• Fru U

    amma v/s jämställd

    Att helamma hela det första året innebär i princip för de flesta att man inte delar föräldraledigheten i två lika stora bitar. Och det tycker jag inte gagnar någon.

    Kvinnan halkar efter på arbetsmarknaden vilket ger många konsekvenser i längden


    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U
    livet leker skrev 2010-01-04 09:35:45 följande:
    Skitsnack, man kan visst dela, mamman är hemma första halvåret bara! Jag känner ingen som halkat efter på jobbet.
    Suckar.

    Bara för att du inte känner till det så innebär det inte att det inte sker. Det är bevisat att kvinnor som är hemma (länge) halkar efter på arbetsmarknaden i många avseenden.

    Dels blir det svårare att få/byta arbete. De halkar efter i löneutvecklingen. Pensionen blir lägre.

    mm mm

    Att helamma i ett helt år fungerar inte om man går tillbaka till jobbet innan året gått. Visst har man rätt att amma på jobbet men de flesta kvinnor mår inte bra när de försöker jobba heltid och dessutom helamma (alla barn tar inte flaska)

    Det finns många bra böcker och studier om detta, ta och läs nån.
    DrKejs skrev 2010-01-04 09:49:01 följande:
    Nix, detta har undersökts av staten och de har kommit fram till att kvinnor inte missgynnas på arbetsmarknaden om de tar upp till 15 månader föräldraledigt. Män missgynnas om de tar med än sex månader. (Självklart finns det individuella undantag för både män och kvinnor.) Snacket om att kvinnor missgynnas av föräldraledighet är bara snack utan verklighetsförankring.
    Jo, jag vet att du tror det. Jag vet också att du verkar tro att kvinnor inte alls diskrimineras.
    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U

    Barnmorskor ska inte lägga sig i hur bebisar får mat. De kan fråga hur mamman/familjen tänkt göra med mat till bebisen och därefter stötta utifrån det svar de får.

    Barnmorskor ska inte lägga sig i, pusha för eller köra någon propaganda-kampanj om bröstmjölk och amning. BM ska vara neutral och inte lägga  något värde i hur bebisar får mat och ge information om båda sätten först om det efterfrågas


    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U

    fruis, du ser dig inte som en superkvinna men andra kanske gör? Visst är det en försvinnande liten del som helammar i ett helt år men de finns.

    Oavsett så anses en kvinna gå tillbaka (för) tidigt till jobbet om hon verkligen går tillbaka efter halva föräldraledigheten. Den attityden finns hos andra kvinnor, män och i samhället i stort och det är tragiskt tycker jag


    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U

    Jag får känslan av att många använder amningen som svepskäl för att vara hemma längre, dvs inte dela föräldraledigheten jämt av för att slippa förklara att det är så de vill ha det.

    Jag lägger mig inte i hur enskilda familjer delar föräldraledigheten (bara så det står klart)


    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U
    hilah skrev 2010-01-05 12:50:35 följande:
    Jag tycker det ar jattebra om barnmorskor har kunskap om amning och uppmuntrar kvinnor till att amma (forutom da om nagon bestamt sig fran borjan att inte amma). Det handlar ju om att informera foraldrar om vad som ar bast for barnet, precis som de informerar om t ex vad man ska ata eller inte under graviditeten. TS vill kunna vagleda foraldrar som vill amma barnet men kanner att det kan vara i vagen for jamstalldhet - jattebra initiativ!
    Bröstmjölk är inte bäst, och verkligen inte för alla. Att bröstmjölk skulle vara bäst är en åsikt inte fakta.

    En bm ska inte lägga sig i hur barn får mat.
    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U

    Det bästa för barnet är inte automatiskt amning, dvs bröstmjölk.

    Det är inte många som verkligen kontrollerar vad deras bröstmjölk faktiskt innehåller.

    Förr kanske bröstmjölk enbart bestod av mjölk men idag hittar man miljögifter, flamskyddsmedel mm mm (ämnen som man tror kan orsaka cancer).

    Ersättningen är kollad och bör därmed inte innehålla miljögifter


    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U

    Jag förstår inte hur du tänker.

    Att något är skadligt är inte samma som utrotning. Men det finns en anledning till att allergier hos barn fullkomligt exploderat, amningen kan vara en förklaring


    Svaren bor i hjärtat
  • Fru U
    livet leker skrev 2010-01-06 00:12:44 följande:
    Om bröstmjölk innehåller gifter så att ersättning är bättre då är vi jävligt illa ute. Tänk dig hur många miljoner som inte har tillgång till ersättning?

    Japp. Men enligt dig skulle vi ju redan varit utrotade, vilket knappast är ett hållbart argument


    Spomenka, när det gäller just astma, dammallergi o dylikt så har jag också läst det du pratar om dock har jag läst om att långtidsamning (dvs helamning i sex månader) kan ha betydelse för alla matallergier som finns nu


    Svaren bor i hjärtat
Svar på tråden amma v/s jämställd