• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Missy Cat
    vaniljvisp skrev 2010-05-11 07:44:27 följande:
    Puffar för min fråga o nu e de riktigt bråttom tyvärr=( Hoppas jag hinner få rätt på det. Är som ni gissar ny med de här... Fick hem Silver pearl dust igår, och det blev inte alls bra! Jätte besviken... Så hur ska jag göra för att få dekorationer som är riktigt silvriga???? Inte ngn fesen färg som de blev nu... Behöver verkligen hjälp här... tack=)
    blanda ut pulvret med en droppe alkohol för att kunna måla med den.
    Färga gärna in pastan i grått så blir det jämnare.
    Längtandsfull skrev 2010-05-11 08:48:01 följande:
    Missy Cat: Du som jobbat med tårtor ett tag. Vet du om det är vanligt att folk vill ha vanlit prinsesstårta? Eller vad brukar du göra för enklare tårta? Kan jag ha Ballinas SP utan att fodra när jag spacklat med grädde? Eller borde jag beställa hem marsipan från kakburken? Kanske marsipanen som gör hela känslan av Opera/prinsesstårta.
    Jag bakar i stort sett aldrig "vanlig prinsesstårta" Eftersom mina beställare vet vad jag kan göra för roliga fyllningar väljer de inte "prinsessfyllning"

    Ska du baka en prinsess eller operatårta bör du använda marsipan om du frågar mig. Dina beställare blir nog besvikna annars om du inte meddelar dem att du använder sp ist.
    Längtandsfull skrev 2010-05-11 09:04:16 följande:
    Smulan1979: tack för svaret. det var en bra variant men får kolla upp då om man behövar fodra. synd att misslyckas. Någon som vet om man behöver fodra 50/50 Kavelmarsipan och ballinas SP???
    Det hade jag gjort!
    ♥ (¯`°?.¸ ♥ LindaRunn.blogg.se ♥¸.?°´¯) ♥
  • Längtandsfull

    Fru Hennerdal: men du menar sån redan utkavlad..
    Marsipan på rulle.. Det vill jag inte ha.

    Missy Cat: egentligen känns det inte som att jag helt vet själv vad det är jag skall göra.
    Det jag egentligen är ute efter är en saftig tårta.

    Jag brukar göra tårta med chocklad fluff på en våning och rårörda hallon påett lager.
    Nerefrån och upp.
    Botten
    Rårörda hallon
    Botten
    Fluff
    Botten
    Spacklad med smörkräm
    Täkt i SP.

    Men tycker det blir så tort så tänkte prova göra en tårta mer likt dom man beställer från bagarn. Dom är ju oftast saftiga och goda. Kan tänka mig att anledningen är grädden. Det brukar ju inte jag ha.

    Jag har inte kommit så lågnt i utvecklingen på tårtor tyvärr och har inte provat på så mycket mer än den tårtan jag mände ovan.

    Hade varit kul att lära sig mer och kunna erbjuda variationer.


    Men tycker vissa fyllningar verkar så krångliga att göra.


  • Egensinnig

    Hur räknar ni bitar? Jag brukar alltid räkna mellanstora bitar i Tårtiversums uträknare men har en beställning på 3 vån och 55 bitar och får inte till det med de formar har....
    Kan man räkna att tex 2 våningar är mellanstora bitar o en små? Eller är det risk att det inte räcker då?


    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig

    Längtandsfull:

    Finns massa knpe för att få tårtna saftig! Pensla bottnarna med saft, likör el smaksatt sockerlag. Se bara upp så det inte blir för vått.
    Lägg ihop fyllning o bottnar dagen innan den ska ätas så brukar det bli saftigt o gott.
    Kanske ska du ha mer fyllning också? Jag har minst 50 % fyllning i en tårta, gärna mer. Tror Missy Cat instämmer

    Enkla o goda fyllningar som kan användas direkt och går variera i all oändlighet:

    Hallongrädde: Tina ( koka om importerade) hallon och blanda med marsanpulver till en stabbig gegga. Visap 2-3 dl grädde och blanda ner - klart! Går att göra med alla sorters bär och kräm. Kivisk päronkräm tex blir jättegod mousse på detta sätt. Även jordgubbskräm funkar bra.

    Enkel mousse på saft el juice ( funkar med alla sorter - äpple, fläder, päron, tropisk, apelsin osv osv)


    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig

    Ha,ha har sånt strul med FL idag
    Här kommer saftmoussen:

    3 dl grädde
    3 msk socker
    4 msk koncentrerad saft el juice
    2 äggvitor

    Vispa äggvitorna hårt, vispa grädden till hälften, blanda i saft o socker o vispa gräddblandningen fast. Vänd försiktigt i vitorna och låt stå i kyl i 2 tim, går dock anv direkt också.
    Testa tex m äppeljuice och lite kanel i och ta sedan glasscreme som fyllning i andra lagret = smakar äppelpaj! Jättegott ihop med kardemummabottnar


    Matilda, Matilda........
  • Längtandsfull
    Egensinnig: Tack så jätte mycket för enkla och goda fyllningar..

    Är detta en tårta som det händer att du gör?

    botten
    hallongrädde
    botten
    mousse
    botten

    Vad spacklar du med sen?

    Men jag är ursel på på vilka kombinationer som passar bra ihop.

    Om jag gör hallongrädde på ett lager skall amn ta hallonmousse på andra då eller blir det förmycket hallon?

    brukar du pensla något på bottnarna för att få dom saftigare? Vad använder du isåfall?
  • Egensinnig
    Längtandsfull skrev 2010-05-11 11:33:52 följande:
    Egensinnig: Tack så jätte mycket för enkla och goda fyllningar..Är detta en tårta som det händer att du gör?botten hallongräddebottenmoussebottenVad spacklar du med sen?Men jag är ursel på på vilka kombinationer som passar bra ihop.Om jag gör hallongrädde på ett lager skall amn ta hallonmousse på andra då eller blir det förmycket hallon?brukar du pensla något på bottnarna för att få dom saftigare? Vad använder du isåfall?
    Hallongrädden som eg är en slags hallonmousse brukar jag kombinera med vit chokladfluff, glasscreme, citronmousse el chokladmousse/fluff. Tycker du ska bryta av hallonsmaken m något annat - då får du en fin kontrast mellan hallonens syra och tex len vit choklad.

    Jag penslar ibland med likör när det är "vuxentårta" - tex Cointreau el Kahlua. Men det är mer för smaken än fukten iom att de tårtor jag gör blir saftiga för de får stå över natten + att jag har myyycket fyllning.

    Här är min lista med beprövade och goda kombinationer:

    Fyllningar:
    Hallon/vit choklad
    Hallon/citron


    Hallon/lakrits
    Hallon/ daimmousse
    Hallon /Riesen el dumle


    Cappuccino/mörk choklad


    Körsbär/vit choklad
    Päron/jordgubb
    Päron/ After Eight
    Blåbär/fläder


    Blåbär/vit choklad


    Björnbär/vit choklad


    Lime/kokos
    Lime/jordgubb
    Lime/mango/cocos
    Mango/vit choklad
    Citron/lakrits
    Apelsin/mjölkchoklad


    äpple/vanilj
     


    Jag arbetar i huvudsak med gräddbaserade mousser men gör även  smörkrämer, kola, fudge eller cream cheese baserade lager ibland


    Mousser går att göra på de flesta frukter, bär och godissorter


     


    Bottnar:


    Ljus botten


    Ljus botten smaksatt med vanilj, mandel, kardemumma, citron el apelsin


    Chokladbotten


    Browniebotten


    Morotskaka


    Red velvet ( god med cram cheese el mandelgrädde)


    Matilda, Matilda........
  • Gravid 89
    zanna80 skrev 2010-05-11 07:53:30 följande:
    Hej! Undrar vad du avänder för utstickare till dina blommor du har på cc? Snygg hemsida för övrigt! =)
    Det är en vanlig "5-bladig" blomma, finns på Kakburken.se

    Tack för komplimangen
Svar på tråden Tårttråden del 17