• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Egensinnig
    Sigrid skrev 2010-05-11 14:49:35 följande:
    Hur länge håller sig marsipan?Jag ska köpa röd och svart, eftersom det är svårt att färga SP i dessa färger. Om man plastar in dem ordenligt och lägger i påsar och täta burkar, hur länge kan man använda marsipanen då?
    Ett par månader håller den sig lugnt. Du kan också frysa ner den.
    Längtandsfull skrev 2010-05-11 14:41:11 följande:
    Egensinnig: ok, så då är det inte jätte krångligt... Vet inte vad det är för konstiga recept jag läst då.. Där det skall vara massor av olika ingredienser i.. Tycker att det skall vara schelatin (?stavning) i nästan allt.. Men skall värkligen prova dina tips..Men hur gör du om du skall göra ett mousse på päronkräm som du nämde innan? Kur mycket kräm använder du? Hur mycket frysta bär tar du?
    Man använder vanligen gelatin för att stabilisera en mousse men man kan ta en genväg m de recept jag gett dig. Dock kan det bli lite sött iom att marsanpulvret innehåller en del socker. men du får smaka o se vad du tycker.

    Till ett lager fyllning i en tårta tar jag kanske 3-4 dl kräm, rör i marsanpulver tills det blir stabbigt och blandar med 2- 3 dl vispad grädde sedan. Gärna några droppar päronessence också o lite grön karamellfärg
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Sockerrus skrev 2010-05-11 13:43:32 följande:
    Egensinnig: Har du något bra recpet på Red Velvet botten? Har varit sugen på att testa den ett tag nu men har inte riktigt kommit till skott Glasscreme låt oxå himla gott. Sitter och funderar på när jag ska använda mig av det i en tårta =) Finns ju så många fyllningar man vill testa men inte tillräckligt många tårtor att göra
    Jag har ett recept som jag gillar, det är på engelska med amerikanska mått. Men om du vill ha metriska mått så googla på red velvet så får du säkert bra träffar.

    http://cakecentral.com/recipes/7366/chef-stefs-southern-red-velvet-cake

    Andra red velvet recept jag testat har antingen smakat oljigt el bakpulver.....
    Matilda, Matilda........
  • Längtandsfull
    Egensinnig:
    har gått igenom allt bra du skrivit nu lite nogrannare och skrivit ner allt på papper..
    Då kommer ju självklart llite frågor upp Hoppas det är lugnt för dig..

    * När du gör fyllning med godis är det fluff du gör då? smälter 150g chocklad eller 60g gelatingodis i 3 dl grädde, Låter det stå över natten och sen vispar upp det.
    Eller har du något annat recept? Tar sån tid att göra det.

    Du använder inte ordet fluff va?

    *Vad får du cappuccino, kokos och vanilj smakerna ifrån och hur blandar du dom till fasta fyllningar?

    *När man skall göra en fyllning på frukt ex Päron, Apelsin, Äpple, mango mm vad anväder du då? Är det koncentrerad saft? Så du gör det på ditt "saftrecept"
  • vaniljvisp

    Vill tacka er som har svarat på min fråga=) Blir till att köpa hem grå lr svart färg och nytt silverpulver. Haha de e allt ett projekt de här med tårtbakande=)

  • Sigrid
    Egensinnig skrev 2010-05-11 15:09:20 följande:
    Ett par månader håller den sig lugnt. Du kan också frysa ner den.
    Hur blir marsipanen när den varit fryst? Precis som vanligt eller kletigare?
  • Egensinnig
    Sigrid skrev 2010-05-11 15:43:31 följande:
    Hur blir marsipanen när den varit fryst? Precis som vanligt eller kletigare?
    Har funkat bra för mig - men om den blir kletig så bara knåda in lite florsocker.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Längtandsfull skrev 2010-05-11 15:18:24 följande:
    Egensinnig:har gått igenom allt bra du skrivit nu lite nogrannare och skrivit ner allt på papper..Då kommer ju självklart llite frågor upp Hoppas det är lugnt för dig..* När du gör fyllning med godis är det fluff du gör då? smälter 150g chocklad eller 60g gelatingodis i 3 dl grädde, Låter det stå över natten och sen vispar upp det.Eller har du något annat recept? Tar sån tid att göra det.Du använder inte ordet fluff va? *Vad får du cappuccino, kokos och vanilj smakerna ifrån och hur blandar du dom till fasta fyllningar?*När man skall göra en fyllning på frukt ex Päron, Apelsin, Äpple, mango mm vad anväder du då? Är det koncentrerad saft? Så du gör det på ditt "saftrecept"
    Japp - godis= fluff och gör precis så som du skriver. har jag bråttom kör jag in bunken i frysen o rör om var 20-30 min tills det är kallt men inte fruset och så vispar jag.

    Cappucino - denna: http://www.tara.se/mat-vin/artiklar/2007/choklad-och-kaffemousse/ eller så har jag gjort fluff på choklad med capuccinochoklad.

    Kokosmousse


    2oo g creme fraiche
    1,5 dl kokosflingor
    1 dl socker
    2 dl vispgrädde

    Blanda creme fraiche, kokosflingor och socker. Låt kokosblandningen stå en stund i kylskåp och dra sig lite så blir den tjockare och stadigare. Vispa grädden och blanda med kokosblandningen.

    vaniljmousse ( från JFL's blogg i trådstarten)
    2dl creme fraiche
    2 dl färdig vaniljsås eller marsásås
    1/2 dl socker
    1 /2 tsk vaniljsocker
    3 gelatinblad
    Hett vatten
    2 dl vispad grädde

    Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält gelantinbladen med lite hett vatten ca 2 msk. Rör ihop gelatinet med vaniljen och creame fraichen . Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran

    Päron gör jag på Kiviks päronkräm
    Apelsin o äpple på koncentrerad juice enligt saftmoussereceptet jag gav dig
    Mango - barnmatspure och mangoessens + marsan + grädde

    Alla mousser el fyllningar som behöver bli stabilare rör jag ner marsanpulver om det behövs. Alternativt ett gelatinblad el två utrört i liiite vätska


    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig

    Längtandsfull - sen är det ju inget fel på färdiga mousser fr Ekströms el tårtbutikerna Använder det om jag har bråttom ibland


    Matilda, Matilda........
  • Sigrid
    Egensinnig skrev 2010-05-11 18:03:32 följande:
    Har funkat bra för mig - men om den blir kletig så bara knåda in lite florsocker.
    Tack, då kan jag frysa in småbitar av marsipanen och ta fram vid behov av de färgerna.
Svar på tråden Tårttråden del 17