• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Vilda Tiger
    tvåfem skrev 2010-05-26 21:14:58 följande:
    Vilda har du Ami i vanliga fall? Det låter jobbigt med så vätskefyllda fötter. Hoppas att förlossningen kommer igång och att svullnaden går ner snart fötter är ju ganska praktiskt att ha i många sammanhang .
    Ja, jag gillar mina fötter och skulle bli glad om jag kunde använda dem snart igen. Japp, har Ami men hon var sjuk. Hade Britt idag. Hon var jättetrevlig men hon var inte Ami...
  • NewYork2011
    Tinn69 skrev 2010-05-24 10:59:41 följande:
    Hejsan alla! Jag är typ-1 diabetiker sedan länge o väntar nu vårt andra barn. Ska snart åka in till Eksjö på kontroll hos specialistmödravården (åker om någon timma eller så). Det är dags att ta nytt Hba1C idag, alltid lika spännande ;) . Sist låg det på 4,2 och jag tror att det är ok nu med... Är det någon mer än jag som har haft urinvägsinfektion utan att ens veta om det? Under min första graviditet hade jag det vid 4 tillfällen o under denna har jag redan haft det en gång... fattar ingenting men det är väl bara att knapra i sig penicilinet o se glad ur! Vi gjorde KUB-testet för 2 veckor sedan o TACK O LOV var risken för DS 1/1388st - så de rekommenderade att vi avstod från fostervattensprov. Det var något jag fasade för! Ha det gott, Tinn
    Hej Tinn!

    Jag läste att du har gjort KUB-test, finns det någon risk med att ta det testet? Är det ett blodprov eller vad är det för nånting? Oc du skrev även att risken för "DS 1/1388st" vad betyder det?  Förkortningen DS??

    Jätte snällt om du orkar förklara detta för mig
  • kim86

    Vilda..
    Låter jobbigt med bristningar tom på stckars fötterna.. =( hoppas det sätter igång av sig själv nu i helgen...

    Tvåfem, vilken vecka var det du var i igen?, vi var ganska lika va? jag är i v 22.
    Jag ligger också väldigt bra på fm. morgonvärdena är alltid bra, men efter lunch strular det alltid. Lågt/högt allt mittimellan. ska fråga dr om man kanske kan få vara hemma lite från jobbet på eftermiddagarna, lite sjukskrivning kan väl inte skada nu kanske.. är dessutom så trött att jag inte gör annat än jobbar tyvärr. Går direkt hem och lägger  mig. inte mycket till liv. =)

  • Wille 2008

    Hej på er alla godisbitar!

    Hur mår ni? Jag läser emellanåt men hinner inte alls på samma sätt som när man bara hade ett litet barn att ta hand om. Tvåbarnschocken har infunnit sig kan jag säga . Det tog ett tag medn sen sa det bara PANG och  så var allt upp och ner och jag fattade ingenting. Idag är Klara 3 månader och jag fattar inte vart den tiden tagit vägen, men är tacksam för det. Nu börjar jag kunna se antydan till fastare rutiner och jag hinner til och med stoppa in mitt bröst i bh:n igen innan det är dags att amma på nytt!

    Vilda Tiger: Jag skickar stora stärkande kramar och en massa positiv energi till dig. Det är snart över! Det finns ingen vecka under graviditeten som går så långsamt som den sista, då man bara räknar timmar och minuter, men som en liten överraskning kommer det...en liten bebis. som man inte fattat det tidigare och du är snart där!!! Lycka så mycket till!

    Angående amning så hade jag det lite kämpigt med ettan. Hon kom genom akutsnitt och då tar det oftare lite längre att få igång mjölken. Jag hade då inte hört talas om att det skulle vara svårare för diabetiker att amma av nån annan anledning än att diabetikers bebisar oftast tillmatas när de är nyfödda och att de då inte visar lika stort intresse för morsans tuttar. Så var fallet med min etta, men jag vägrade att "ge upp" så vi kompromissade, jag och dottern. Jag pumpade igång mjölkproduktionen och ammade sedan med amningsnapp hela amningsperioden. Det fick mig att känna mig lite "misslyckad" men det visade sig att det var ganska vanligt fenomen. Med tvåan rann mjölken till redan i förlossningsrummet när jag gick där och vankade igenom mina värkar så mjölk fanns från start och mini har inte haft minsta problem med att suga heller. så annorlunda kan det vara! Det var förresten en svacka i amningen då vi låg inlgda för rs i påsk, då mini inte orkade suga, men då tog jag fram pumpen och pumpade upp det igen. MEN det är inte för alla det funkar, så till alla er som inte ammar era barn oavsett anledning. Det är inte hela världen ur näringssynpunkt sett och närheten får de ändå! Tänk så mycket annat ni kan göra som kanske ammande mammor som jag själv har svårt att göra. Ikväll är till exempel första gången jag ska få gå hemifrån. Jag ska till badhuset och simma och då är Klara som sagt tre månader. Jag har längtat efter denna dagen!

    Nu är det skrik efter mat igen.
    Så....ta hand om er alla finfina sockerpinglor!
    Kramar från mig

  • challis777

    Tack för alla svar ang. amning!

    Fiyali, jag är säker på att du kan vara helt lugt ang autism. Min son var likadan, vi fick inte ögonkontakt förrän han var nästan 3 månader. Vi misstänkte autism eller synfel, men dagen innan han skulle in på ögonmottagningen så fick jag ögonkontakt och hela han verkade mycket piggare och var mera "med".

    Och det är inget fel alls på honom

    Men det är konstigt vad det kan skilja mellan barnen. Nu var ju Leonard född i v. 35+2 och Naima i v. 37+2, men ändå. Naima har varit duktig med blicken ända från födseln och hon har vänt sig om redan flera gånger och hon han följa föremål med blicken och slår efter saker som dinglar framför henne, och hon är inte ens 2 månader. Men Leonard tog allt mycket längre tid. Men som sagt, han är 1 år och 11 månader snart och helt normal så det spelar ju inte så stor roll.

    Wille, jag förstår vad du menar. Nu har vi äntligen fått till rutin här med med två små. Känns skönt, det var mycket från början innan man fick kläm på allt och lärde känna den nya familjemedlemmen ordentligt.

    Ang din amning, jag gjorde som du med ettan, pumpade, hade amningsnapp och vägrade ge upp, men det gick bara inte! Så efter 3 månader gav jag upp... Kul att det funkade för dig med tvåan. Men jag får ta åt mig av det du säger, att man kan göra lite mer när man flaskmatar, tex låta pappan mata och själv åka bort ett tag.

    Vilda tiger, hoppas du får din lill snart, jag kommer ju ihåg dina fötter från förra graviditeten... Vilka gropar du fick när du tryckte. Jag tänkte faktiskt på dina fötter när jag kände mig som mest svullen, haha!

  • kim86

    Tack.. =)


    skönt när det funkar helt enkelt.. 
    man får glädjas de gångerna det gör det.. hehe
  • HannaMedina

    Hejsan allihopa!
    Var ett tag sen jag skrev här, har varit in och läst men har varit i en riktig trötthetsperiod ett tag nu så har inte blivit att jag skrivit..
    Läste att ni skrev om urinvägsinfektion och vet ni, det har jag åkt på nu så nu är det antibiotika som gäller i några dagar....

    Kim: Vilket bra Hba1c, det ska du vara nöjd med =)

    Vilda: Tiden medan du väntar nu känns som en evighet, men snart är förlossningen över och bebben hos dej och svullnaden går ner =)

    Det här om amning, jag lyckades till slut amma min dotter, men det tog flera dar innan det fungerade och då bara me aminingsnapp i ett halv år ca om jag inte minns fel, och mitt bs svängde otroligt mycket i början, och det var jätte jobbigt men eftersom det finns massor med allergier i min släkt så bestämde jag mig för att fortsätta endå för att försöka ge henne lite skydd mot det ( ett skydd som ändå inte hjälpte då hon idag är mjölk o ägg allergiker) . Så jag kämpade på och ammade i nio månader och till slut så svängde det inte så mycket uppåt utan meraa neråt men de fick jag till med att sänka insulinet MYCKET!
    Men det är som ni andra sagt, man är absolut ingen sämre mamma om man inte ammar, för mamma är man ju ändå även om man matar barnet med tutten eller med flaska och det är ju närheten för bebben som är viktig och det får den ju ändå utan tutte...

    Kämpa på allihopa!!! Och ha det så bra!!!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare