• Kavat

    Mjölkistråden - barn & vuxna

    Mjölkistråden - barn & vuxna


    Här diskuterar vi med varandra om mjölk och problemen som kan uppstå kring komjölkproteinallergi.
    Detta är inte att blanda ihop med laktosintollerans (låglaktosprodukter & laktosfritt är inte komjölkproteinfria) som är en helt annan form av överkänslighet.

    På följande sidor kan du läsa mer om komjölkproteinallergi och produkter som går att ersätta med samt vilka produkter som ska undvikas. Dessutom finns recept och lite tips.

    www.mjolkframjandet.se/__data/assets/pdf_file... (faktablad om mjölkallergi)
    www.allergimat.com (recept)
    www.allergisidan.com (personlig berättelse, fallgropar mm)
    www.celiaki.se (info, översättningskort)
    www.gilbertson.nu/kokbok (Niklas kokbok),
    www.tasteline.com (recept)

    www.familjeliv.se/hem/bla_myran/blogg.php
    Blå Myrans mjölkfria bloggar om mjölkallergi, och recept på mat, fika och barngrötar mm.

    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b103288.html
    K Kavats blogg om mjölkfritt, hur mycket kalcium behöver man? mm

    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b113859.html
    Amuletts blogg med tips på bl.a mat vid mjölkallergi

    Mjölkallergitråden för bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m48720286.html
    Laktosintollerans tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m29952216.html
    Allergitråden: www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html

    www.mjolkfri.com Fakta, Dietist-hjälp, recept mm

    Recepttråd för mjölkproteinallergiker del 2 www.familjeliv.se/Forum-5-72/m39689357.html
    Bak/fika/godisrecepttråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Matrecept tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m36477506.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-14 13:10
    Ny mjölkproteinallergi-tråd för bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 20:32
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 21:04
    Miralicias blogg med tips, recept och fakta: utanallt.blogspot.com
    Mjölkbeteckningar: utanallt.blogspot.com/2010/03/innehallsforteckningsguide-mjolkprotein.html
    Istället för mjölk: utanallt.blogspot.com/2010/08/istallet-for-mjolk.html
  • Svar på tråden Mjölkistråden - barn & vuxna
  • Kavat
    Amulett skrev 2010-02-16 10:20:27 följande:
    Hittade en ny produkt (som iaf inte jag sett tidigare) i allergihyllan på ICA Maxi idag. Matlagningsgrädde baserat på ris (ekologiskt). Kan ju vara bra att få alternativ till havregrädden ibland. Isola Bio Riskräm heter den. Innehåller: vatten, ris, solrosolja, carobmjöl och havssalt. www.gustatus.se/Glutenfriavaror.htm (den som visas högst upp på bilden). Någon annan kan säkert svara på eventuella risker med carobmjöl
    Sojasläkting!
  • Kavat
    Sanna SDFS skrev 2010-02-19 11:22:31 följande:
    Hej! Usch, vet inte vart jag ska vända mig eller vad jag ska göra. Vår lillkille Morris 2 år fick bekräftat mjökproteinallergi förra torsdagen och har således ätit mjölkfritt i en vecka nu. De satte även ett plus efter soja men sa att vi inte än behöver ta bort det men vi får inte byta ut mjölk till sojamjölk utan får välja havre istället. (Han gjorde lapp-test i Trollhättan). Har inte telefontid till läkaren som skickade remissen till Trollhättan förens på måndag. Dock tycker jag han känns om möjligt ännu smalare, han ser ut som ett svältande barn...hans rumpa har nu flera veck och hänger Sen har han kliat sönder sig på benen och magen och vi smörjer med mildison från apoteket men varför har han fått mer eksemliknande sen vi slutat med mjölk? Hade gärna tagit emot tips på att få upp hullet så fort som möjligt, han har inget att ta från mer. Fotograferade honom idag för att lättare kunna se skillnad och känner mig helt uppgiven när jag ser bilderna... Mvh Sanna, mamma till Morris
    Ja, du. Skitsvår. För det första så försök att ha olja eller extra fett i all mat ni ger till honom! 1 tsk till 1matsked per dl sa dietisten till oss. Så kör i extra fett i allt, men inte för mycket så han inte äter.

    Att han känns smalare kan vara att hans mage varit svullen. När jag åt saker jag inte tålde så band jag mycket vatten, kanske han också har gjort?

    Eksemen borde dock inte bli sämre. I och med att ni har bytt ut till havre, så hade jag misstänkt havren först!
    Men eftersom du även skriver att han kanske inte tål soja så kanske det är det han reagerar på? Vad äter han nu? Det finns t.ex sojasläkting i gröten Sinlac, som mina barn reagerar på.

    Om jag var du hade jag kontaktat läkaren och sagt att han har mer eksem och äter mindre. Förmodligen så får ni ta bort soja för att se. Det finns info om det i min sojablogg. Tyvärr har de inte så bra koll  alltid och tror det räcker med ren soja, men det är ofta att barn reagerar på sojasläktingarna! Ni kan ju försöka gå igenom det han äter och se om han får i sig dem ens?

    Sen eftersom hans eksem blir värre... Havre är ju tyvärr inte helt ovanligt längre, har hört att det är en allergi som ökar eftersom man idag byter ut mjölk mot havre istället för soja. När man bytte mot soja ökade sojaallergin.

    Vanligaste allergierna är mjölk, ägg, soja, vete(havre), fisk (torsk) och nötter. Äter ni mer av något utav det nu när han bytt till mjölkfritt?  Mer än havren alltså?

    Kram!!! Och vi finns här, bara att skriva av sig. Vi kan ju dock inte ge mer än gissningar, men det kan ju tyvärr inte läkarna heller om det inte visar på proverna...
  • Kavat
    boktok skrev 2010-02-23 17:59:18 följande:
    Hur ska man göra när man ska vispa imat? Hur länge ska gelatinet stelna? Jag håller på att baka semlor och vill så gärna äta en ikväll och har ingen havregrädde hemma.
    Oj, det vet jag faktiskt inte. Jag körde i gelatin till det blev lite stabbigt och vispade sen. Men det blev mer marsankräm-aktigt än fluffiig grädde när jag gjorde.
  • Kavat
    Sanna SDFS skrev 2010-02-19 17:22:25 följande:
    K Kavat: Ja fett försöker vi ha i så mkt det går men att han fortfarande äter det, borde väl vända till slut tycker man. Det kan nog stämma att det beror på att magen inte är så svullen längre som vi upplever honom som ännu magrare, nu har han ju nästintill platt mage också. Gröt kan vi tyvärr inte få i honom, han får kväljningar direkt. Han har lite problem med luftrören också som gör att han är mkt rosslig och verkar ha lite svårt att svälja. Han ska kollas på ÖNH på fredag om en vecka för de misstänker lite trång matstrupe? Läkaren som gjorde gastroskopin som skickat den remissen. Smörgås är inget han äter stora mängder med heller, han åt knappt en halv till frukost men fullproppad med smör och pickles Hallonkräm och havremjölk, det var hans frukost för han ville inte ha välling imorse. Tyvärr nästintill fettfritt, men lunchen blev det mkt fett i iaf, kyckling i kokosmjölk, myyycket mjölkfritt margarin, och extra fett på riset.  Kan inte se att vi äter nått mer av de sakerna du skrivit än vanligt. Det är bara havren som är mer än vanligtvis, ägg och fisk äter vi ganska ofta dock. Men har bara vart lax sen förra veckan. Ska ju prata med läkaren om provsvaren på måndag, känner att jag ska skriva upp en lista med frågor! Undrar bl. a om det inte finns ngt näringspulver eller liknande man kan ge i början iaf. Hur vi ska göra med soja o.s.v... Ni som haft barn som gått ner i vikt av allergier, hur lång tid tog det för era barn att börja gå upp i vikt efter ni uteslutit det dom varit allergiska mot? Tills det syntes? Förstår ju att det inte kan hända mkt på en vecka men när man kanske kan börja se det? Kram, tacksam över att denna tråd finns!
    Hur går det för er? Visade provsvaren något?

    Mina barn har inte gått ner i vikt av allergierna, de har snarare ätit mer som bebisar pga magont. Men det kan nog ta ett tag innan man ser att det vänder.
  • Kavat

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Förvirring om Billesholms korv från Lithells. Står att den ska vara mjölkfri men sedan står det mjölkprotein i ingrediensförteckningen!

  • Kavat
    Sanna SDFS skrev 2010-02-24 11:57:50 följande:
    K Kavat: I måndags ringde läkaren för att berätta om provsvaren (vilka vi redan hade fått veta någorlunda om i Trollhättan, men då sa de att vi bara skulle ta bort mjölkprotein) och hon sa att vi även skall ta bort soja.  Frågade om näringsdryck eller om det finns nått annat men hon sa bara att vi ska få prata med en dietist. Sa att jag tycker han är så extremt smal och vill ha ngt nu men hon sa att hon istället skulle försöka skynda på tiden hos dietisten, vi bör ha en tid inom två veckor. Tycker det är galet att man ska behöva vänta så länge...för som hon sa måste vi få ersättningsprodukter? men vi måste redan nu ta bort det han är allergisk mot. Det är nu på fredag som han ska till ÖNH, vet inget där än. Han verkar må bra, ränner runt som bara den men kan inte förstå var han får energin ifrån. Fast han äter iof rätt mkt av maten men tycker det blir ganska ensidig kost just nu. Läggningen har blivit lite svårare sen vi slutade med mjölk, han vill inte somna längre. Hoppas det är positivt...
    Hoppas att det gått bra idag.
    Tänk på sojasläktingarna, bättre att ta bort i ert fall och sen lägga till. Det är i alla fall vad jag skulle ha gjort om han är såpass liten. (Kolla min sojablogg)
  • Kavat
    Söta Nasse skrev 2010-03-13 15:48:02 följande:
    Någon som vet hur vanligt det är med förstoppning vid mjölkallergi? Sonen var ju allergisk och åt mjölkfritt fram till undegär 2års ålder, nu fyller han 4år. Han har enorma problem med förstoppning och ont i magen, men jag har inte trott att det beror på mjölken eftersom att han fick diaree av den när han var liten. Läste tidigare idag att man tydligen även kan bli förstoppad och sonens problem med förstoppning har kommit succesivt de senaste 2åren, så jag undrar nu om det kanske kan bero på att mjölkallergin inte växte bort utan bara blev lite mildare. Har idag varit iväg och köpt alla mjölkersättningsprodukter, så får vi se om det ger resultat. Hoppas bara att dagis är sammarbetsvilliga även utan läkarintyg på allergi
    Hur går det för sonen?
    Symptomen kan ändras med ålder, så visst skulle det kunna vara mjölkallergin som tar sig en annan form.
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-03-15 11:39:52 följande:
    Mjölkintroduktionen gick bra så länge det var bara 1 tsk smör per dag, i helgen testade jag lika mycket vispad grädde och då ballade magen ur. Eller så berodde det på de ca 10 klyftorna marinerad vitlök Får låta magen återhämta sig, och sen testa om igen.
    Amulett skrev 2010-03-15 13:21:06 följande:
    Aj då. En fundering bara från "mig själv". Jag har alltid blivit konstig i magen av vispad grädde i t.ex gräddtårta. Däremot kan jag äta "hur mycket som helst" av yoghurt, smör på mackor osv. Har aldrig egentligen reflekterat över varför, bara konstaterat att det blir så ... Varför inte testa med något av barnens yoghurtar istället för vispad grädde nästa gång? Lycka till vid nästa försök!
    Blå Myran, håller tummarna!

    Amulett, det har varit samma för mig. Gräddtårta, semla och annat blev jag kass av, men så visade det sig ju att jag var glutenintolerant, så både gluten och mjölk blev för mycket för mig.

    Nu kan jag äta en laktosfri grädde utan att må piss.
Svar på tråden Mjölkistråden - barn & vuxna