närstående tog en sån överdos och henne fick jag besöka på hjärtintensiven
  • mamita64

    Jag har full förståelse för att sådana som du reagerar på denna indragning. Jag vet själv hur frustrerande det är när man "tappar" den enda medicin som fungerar men när jag väljer att se det ur samhällssynpunkt så har denna indragning inte kommit en dag för tidigt.

    Sådana som jag??

    Det kan ju finnas en annan medicin som fungerar.
    Skulle inte förvåna mej alls om jag blev satt på tiparol igen.
    Fördelen med dexofen är att jag aldrig behövt öka dosen och att jag aldrig fått abstinens när jag velat göra ett uppehåll.
    Ska man tänka ur samhällssynpunkt så är det ju mkt som ska bort

  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 15:10:20 följande:
    Du kan välja att missförstå mig med flit om det känns bättre för dig. Du vet dock mycket väl vad jag menade om du läser vad jag skrev. Det finns inte många mediciner på marknaden i dagsläget som är dödlig redan vid ordinerad dos. Nämn en?
    Jag tänker inte bråka. Men då jag inte tror att dexofen är den enda sanna lösningen så blir jag inte frustrerad av den anledningen.
    Jag har inte sagt något om dödlighet vid ordinerad dos, har heller aldrig hört talas om att någon dött vid ordinerad dos.
    De dödsfall jag hört om är vid överdosering eller kombination med alkohol.

    Om vi då återgår till tramadol så är det en medicin jag anser ska dras bort från marknaden, just för att den missbrukas så mycket.
    Finns många som använder den som uppåttjack, eller som ts för att dämpa depression eller ångest. Lägg till att man kan bli rejält hög, ( inte jag men jag har hört andra) och att den är svår at sluta med.
    Glömde ta med den svarta försäljningen
    På flashback vimlar det med tramadol trådar, allt från hur man bäst missbrukar dem till hur man ska ta sej ur missbruket
  • mamita64
    DreamBitch skrev 2009-12-28 15:37:25 följande:
    Då är du inte direkt påläst om dexofen heller för det har förekommit mängder med dödsfall på enbart ordinerad dos. Dexofen missbrukas på precis samma sätt som tramadol och det är precis lika lätt att få tag på båda preparaten. Du kan bli exakt lika hög på dexofen som på tramadol med skillnaden att risken för dödsfall är betydligt större på dexofen. När det gäller utsättning så är det samma sak. Alla reagerar olika. Vissa har inga problem alls med att gå av tramadol medan vissa får ett helvete. Detta gäller även dexofen. Således kan man inte utgå enbart från egna upplevelser.
    Jag har väl läst på fel ställen då.
    Fass för förskrivare nämner inget om dödlighet vid förskriven dos tex.
    Har aldrig hört om att folk missbrukar dexofen på samma sätt som tramadol.
    Då jag har använt dexofen i så många år så har jag för vana att uppdatera mej, med hjälp av fass och läkare och apotekspersonal, detta gör jag fö med all medicin jag äter. Så en del vet jag ändå
    Att jag inte fått just den info du skriver om innebär ju inte att jag sitter inne med hela sanningen. Vilket jag heller aldrig påstått.
    Däremot så har jag då hört mängder om tramadol och alla olika sätt folk missbrukar dem på. Har också sett i min närhet hur missbruket kan gå till och hur man får tag på tramadol utan recept. Har inte någon gång hört nåt liknande om dexofen.
    Dexofen är ett farligt preparat, när det används felaktigt.
    Det "krockar" dessutom med en mängd andra preparat och det kan också ställa till elände.
    Många mediciner även de som anses harmlösa är farliga vid felaktigt bruk.
  • mamita64

    Jag tror att vi tycker tämligen lika egentligen.
    Håller fullständigt med om att det borde gå att få fram en liknande medicin utan de värsta biverkningarna.
    Jag letade runt lite nu på dexofen och såg då att antalet dödsfall sjunkit kraftigt från slutet av 90-talet fram till 2005. En av anledningarna var då att man bytte receptblankett och det blev stängare regler kring förskrivning.
    Vad det gällde dödsoffer så var det vanligast med medelålders män som fått dexofen för en skada tex , och som fortsatt dricka alkohol som vanligt, sedan var det bla tonåringar som " slängde i sej" tabletter i självmordsförsök och som avled av detta. och sen naturligtvis avsiktliga självmord.
    Krockar som jag skrev om tidigare fanns också med bland dödstalen, ( tex sömnmedel+ dexofen)men jag hittade inget om dödsfall vid förskriven dos. Kan du kanske länka till någon beskrivning? vore intressant att läsa.

  • mamita64

    Ja när blir det missbruk?
    Jag vet ju vad jag själv tycker, det är när man använder mer och mer för att få effekt, eller när man använder medicinen till något annat än det den är tänkt till. Precis så som Ts beskrivit.
    Jag har levt med ständig värk sedan 14 års ålder, är nu 45. När jag var tonåring satt värken bara i ryggraden och ländryggen, idag finns den i alla leder, muskelfästen mm.
    Jag har testat så mycket olika mediciner att jag inte ens kan minnas alla, men ingenting fungerar helt. Idag har jag tre olika smärtstillande, en av dem är antiinflammatorisk, och ändå kan jag ha sån värk att jag inte förmår mer än att ligga still. Då jag ju vet att jag måste röra på mej för att må bättre så gör jag oftast det.
    Det finns alltså fog för att jag äter smärtstillande. Ändå får jag ofta känna mej som en missbrukare när jag är hos en läkare.
    Jag har aldrig ätit mer än jag bör och en titt i mina journaler visar ju hur det sett ut bakåt i mer än tjugo år, men ändå.....
    När jag tillfälligt ville byta dexofen mot citodon så fick jag till svar av läkaren. - Ja det är ju en alvedon med en atom kodein på och det är ju den man vill åt.
    Jag fick ingen citodon för detta var vad han trodde.
    Kan då tillägga att jag ätit just citodon i flera omgångar förut utan att fastna eller missbruka.
    För många år sedan så märkte jag ett svagt rus när jag tog citodon, efter ett tag märkte jag att jag ville åt det ruset, då slutade jag ta dem. ( dock inget som läkaren visste om och jag hade inte tagit fler än jag skulle, bara av fel anledning)
    Jag är inte på något sätt en bättre människa än nån annan, men livrädd för att fastna. Jag tror nämligen att jag mkt lätt skulle kunna göra det.

    Ts: först vill jag säga att du ska vara stolt över de dagar du lyckas klara dej utan tramadol.
    Varje dag utan är ju just det, en dag utan....
    Sen, finns det verkligen inte något annat som kan hjälpa dej, något som är menat mot depression?

  • mamita64
    sirisdotter skrev 2009-12-28 21:42:52 följande:
    Läkare är vanliga människor, som tar åt sig olika information. Överläkaren på smärtklinik cirka 2004 bytte ut Distalgesic först mot Tiparol (tramadol) och när jag inte tålde det fick jag Citodon. Distalgesic ville hon inte skriva ut alls. Ibland kanske jag kände mig lugnare av att stoppa i mig Distalgesic (hade tuff arbetssituation med chefer som inte precis stöttade mig), kunde ta två på en gång samtidigt, överskred aldrig maxdosen 8 tabletter/ dygn (och blandade aldrig med alkohol). Citodon gjorde varken till eller ifrån, varken mot värk eller något annat.
    Jo de är vanliga människor.
    Men det är fruktansvärt att behöva skämmas när man vill få lite lindring.
    På smärtkliniken behövde jag aldrig känna så, där var det dessutom självklart att jag fick cortison sprutor i leder som värkte eller senfästen/ muskelfästen som var inflammerade. Detta får jag tigga mej till på vc där de anser att det inte hjälper.
    Distalgesic åt jag för många år sen, alltid två och två, åtta per dygn.
    Från början, i slutet av 80-talet hade jag inte en aning om att det var farligt men alkohol ,så när jag drack var det alltid med medicinen i kroppen.

    Mamita64 - Det låter som att du skulle behöva mer och starkare medicin om du bara ligger ibland.

    Ja, som tur är så är jag envisare än min värk.
    Jag vill spara de starkare tabletterna till jag blir gammal.
    Doktorn har sagt att nästa steg är morfin, och vad tar man till efter det??
  • mamita64
    Anonym skrev 2009-12-28 21:55:32 följande:
    Jag har aldrig märkt någon positiv effekt på citodon. Intressant hur olika det är för olika människor. Finns det inget annat som hjälper mot din huvudvärk? Kanske migränmedicin hade kunnat hjälpa dig? Jag tog tradolan innan mot huvudvärk också, för alvedon och andra tabletter fungerade inte. Men sen provade jag zomig-spray mot migrän, och det hjälpte som tur var. Så nu slipper jag använda tradolan mot det iallafall.
    Jag använder Anervan mot huvudvärken.
    Har migrän ibland och en spänningshuvudvärk som är migränliknande väldigt ofta.
    Då hjälper Anervan fint.
    Alltid när jag varit sövd så får jag migrän och ber i förväg om anervan, ändå ska det provas med citodon tex, slutar alltid med anervan ändå
  • mamita64

    Inte vad jag hittat än iallafall. Jag har provat så många mediciner som läkaren gett mig för det, och har ärligt talat blivit rädd för att prova fler. Biverkningarna har inte varit trevliga, och många gånger har depressionen istället blivit ännu värre, så till den grad att jag planerat mitt eget självmord.

    Ber om ursäkt om jag tjatar, men hur länge har du ätit såna mediciner då?
    Detta vet du säkert redan, men jag säger det ändå. Man har ju en ökad risk för svackor i början av en behandling med ssri preparat och då ökar risken för självmord också. Min ena dotter tog en överdos i början av en sån behandling. Tack och lov så klarade hon sej. Detta var inte första behandlingen för henne, men första gången som hon regerade så starkt.
    Jag förstår att du har blivit skrämd.
    Är det en psykiatriker du talat med eller en " vanlig " läkare?

  • mamita64
    Anonym skrev 2009-12-28 22:27:32 följande:
    Har varit hos både psykiatriker och vanlig läkare. Vissa mediciner kunde jag bara ta i någon månad innan jag fick allergiska symptom pga den. De övriga provade jag 6mån- 1år. Har varit många turer fram och tillbaka. Vet att det främst är början som gör att man kan bli sämre, men varje gång jag ska prova en ny medicin så är jag rädd att jag inte ska överleva den där första månaden när det blir värre. När man är mitt uppe i det så hjälper det inte att tänka att det blir bättre inom någon vecka, jag kände verkligen att det var ett mirakel att jag överlevde det ens. Kan tycka det är lite dumt att skicka hem en patient som bor ensam med såna mediciner när man vet att denna risken finns. Första gången så hade ingen ens varnat mig om att det kunde bli så. En enda liten grej kunde trigga mig så mycket att jag tog alla tabletter jag hade i hemmet och svalde dom på en gång, hade ingen impulskontroll alls. Sen brukar det såklart lugna sig, men blir aldrig "bra" trots det. Varje gång vi försökt höja doseringen så har jag fått biverkningar som gjort att jag inte fått fortsätta. Är lite känslig för vissa sorters mediciner, tyvärr även SSRI. Men ska ta kontakt med psykiatrin igen, för det finns andra mediciner mot depression är SSRI, kanske har jag tur och svarar bättre på dom.
    Det är inte bara dumt, det borde fan i mej vara straffbart.
    Att inte varna om vilka biverkningar som finns och absolut när man inte varnar om den värsta biverkningen, risken för självmord.
    Min dotter var också ensam, men kunde ringa sin syster som fixade ambulans.
    Det finns bla epilepsi medicin som används mot depression.
    Jag hoppas verkligen att du hittar det som passar dej
  • mamita64

    Anonym (Kluven) skrev 2009-12-29 22:03:00 följande:


    Jag tar "bara" 50 mg. Fick erbjudande av läkaren att öka till 100 mg eftersom ag skulle slippa ta så många då...(?) men jag tackade nej. Fattade att jag skulle bli ännu mer hooked då. Är glad att jag tackade nej faktiskt. Tror att situationen skulle vara värre nu ifall jag haft tillgång till 100 mg. Jag tar 6-8 om dagen men inte alla på en gång. Har 6 om dan ordinerat. Kan det ändå kallas missbruk även om man får på recept? Visserligen överskrider jag dosen ofta... Jag har inte epelepsi, kan man ändå få ett anfall? EN gång tog jag 6 på en gång (mådde skit och ville må bättre) men då vaknade jag på natten och kunde knappt andas. Var ensam hemma och blev jätterädd. Det släppte som tur var efter några sekunder men jag gör aldrig om det. Tror jag. Kan du oxå känna det? Att man inte känner något av tablettena på kvällen men när man lägger sig för att sova så susar och snurrar det i huvet, lite skönt men det hindrar mig från att somna. Så då måste jag ta insomningstabletter. Så blir jag seg dagen efter och måste ta...guess what? Jepp. Tradolan. Fanfanfan... Funderar på att byta till en annan sort som man inte blir så påverkad av och trappa ner/av på tradolanet. Vad tror du om det? Jag vill ju inte vara beroende men vill ju inte ha ont i ryggen heller...om jag INTE tar mina tabletter så får jag omväxlande svettningar och frossa, huvudvärk och värk i kroppen som vi influensa, så jag kan inte sluta cold turkey. En gång var jag och min man ute och åkte på en bilutflykt och han föreslog att vi skulle ta in på ett hotell i stan vi var i och gå ut där och äta på kvällen. Försökte dölja att jag blev alldeles hysterisk, jag hade nämligen inga tabletter med mig! Drog en vals om att jag inte kände mig så kry och nog helst vill sova hemma. Han blev besviken och jag hade väldigt dåligt samvete för det efteråt. Ville ju så gärna men kunde helt enkelt inte. Så nu har jag alltid ett reservlager i min handväska... Oj nu blev det långt men skönt att få skriva av sig. INGEN jag känner vet om detta om mej!!!!
    Du ska egentligen aldrig sluta " cold Turkey" med någon medicin.
    Att sluta med tramadol och dess "syskon" kan för många kräva planering. Jag gjorde så att jag började med att ta bort en på kvällen, åt två st tre ggr / dag.
    Sedan efter nån vecka så tog jag bort en till och så fortsatte jag så.
    När jag hade någon enstaka kvar per dag så tog jag distalgesic vid de andra tillfällena och gick sen helt över till dem. Det var dem jag hade innan jag fastnade i tramadolen.
    Jag har dock aldrig fått några goa känslor eller nåt rus av dem, tack och lov.

    Ts, epilepsi medicinen jag pratade om förut va just Lamictal. Den har min ena dotter för depression.

    Angående antiinflammatoriska tabletter så kan jag säga att jag provat det mesta genom åren. Voltaren, orudis, Artrotec (med inbyggd medicin för magen) för att nämna några.
    Min annars relativt tåliga mage har brakar ihop av samtliga.
    Men i och med att min käke gick ur led fick jag prova Ibumetin 600mg 3-4/ dag och de har funkat, underligt nog. Tar nu bara tre om dagen och äter Omeprazol för magen ibland. Just nu måste jag ha omeprazol varje dag då jag äter järntabletter och maggen klarar inte dem
Svar på tråden Någon annan som fastnat i medicinmissbruk?