Inlägg från: tjötas |Visa alla inlägg
  • tjötas

    Ni som har adopterat eller ska: tycker ni att det finns "fel" anledningar till adoption?

    Jag har mer eller mindre alltid tänkt att jag vill adoptera "när jag blir stor". Nu är jag stor, har en biologisk dotter och försöker oss på nummer två. Men jag kan ändå inte släppa tanken på att adoptera ett barn till sen och min man är också öppen för idéen.

    Pratade med vänner om det som ansåg att när man kan få egna barn inte ska "ta" adoptivbarnen eftersom det är såpass svårt att adoptera, långa väntetider osv. Alltså borde vi låta de som är ofrivilligt barnlösa adoptera istället när vi ändå är välsignade med biologiska barn.

    Tycker ni att det finns fel anledningar till att vilja adoptera? Och om ett par med biologiska barn vill adoptera, tycker ni då att det är fel enligt ovanstående resonemang?

    Tacksam för era tankar!

  • Svar på tråden Ni som har adopterat eller ska: tycker ni att det finns "fel" anledningar till adoption?
  • tjötas

    Jag förstår verkligen att man tycker att barnlösa ska ha förtur osv, det håller jag med om. Och det är sorgligt att det finns så många föräldralösa barn men inte "tillräckligt" många just för adoption. Jag har faktiskt inte ens tänkt på att man med biologiska barn inte ens skulle bli godkänd för adoption men det låter ju faktiskt rimligt när jag tänker på det.

    Hur det än blir för oss i framtiden så hoppas jag verkligen att alla som önskar barn ska få det - biologiska eller ej.

    En tanke: är reglerna väldigt olika i andra länder eller är det just olika kändisar som har nån slags gräddfil. Tänker på Brangelina, Madonna och liknande som man ibland kan uppleva hämtar barn i parti och minut...

  • tjötas

    Det är väldigt intressant att läsa era tankar om denna process och valen eller omständigheterna som ligger bakom det. Det mesta har jag aldrig tänkt på eftersom jag aldrig varit inne i denna värld egentligen. Jag önskar verkligen att alla som vill ha barn ska få det, på ett eller annat sätt!

  • tjötas
    MingTian skrev 2010-01-30 11:55:00 följande:
    Hej Betania, jag skulle vilja ställa ett par frågor till dig istället som kanske kan hjälpa dig lite med perspektiv på din situation. Varför skulle man vilja utsätta sig för en granskning av soc av ens intimaste detaljer, läs t ex sexliv, för att få ytterligare ett barn om man inte är tvungen? En graviditet tar nio månader och är för det mesta en glädjefylld, förväntantsfull upplevelse. En väntan på adoptivbarn är att pendla mellan hopp och förtvivlan i flera år. Det kan sätta oerhörd press på förhållandet. Varför utsätta sig för det om man inte behöver?
    Ärligt talat, jag har aldrig satt mig in i hur det funkar att adoptera, hur processen ser ut, vad man måste gå igenom. Jag har bara haft en odefinierbar längtan efter att adoptera barn, jag kan inte förklara det. Om det nu vore möjligt att adoptera trots bio-barn och om vi nu bestämde oss för att vi verkligen ville försöka adoptera skulle jag inte ha några problem med att utsätta mig för dessa granskningar, trots att jag rent teoretiskt skulle kunna göra ett till biologiskt barn istället.

    Jag kan inte förklara det bättre än så och detta är verkligen bara tankar och funderingar än så länge, därav frågorna i trådstarten.

    Nu har jag haft dessa tankar kring adoption sedan långt innan vi fick vår dotter men så här i efterhand kan jag säga att en graviditet kan vara långt ifrån en glädjefylld, förväntansfull upplevelse. Jag fick hyperemesis gravidarum (extremt graviditetsillamående), låg inlagd på sjukhus med dropp, medicinerade hela graviditeten och mådde ändå konstant illa och kräktes hela vägen till förlossning. Risken att drabbas igen är 70-100% så jag förbereder mig på en likadan graviditet (men hoppas såklart på motsatsen). En nio månader lång kräksjuka har också rätt stor inverkan på förhållandet... Så varför utsätta sig för det, om man inte behöver, egentligen? Helt galet, eftersom jag nu försöker bli gravid igen, längtan efter barn överväger helt enkelt...
Svar på tråden Ni som har adopterat eller ska: tycker ni att det finns "fel" anledningar till adoption?