Inlägg från: ventilera mera |Visa alla inlägg
  • ventilera mera

    Tårttråden del 17

    kikki kikki skrev 2011-04-26 18:55:39 följande:
    sett på flera ställen "mandelmjöl".....köper man det eller gör man det själv???
    Det hittade jag på Lidl, en liten påse av samma typ som godispåse med 200 g i. Man kan göra själv också, men man får köra länge i matberedaren om det ska bli finmalet - eller om man har en sån gammal kvarn förstås.
  • ventilera mera
    leabus skrev 2011-07-15 22:47:56 följande:
    Kan man göra fluff med laktosfri/låglaktos grädde?
    Jag har fått tipset att hålla mig till Valios laktosfria om man ska göra fluff. Jag vet inte riktigt varför, men jag har använt det och faktiskt inte provat nån annan eftersom den funkar bra. Har testat både med mörk choklad och gelegodis.
  • ventilera mera
    Längtandsfull skrev 2011-07-16 13:47:44 följande:
    Oj vad mycket bra information=) Tack så jätte mycket

    Kanske kan halvera smeten och ta en mindre form.
    Det är ju bara en person som skall ha tårtan =)

    Då blir det ett lager med hallon och grädde.

    Har du någor bra förslag på andra lager?
    Vet du något godis som är gott att göra fluff på som hon kan äta?

    Hur fungerar gelatinpulver? Har aldrig använt det.
    Jag har släktingar som är laktosintoleranta och har diverse andra överkänsligheter, när jag ska göra tårta till dem så kör jag helt enkelt samma rakt över. Ingen märker skillnad på laktosfri och vanlig grädde, så jag skulle gjort samma tårta till alla.
    En sak som är rätt viktig är om hon är "bara" laktosintolerant eller om hon också är allergisk mot mjölkprotein, för då är det en helt annan sak, då är det soyaprodukter som gäller eftersom hon kanske inte heller tål havre...
  • ventilera mera
    leabus skrev 2011-07-16 22:59:28 följande:
    Jag ska baka tre tårtor till ett barnkalas och dom vill ha olika fyllningar i alla tre tårtorna.
    Detta har vi kommit fram till
    Tårta 1 Vit chokladfluff +
    Tårta 2 Dumlefluff +
    Tårta 3 Geishafluff +
    Vad är godast att matcha med vilka?
    En tårta ska vara laktosfri, har aldrig gjort det innan, det gick tydligen bra med låglaktos grädde, behövde inte va den laktosfria, så då borde det funka med snabbmarsán till glasscreme att spackla med?
    Icas snabbvaniljsåspulver brukar jag använda tillsammans med laktosfri mjölk till mina laktosintoleranta släktingar, den innehåller bara mjölkprotein eller nåt sånt, men kolla för säkerhets skull så de inte ändrat.
  • ventilera mera
    Längtandsfull skrev 2011-07-16 16:15:15 följande:
    oj det vet inte jag om hon är.. kanske borde kolla det med vi tänkte överraska henne med att ha en tårta till henne också. det hör inte till vanligheterna.=) Hon får alltid köpa sin egna fika.
    Det enda vi vet är att hon dricker valios filmjölk.
    Dricker hon Valios fil är det lugnt, den är laktosfri men "vanlig", alltså gjord av komjölk. Då är hon laktosintolerant och inte allergisk mot komjölksprotein.
  • ventilera mera
    Längtandsfull skrev 2011-07-17 00:23:29 följande:

    Då blir det nog receptet på tårtbotten som står på potatismjölet. Tänkte ta halva receptet till min minsta form som är ca 20 cm.


    1 lager med hallongrädde (frusta hallon och valios laktosfria grädde)

    men det andra lagret vet jag fortfarnade inte fiktigt.
    kanske fluff men måste hitta ett bra godis som är fritt från både laktos och gluten.


    Jag skulle ta mörk choklad och göra fluff av, det brukar jag göra till laktosfria tårtor. Tycker man att smaken blir för besk så kan man tillsätta lite vanilj + socker (jag har vaniljpulver + agavesirap) när man smälter ihop chokladen med grädden. Nästan alla chokladsorter med högre kakakohalt är laktosfria.
    Finns ju varianter med lite halloncrisp och sånt i också, det är ju också gott... och Marabou har väl mörk choklad med citroncrisp? Kanske kan vara en god kombination med hallon?
    Blev lite sugen själv på att exprimentera nu...:)
  • ventilera mera
    joseline skrev 2011-07-19 08:56:59 följande:
    Den botten är glutenfri och laktosfri, brukar själv använda den. Fyllningarna är också ok =)
    Angående laktos så är skummjölkspulver värst för mig, ju fetare produkter desto mindre laktos innehåller de. Jag kan t ex använda vanligt smör och mindre mängder vispgrädde utan att känna av det, det är väldigt olika från person till person.
    Det är lika för mina laktosintoleranta släktingar, skummjölkspulver verkar vara det värsta.
    Längtandsfull skrev 2011-07-18 22:53:50 följande:
    Det får bli hallon/grädde(laktosfri grädde+hallon) i ett lager och glasskräm (laktosfri grädde+kokmarsan/laktosfri mjölk) i andra lagret.

    Botten gör jag på
    4 ägg
    2 dl socker
    2 dl potatismjöl
    1½ tsk bakplver

    Vad tror ni om det ni som kan ???

    Är allt laktos och glutenfritt??

    Ursäkta alla upprepande frågor men är ganska nojig över detta..
    Vill jag inte att hon skall få i sig nått eftersom att hon är välldigt känslig.
    Det funkar, alltihop. Men vill du göra fluff, titta på hyllan där bla Marabou Premium finns, det finns choklad där som är säker, jag har köpt men minns ej vilken variant/märke. Lindt har en bakchoklad också som jag har för mig är säker, finns i bakhyllan där blockchokladen ligger.
  • ventilera mera
    annaboo skrev 2011-07-21 00:47:44 följande:
    Fasiken, vad kan ta istället då? Har nämligen gått och kärat ner mig i dajmfluff =)
    Men ta daimfluff tillsammans med nån fruktfyllning då? Nåt med citrus, eller bärfyllning (hallon?) kanske? Tycker också att det låter lite sött tillsammans med vit choklad.
  • ventilera mera
    klumpfh skrev 2011-07-21 22:56:29 följande:
    Kan man ha glasscreme då kanske som det tredje lagret  tror du?
    Glasscreme funkar ju till allt tycker jag, så det borde ju gå. Jag skulle göra Ahlgrens-glasscreme-jordgubbsmousse, och sen endera choklad-glasscreme-dumle/hallon/banan (alltså en av dem) eller dumle-glasscreme-banan. Har fått för mig att dumle och banan är bäst ihop, men det är ju jag det. :)
    Jag tror också, om du har ganska ordentligt med glasscreme i mittenlagret, att du kan ha mjölkchoklad och dumle ihop, vaniljen neutraliserar liksom. Jag har iallafall kombinerat choklad med toblerone och glasscreme och det funkade fint.
Svar på tråden Tårttråden del 17