• Anonym (lisa)

    Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?

    Spänningar i käke (liksom "fastnar" och stelnar till i käkpartiet, måste se helskumt ut) och resten av kroppen. Konstant huvudvärk, särskilt när jag vaknar på morgonen. Yrsel, ticks vid ögonen, muntorrhet, ont i kroppen.

  • Anonym (Lisa)

    Vilken bra tråd, som jag har letat... (Shit va långt det blev, förstår om ingen orkar läsa ha ha)

    Jag har också ångest. Tror jag. Oftast tror jag förstås att jag har nån dödlig sjukdom men jag inser innerst inne att det troligen inte är det. Var ska jag börja?

    2008 aug: Känt mig yr, matt och haft huvudvärk och flimmer framför ögonen som eskalerat under en månad. Slutade med att jag fick åka in akut för jag kände som att jag skulle bli medvetslös (yr och supermatt), hade hjärtklappning och tungt att andas och ansiktet, armarna och rumpan ;) domnade bort. I taxin var jag övertygad om att jag höll på att dö - riktig DÖDSångest. Letade febrilt i väskan efter papper och penna så jag kunde skriva några sista ord till min son och bad chauffören att hämta sjukvårdspersonalen om jag tuppade av i bilen.

    (hade gjort sista veckan på ett äldreboende och bla suttit vak på döende personer, ett jobba jag som student inom något helt annat aldrig jobbat med förr vilket var ganska påfrestande)

    2008 sept-2009 juli: Kändes bättre efter akutbesöket. Snart började jag åter bli småyr, matt, få hjärtklappning osv lite då och då. Plus huvudvärk som kändes som det högg/sprängde mitt i huvet på ena sidan. Kände lite hela tiden och mycket ibland under ett års tid. Var övertygad om hjärntumör men läkarna såg inget som antydde det (gjorde såna där "ta-på-näsan" och "följ-mitt-finger" test. Gick hos kiropraktor och på massage. Massagen verkade hjälpa.

    (började nytt jobb som tjänsteman på myndighet i sept 2008)

    2009 aug-okt: Inga känningar alls.

    (gick på föräldraledighet i aug 2009)

    2009 nov-nu:
    Fick vad jag tror är en lättare panikattack i november första gången och kanske 2-3 ggr i dec. Hände när jag varvade ner efter en stressig dag typ vid datorn eller under amning i soffan. Matthet, yrsel, lätt hjärtklappning (pga rädslan antagligen), stickningar/domningar i hela kroppen (främst ansiktet), tungt att andas/känsla av att inte få syre trots att luft kom in, dödsångest (har säkert glömt nåt, fick "allt"). Senaste månaderna har jag gått med nästan konstant känsla av att det är tungt att andas, att luft går in men att jag inte kan tillgodogöra mig den. Det kan kännas nästan bra några veckor för att sedan kännas jättejobbigt. Har även småont bak i ryggen över ena skuldran och även lite över magsäcken/brösten. Varit hos läkare för jag får för mg det är lungcancer. (Har feströkt 10 år men slutade 2005.) Testat massor, EKG, lungkapacitet, lyssnat på hjärta, lungor osv men allt ser bra ut. Ska på astmautredning för säkerhets skull (fast jag vill ju ha en lungröntgen förstås ;)

    Det logiska svaret ÄR ångest. Men tar man till sig vad läkare säger? Nej oh nej. Har alltid varit duktiga flickan som levt i en familj med massa problem där jag under 10 års tid alltid var orolig över vad som ska hända härnäst (alkoholism mm) och nu när mitt liv är helt underbart (man, barn, bra jobb, jag ÄR lycklig) kan jag inte stänga av oron. Är orolig och inställd på "fight or flight" konstant. Rädd för att barnen ska dö, att jag ska dö osv. Skulle jag se mig själv utifrån skulle jag säga: Såklart du har ångest! Men tror ändå det värsta...

    Ska till en kurator med erfarenhet av KBT snart, få se om det hjälper. Hoppas det ordnar sig för er alla! <3

  • Anonym (Lisa)

    OCH en episod med skitont i tinningen. Antagligen spända muskler men ni vet...jag var säker på att det var ett pulsåderbråck på gång och bara väntade på att det skulle säga "poff".

    Tycker förresten det har hjälpt med varmt bad + spikmatta och att andas koncentrerat i en triangel eller fyrkant. Även att ta snabba promenader.

  • Anonym (Lisa)
    Anonym (stressad mamma) skrev 2010-07-28 19:28:20 följande:
    Blev också väldigt glad/lättad när jag hittade den här trådenGlad. Är så kallad "duktig flicka" och kontrollfreak som haft problem med stress i många år. Har även hypokondri och mycket dödsångest. Sedan jag fick mitt tredje barn (efter en extremt jobbig graviditetet full av stress/oro) har det eskalerat.
    Blev extra glad när jag läste att fler har synrubbningar...kan ni beskriva era mer exakt? Jag är just nu väldigt känslig för ljus och plötsliga rörelser, speciellt i ögonvråna. Om det kommer en fluga kan jag hoppa till. Får även för mig att vissa föremål är annat än vad de är, och att de rör sig. Detta är extra jobbigt när man kör bil. Någon som känner igen sig? Andra symptom jag har är: magkatarr, extremt ljudkänslig, huvudvärk (speciellt vänstra sidan), yrsel/overklighetskänsla, förstorar problem, lättirriterad mm mm.
    Vad gör ni för att varva ner. Går hemma med bebis + två vilda grabbar på 4 o 6 (som bråkar mycket) och det känns omöjligt att ta sig ur det här...suck)
    Kram till er alla!! 
    Jag har allt det där också (och lite till...) utom magkatarr.

    Mina synrubbningar består av att jag har svårt att fokusera blicken. Men jag känner igen det där med att "hoppa till" om jag ser något i ögonvrån. Ibland tror jag det är något där men det är det inte.

    Jag blev lite nyfiken på huvudvärken du har. Jag har också haft huvudvärk på ena sidan till och från i 2 år. Alltid ena sidan enbart, mest bakhuvudet/"nackfästet" och mitt i huvet på den sidan. Nu har jag haft ont, inte jätteont men mer molande/tryckande, över tinningen på den sidan nästan dagligen sen i januari. Ibland rycker det/pulserar vilt under nån minut också. Skitorolig för detta, tror jag håller på att få hjärnblödning eller nåt. Har du känt huvudvärk över just tinningen också? Eller nån annan? Tänker om det kanske beror på spända käkar eller så....
  • Anonym (Lisa)

    Vill förresten tipsa om en bok jag läser nu som jag fått för mig hjälper mig. Lucinda Basset: Befriad från ångest

    Ooch även (vilken jag bara läst vissa avsnitt i dock) Maria Farm Larsson (ev Larsson Farm): Fri från ångest, oro och ......(panik?)

    Det står mycket man egentligen redan vet men behöver höra någon annan säga för att det ska gå in :)

  • Anonym (Lisa)

    Jag var hos tandläkaren igår för att göra om en rotfyllning. Hon fann då att den var rotfylld med amalgam (sen 10 år). Just i rotfyllningar läcker visst kvicksilver ut extra mycket också. När jag kom hem fann jag detta på nätet och blev lite "oj, där är ju nästan alla mina problem" (spec 3:e stycket). Inte så att jag tror vi alla är amalgamförgiftade men det är ändå lite läskig läsning, det finns ju en anledning till att det är förbjudet numer...


     


    www.tf.nu/artiklar/samband-mellan-kvicksilver-fran-tandamalgam-och-psykisk-halsa/


    Kvicksilverförgiftning och psykiska störningar. Exempel från litteraturen


    Under förra århundradet exponerades arbetare som tillverkade filthattar regelbundet för kvicksilvernitrat. De blev kända som “galna hattmakare” på grund av de emotionella problem de utvecklade, inklusive plötsliga vredesutbrott, sömnighet, depression, minnesförlust, skygghet, insomningssvårigheter, hallucinationer, vanföreställningar och mani. År 1941 fann man att hjärnskador på grund av kvicksilver orsakade Galna Hattmakar-syndromet.


    Arbetare, utsatta för kvicksilver i en termometerfabrik, visade en lång rad psykiska störningar, inklusive glömska, huvudvärk, irritabilitet, svårigheter att koncentrera sig och sömnstörningar. Intelligens- personlighets- och motoriska tester gav resultat som låg under de normala. Efter att kvicksilverexponeringen upphört gick testresultaten tillbaka till normalt inom 20 månader. Undantag var korttidsminnet som förblev försämrat.


    Tre tandläkare, exponerade för kvicksilver i yrket, utvecklade irritabilitet, lättretlighet, rädsla, oro, melankoli, depression, skygghet, utmattning, svaghet, obeslutsamhet, huvudvärk och en känsla av hopplöshet. Symtomen försvann efter medicinering som minskade kvicksilvernivåerna (D-penicillamine & BAL).


    Råttor, exponerade för kvicksilverånga, fick ökat aggressivt beteende. Kvicksilverhalter så låga som 0,002 mg per kubikmeter var tillräckliga för att åstadkomma beteendeförändringar. Utbrott av ilska är ett vanligt symtom vid kvicksilverförgiftning.

  • Anonym (Lisa)
    19Anna73 skrev 2010-08-09 17:42:03 följande:
    Är det någon som får som "stickningar" vid pannan? Som i huden..Obestämd
    Yep. Får stickningar lite överallt. Främst ansiktet (mest kinder och läppar men ibland i pannan precis över ögonbrynen), händer/armar och fötter/ben.

    Jag kan tänka mig att mina stickningar i pannan beror på att jag alltid ser grinig ut. Spänner ögonen mer när jag blir stressad för att blicken blir svårare att fokusera.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (stress) skrev 2010-08-14 01:54:02 följande:
    Har följt tråden och har gjort en sammanställning över de symptom som räknats upp av ren nyfikenhet. Har tagit mig många omgångar och det stämmer nog inte helt hundra men man får ändå en bra överblick vilka symptom vi i tråden har tycker jag (Siffran i parentes efter är hur många som angett det symptomet):
    Tack för sammanställningen, jättebra initiativ! Det hjälper verkligen att se på samma "blad" hur mycket olika knepigheter som faktiskt kan besro på stress eller ångest.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (mimmi) skrev 2010-08-23 08:22:29 följande:
    jag har migrän och ibland när jag inte har migrän såkan det liksom hugga tilli huvet där migränen brukar sitta.
    Är då livrädd att jag ska få en anuerysm o stendö.
    Varför gör det annars ont? Vad är det för fel?
    SUCK

    Jag är så less på alla mina symptom. mest i huvet. Känner nästan jämt ett konstant tryck i huvet.Som om hjärnan är för stor.
    Är det här stress signaler eller hjärntumör eller vad?
    Skäms även att gå till läkare. Jag har fått stress/dödsångest diagnos förut
    Jag har säkert nämnt det tidigare i tråden men...

    Jag har gått med ont, inkl. tunghetskänsla och hugg, i huvudet i snart 2 år. Varit bra i perioder bara. För mig har det suttit enbart på ena sidan (vilket gör att det är svårt att skylla på spänning trodde jag) och huggen kom först i bakhuvudet och nu bara i ena tinningen. I tinningen kan pulsen tokbulta som att det ska poppa närsomhelst. Tänker såklart också aneurism alt tumör, hypokondriker som jag är. Läkarna säger stress. Nu var jag hos en naprapat och det försvann nästan helt med en gång. Kanske för att jag lugnade ner mig och stressen försvann när han sa att jag inte behöver tänka på tumörer ("för då är man inte bra ibland").

    Kanske du ska prova naprapat. Hjälper det kanske du kan lugna ner tankarna på farligheter i alla fall. Enligt den jag var hos kom det nog från nacken (muskelspänningar) och då kan det sätta sig bara i huvudet eftersom det går som ett band från nacke-bakhuvud-hjässa-tinning.

    Jag tror jag får värk av att jag spänner käkarna + nacken.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (ojjan) skrev 2012-01-11 08:34:24 följande:
    Någon av er som kan känna extrem trötthet/matthet som om ni ska somna också och smärta/obehag i hjärttrakten när ni har ångest/panikattack?

    Så har jag haft (extrem trötthet). Jag kunde sitta i soffan och, fast jag var pigg för en minut sen, känna som att jag höll på att bli medvetslös/som att kroppen la av. Jag kunde somna pang bom och vakna med ett ryck en minut senare och det kändes som jag väckt abrupt ur djupsömn.

    Inte samma sak kanske men även när jag lagt mig i sängen för att sova har jag vaknat med ett ryck precis när jag somnat med känslan att jag nästan blivit medvetslös. Som att jag slutat andas och hjärtat stannat, men plötsligt vaknat med hjärtklappning. Riktigt obehagligt.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (Rädd) skrev 2012-01-11 10:08:01 följande:
    Jag känner igen mig i nästan allt som skrivs! Jag verkar ha haft varenda symptom man kan få i kroppen av psykisk stress... Eller vad det är. Jag är hela tiden övertygad om att jag är sjuk "på riktigt".. Något jag upplever då och då är konstiga saker i huvudet. Händer på nätterna när jag är riktigt trött. Får som stötar och blixtar i huvudet då och då.. :( Detta tillsammans med en nästan daglig huvudvärk på ena sidan.. Någon som känner igen sig? Sjukdomar jag lider av just nu: ms OCH cancer.. Jag tror
    på allvar att jag har båda. Är under utredning...
    Ja jag kan ju svara på den också (även jag har haft ALLT)

    Stötar/hugg i huvet *check* det har jag haft. Tror varje gång det är en stroke på gång förstås ;) 

    Sen hade jag ont i ena sidan huvudet (hugg och värk i bakhuvudet) under ett års tid. Gick så långt att jag fick göra hjärnröntgen för att utesluta tumör. Fast börja inte oroa dig för det för sånt ger SÄLLAN huvudvärk som första symtom och är ovanligt. I mitt fall var det nog spänningar från nacken, vilket är väldigt vanligt om man har ångest/stress eller, som jag, ett stillasittande job framför datorn (eller FL för den delen). Gick på massage, hjälpte något.
Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?