Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Mjölkallergitråden - bebisar

    Kavat skrev 2010-02-14 16:56:27 följande:
    Välkommen! Nje, skulle jag sagt. Alternativen som finns är ris och havre. Ricedream sägs smaka lite bättre än Carlshamn risdryck (kan tyvärr inte använda Ricedream pga sädesslagsallergier här hemma). Havre dryckerna smakar också lite olika mellan sorterna. Tyvärr är nog sojadrycker det som är godast i kaffet, och jag gillade vaniljsojadrtycken bäst. Dock är sojaallergi en vanlig kombination med mjölkallergi så de rekomenderar att man inte ska ge det till barn under 1 år pga risken. Sojaallergi växer heller inte bort lika ofta som mjölkallergi tyvärr. Men de säger inget om amning, alltså om mamman äter soja, även om risken naturligtvis finns! Så vågar och vill du testa så kan du ju testa soja och ha i bakhuvudet att det finns en viss risk. Sojaproteinen går alltså över i bröstmjölken liksom mjölkproteinet! Jag drack dock havredryck, men var tvungen att äta kex eller smörgås till för att dölja havresmaken. Men till slut vande jag mig, lagom till att vi tog bort havren.
    Appropå vanilj så har ju Carlshamn komit med en havredryck med vanilj och rice Dram finns också i en vaniljvariant. De kan ju kanske vara något att testa med jämfört med de vanliga naturella havre- & risdryckerna för att ha i kaffet?
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-02-14 18:13:41 följande:
    Appropå vanilj så har ju Carlshamn komit med en havredryck med vanilj och rice Dram finns också i en vaniljvariant. De kan ju kanske vara något att testa med jämfört med de vanliga naturella havre- & risdryckerna för att ha i kaffet?
    Rice Dream ska det naturligtvis stå
  • Miralicia
    shoreline skrev 2010-02-15 21:21:30 följande:
    Tusen tack för alla tips och råd Amulett! Har en liten fråga till... Sambon var på apoteket och köpte Nutramigen och när vi öppnade burken upptäckte vi att det inte fanns något mått. Får man med sig det från apoteket eller är det samma som typ till NAN?!!
    Det är ett mått med till varje burk, men det har nog hamnat en bit ner i burken under lite pulver, så gräv lite så hittar ni nog det.
    Det är inte samma typ av mått som till Nan
  • Miralicia
    shoreline skrev 2010-02-16 14:21:53 följande:
    Min son vägrade ersättning med nutra i... o jag smakade själv o måste säga att den verkligen smakar illa! Hur sjutton ska man göra?! Socker vill jag inte blanda i, bröstmjölk har jag knappt nån och blandad ersättning dög inte.
    Första tipset för att få barnet att acceptera nutran - smaka inte på den själv, och undvik även att lukta på den {#lang_emotions_wink}

    så länge som han inte får väldigt kraftiga reaktioner av mjölken så kan det vara bättre att fortsätta med den vanliga mjölkersättningen till viss del under några dagar -1-2 veckor än att de får svälta om man försöker att byta nästan rakt av på en gång.

    Gör vanlig "komjölkersättning" och blanda i en pyttemängd nutrapulver, mindre än en halv skopa nutra - typ bara några korn nästan första gången. Nästa gång ökar du mängden nutra pulver lite, och nästa gång lite till osv för varje mål. Verkar han aningens tveksam, så avvakta på den mängden ett mål till så att han accepterar den mängden innan du ökar igen. Och fortsätter så att succesivt öka mängden nutra och minska mängden vanligt komjölksersättningspulver tills allt är utbytt mot nutrapulver. Efter ett tag så kan man ofta öka utbytestakten med lite större mängder varje gång än vad man kan alldeles i början. så att man smyger in övergången så att den inte märks lika tydligt att det handlar om två väldigt olika sorter.

    går det ändå inte så be om att få byte till en annan sort, tex Althera som sägs lukta och smaka mer liknande vanlig ersättning
  • Miralicia
    Winglur skrev 2010-02-16 17:57:37 följande:
    Åh, har hittat ett sånt smarrigt recept på kladdkaka, med vit blockchoklad, vet någon om det finns mjölkfri block? Vit alltså?
    blockchoklad finns det knappast, men det finns vit choklad gjord på rismjölk. Vet att www.goodstore.se (har både webbutik och fysisk butik på Söder i Stockholm)har nån vit rismjölkschoklad, men kolla mat-/godishyllorna i nån välsorterad hälsokost affär du har i närheten är ett annat tips
  • Miralicia
    CaCC skrev 2010-02-16 20:24:42 följande:
    Nu hittade jag hit med Är det någon som har erfarenhet av Pepticate? Vår dotter (8,5 månad) har fått det på prov och jag funderar på om hon verkligen tål den och tänkte om det är någon här inne som har provat den.
    Pepticate är väldigt ny på den svenska marknaden, den godkändes för försäljning och att få ingå i förmånssystemet (dvs så att man kan få den utskriven på livsmedelsanvisning) från den 31/12 2009, dvs för drygt 1½ månad sen. Jag har hört några här på FL som fått pepticate utskriven som ersättning när de alldeles nyligen har/ska gå över till mjölkfritt under senaste månaden, men det finns knappast några med någon längre erfarenhet av den.

    Pepticate är baserad på hydrolyserad vassle. De flesta mjölkfria ersättningarna är egentligen baserade på mjölk, men som har specialbehandlats så att proteinerna har sönderdelats till så små delar så att kroppen inte ska kunna reagera på dem. En del extremt känsliga individer kan reagera ändå och kan behöva en ersättning som är helt mjölkfri och baserad på helt fria aminosyror. De allra flesta klarar ändå de hydrolyserade ersättningarna som är förstahandsvalet pga prisskillnaden till de helt mjölkfria.

    Vad är det som gör att du funderar på om hon verkligen tål den eller inte?
  • Miralicia
    Lussekatten87 skrev 2010-02-17 19:40:10 följande:
    Jag köpte Becels flytande margarin,den var mjölkfri såvitt jag kunde se! Stod och lusläste och synade förpackningen ett bra tag. Åt den i Söndags och dottern mår hur bra som helst!Inga utslag eller kräkningar. Antar att de bara inte märkt upp på flaskan att den är mjölkfri.
    Nja, de kan inte bara välja att märka den som mjölkfri bara för att den inte innehåller mjölk i innehållsförteckningen. Sör att få märkas som mjölkfri så finns det flera krav, dels anmälan till livsmedelsverket om att den produkten är ett livsmedel för särskilda näringsändamål (SärNär) och sen följa de reglerna där man garanterar att kontamination under tillverkningen inte kan förekomma genom tex separata maskiner/lokaler för tillverkning mm.

    Becel i nån/några av varianterna är utan mjölk i innehållsförteckningen men den tillverkas i samma maskiner som de andra Becelsorterna med mjölk, men med ordentlig rengöring/disk mellan omgångarna och att de utan mjölk tillverkas först i de rengjorda maskinerna för att minimera risken för kontaminering. Men de har inte tillräckligt strikt för att leva upp till att kunna SärNär-märka och sen innebär en SärNär-märkning med "mjölkfritt" extra arbete och kostnader i tillverkningen jämfört med om man bara gör produkten utan mjölk i innehållsförteckningen.
  • Miralicia
    sanHbg skrev 2010-02-18 21:35:50 följande:
    Fast milda mjölkfritt tillverkas i samma maskiner och lokaler som övriga milda produkterna (ej culliness), har jobbat i fabriken. Men ja självklart diskas allt noga, men om man ska vara riktigt extrem bör de kunna innehålla spår av mjölk också, trots märkning. (menar inte att bråka eller ifrågasätta, men kanske något att tänka på för er med extremkänsliga barn om de skulle reagera efter att ha ätit mjölkfri milda)
    Det jag skrev om separata maskiner/lokaler var bara som ett exempel på hur tillverkaren kan ha valt att göra för att leva upp till SärNär-kraven, dvs att ingen kontamination ska kunna ske.
  • Miralicia
    Blå Flygare skrev 2010-02-24 10:49:50 följande:
    För att mjölk är bra för huden - om man tål det. Mjölk har används länge inom hudvård. Och det är ffa många som smörjer sina bäbisars hud med bröstmjölk  för det ska vara det bästa. Mjölk kan också finnas i schampon, främst volymschampon kan ha mjölkprotein tillsatt eftersom proteiner får hår att "spreta". Mjölk och vete är de billigaste proteinerna, så ofta är det en av de två i volymschampon. Zendiums vuxentandkräm innehåller colostrum - råmjölk (från kor) eftersom det är antibakteriellt  - det är ju därför man så gärna vill amma barnen åtminstone de först dagarna så de ska få i sig råmjölken. Colostrum är helt klart ett bättre antibakteriellt medel än de som finns i andra - de klassast som gifter! Men tål man det inte är det ju inte så bra förståss När man inte tål något så reagerar man så klart med "varför ska de ha i det där", men mjölk är ju faktiskt ngot helt naturligt som de allra flesta tål.
    Även sojaprotein förekommer i en del schampon.
    Och Zendiums tandkräm innehåller även ägg (lysozym, konserveringsmedel utvunnet från ägg - inte alla äggallergiker reagerar på det, men en hel del gör det)
  • Miralicia
    Pokergirl skrev 2010-02-24 19:59:58 följande:
    Jag beställde, Nutilis. Jag hade inte i tanke att produkten kunde innehålla mjölk eller soya. Så här står det: Ingredienser Modifierad majsstärkelse (E1442), maltodextrin, taragummi, xanthangummi, guarkärnmjöl.
    både tarakärnmjöl (E417) och gurakärnmjöl (E412) är sojasläktingar.

    Vill du ha förtjockningsmedel så satsa på Nestles "Thicken Up", det innehåller enbart modifierad majsstärkelse.
Svar på tråden Mjölkallergitråden - bebisar