• Anonym

    lichen sclerosus

    Även om det inte känns så, så är diagnosen en bra sak. Besvären hade du hursomhelst. Nu vet du vad det är, kan få komma till en specialist (om du inte redan fått det) och kan få hjälp och i bästa fall bli helt bra!

    Har ingen erfarenhet av just detta, men stå på dig och kräv att de fixar ditt problem. Jag snabb-googlade lite och det verkar finnas andra behandlingar att ta till om salvan inte skulle hjälpa. Du har rätt att bli så bra som det någonsin är möjligt!

  • Anonym

    Hej!

    Jag har också samma diagnos... Men jag har bara problem på blygdläppar och runt klitoris än så länge alltså inte inne i slidan. Var på koll idag. Efter min senaset graviditet har besvären blivit lite värre och denna gångn fick jag en jättebra läkare som tog mina problem på allvar och vill följa upp detta. Det känns bra. Idag tog de också ett vävnadsprov för att utesluta cellförändringar. Hoppas det går bra.

    Har tidigare bara haft Emovat men fick idag dermovat. Min nya läkare förstod inte varför jag inte fått den tidigare... Men men startar en ny behandlingsomg. idag och hoppas det blir bra. Har inte gått in för det helhjärtat innan eftersom jag inte riktigt förstått innebörden av sjukdomen (ingen läkare har sagt att det kan bli väääldigt jobbigt) och efte3rsom besvären varit ganska lindriga hittills.

    Normalt sett funkar sexlivet men jag har en lite sammanväxning vid klitoris och där kan jag få förbaskat ont. Min sambo tycker väl att det är sådär upphetsande när jag av och till säger att det gör ont... Men vi kämpar på! Jag sköter det mesta "smekandet" där när jag har ont. Det funkar. Men läkaren trodde idag att det skulle kunna bli mycket bättre med den starkare kortisonsalvan.

    Oj vad långt det blev... Vi kan väl följas åt här kan va skönt att ha stöd i varandra. Lycka till!!

  • Anonym

    Men har du påbörjat behandlingskuren? Har du märkt nån skillnad?? Jag blev mycket bättre när jag höll på med emovatkuren men symptomen kom tillbaka när jag slutade. Jag börjar idag men eftersom jag blev "stansad" idag får jag väl ta det lite lugnt tills det har läkt...

    Du ska se att det kommer bli bättre. Funkar inte detta kommer jag prova lite alternativa grejer, homeopat kanske. Sånt brukar ju funka!

  • Anonym

    Dom tar en vävnadsbit för att skicka på analys. Dom liksom stansar ut den med en stans så det blir ett sår (3*3mm) med bedövning förstås. Det känns helt ok idag men det är lite ömt så jag vill inte smörja precis där med dermovaten. Skönt att klådan är borta!

  • Anonym

    Hejsan!

    Jag har precis som er också diagnostiserats med lichens sklerosus på blygdläppar och innuti slidan och det blev jag vid 11 års ålder, jag fick utan bedövning "stansa" ut en hudbit , vilket var en hemsk upplevelse!  Jag är idag 21..
    Innan läkarna kunde lista ut vad som var fel hade jag besvär i många år som barn och ofta om nätterna, vilket ledde till många sömnlösa nätter för både mig och mina föräldrar.. 

    Men när jag fick min diagnos fick jag först Betnovat utskrivet, som inte fungeradre särskillt bra, så jag fick istället den starkare Dermovat.
    Jag fick använda salvan i några månader för att gradvis trappa ner på användningen. Och salvan verkar ha hjälp mig iaf då, för symptomen försvann och åren har gått sen dess, visst kände man av det ibland, men aldrig så illa som när jag var liten.

    Men nu har det "kommit tillbaka" igen men är istället på insidan av skinkorna och börjar komma mer och mer mot undelivet och jag förstår helt hur du känner för sex, jag har helt tappat lusten och vill helst inte vara där och "röra" över huvud taget.. Jag får riktiga skavsår av underkläderna, vilket känns som ett rent h-vete x)

    Men mitt tips till dig är att använda kortison kuren! Och som liten använde jag alltid en iskall och blöt handduk eller liknande för att svalka, det funkar alltid bäst för mig, så testa med något som kyler lite när det känns som värst och var försiktig med starka tvålar och liknande !

    Och håll ut , det blir bättre till slut ! :o)

  • Anonym
    Baileys86 skrev 2013-02-12 00:14:03 följande:
    Den här tråden är ganska gammal men hittade ingen nyare.

    Jag är 27 år och har lichen sclerosus, eller läkarna har tagit flera vävnadsprover men inget har visat på att det är den, utan tyder mer på att det är eksem fast jag har de flesta symtom som stämmer in på sjukdomen.

    Ända sen jag var liten har jag haft problem med sprickor, klåda och sveda, nu är det visserligen lite bättre får ganska sällan sprickor numera men det går i perioder.

    Jag har en sammanväxning runt klitoris och även huden ovanför klitoris (klitoriskappan) är lite sammanväxt. Det gör att huden runt klitoris ibland gör ont och särar jag mycket på de yttre blydläpparna så stramar det jätte mycket. Jag oppererade sammanväxningen nedanför klitoris när jag var 19 men det har växt ihop igen, hudläkaren jag går till säger att jag kanske kan få göra en ny opperation, vilket jag hoppas på.

    Jag saknar också inre blygdläppar, vilket jag trodde var normalt till nyligen av en gynekolog. Vissa tjejer har ju jätte långa inre blygdläppar medan vissa har nästan eller inga alls. Men hon frågade om jag tidigare har haft inre blygdläppar, vilket jag inte minns om jag har haft.

    Det här påverkar mitt sexliv mycket negativt, lite klåda och sveda kan man väl leva med, men sammanväxningen runt klitoris påverkar mycket mer. Om jag t.ex. ska smeka mig själv runt klitoris så kan det börja skava och göra ont och jag har aldrig haft vaginalt sex utan att det har gjort väldigt ont, eller så har killen inte ens kunnat komma in i mig. Men det beror troligtvis inte bara på sjukdomen utan för att jag har svårt att slappna av etc. men sjukdomen har i alla fall en viss inverkan.Jag har heller aldrig fått orgasm av att onnanera eller utav sex, vet inte om sjukdomen spelar en roll i det. Men eftersom sammanväxningen täcker nästan hela klitoris och det gör ont om jag smeker för mycket i det området, så kan jag tänka mig att det är mycket svårare för mig att få klitorisorgasm.
    Gå till en annan läkare !! Jag läste i "Läkartidningen" att förträngningar över klitoris kunde förekomma i vissa fall av Lichen Sklerosus...
    Jag fick komma till en uppsjö av olika läkare innan dem kom på att jag kanske hade lichens, det är förjävligt , men det är så viss vård verkar fungera...  :o(
Svar på tråden lichen sclerosus