Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Mjölkallergitråden - bebisar

    miracle maker skrev 2010-04-15 11:03:13 följande:
    Hej, undrar om någon vet om det är vanligt att man som mjölkallergiker reagerar på sojalecitin? Dottern blev dålig i natt igen och det enda jag kan härleda det till är ett kex jag åt igår som innehöll just sojalecitin.
    Nja, det är relativt vanligt att mjölkallergiker reagerar på soja, men att som mjölkallergiker reagera på sojalecitin men inte soja i övrigt har nog inte så mycket med allergi att göra eftersom de allra flesta sojaallergiker klarar av att äta produkter innehållande sojalecitin utan problem. Men det förekommer vissa sojaallergiker som reagerar även på sojalecitin men det är relativt ovanligt.

    (Skulle det vara sojalecinet hon reagerade på, men inte reagerar på soja i övrigt så är det nog snarast något av de ämnen/kemikalier som de använder för att utvinna lecitinet ur sojan än sojalecitinet i sig.)

    Vad var det för kex?
  • Miralicia
    Stumpan84 skrev 2010-04-14 20:26:38 följande:
    Riktigt god choklad! Det finns banne mig inte! Jag saknar såna saker som va självklara innan... ostbågar, ost på mackan, god gräddsås till köttbullarna! Jag är glad över att jag inte är mjölkallergiker för jag hade aldrig klarat de och jag hoppas det kommer gå över för min son! När han är 6 månader ska vi se om han reagerar när jag äter mjölk...
    Ang choklad så finns det en hel del olika sorter att välja på hos tex Goodstore
    www.goodstore.se/catalog/index.php

    Har både mörk choklad i massor av varianter - både naturell och i olika smaksättningar, men även "mjölkchoklad" och vit choklad gjord på rismjölk. En del kan dock innehålla spår av mjölk i vissa fall. Det framgår kanske inte alltid på hemsidan, men man bör kunna ringa och fråga.

    Kolla in hälsokostbutiker och veganbutiker också och inte bara vanliga mataffärernas chokladsortiment.
    Spanade in på din profil att du bodde i Malmö och nu vet jag inte om du redan kollat in vad de har för sortiment av choklad etc, men Astrid och aporna kan kanske ha en del (är väl lite motsvarande Goodstore i inriktning)
    www.astridochaporna.se/blog/
  • Miralicia
    miracle maker skrev 2010-04-15 14:41:34 följande:
    Tack för ditt svar. Det var ett Brago original från Göteborgskex jag åt på babycafé igår. Enligt personalen skulle det vara ok, men när jag kollade allergiinfo på Göteborgskex hemsida idag så såg jag att det innehöll sojalecitin :( Jag vet egentligen inte om hon är allergisk även mot soja, eftersom jag slutade med det samtidigt som hennes mjölkallergi konstaterades och jag slutade äta mjölk. Men eftersom det var det enda "nya" jag åt igår så antar jag att det ändå var sojalecitinet hon reagerade mot.
    Sojalecitin finns i hur mycket som helst, tyvärr.

    Vad använder du för smörgåsmargarin och annat mjölkfritt margarin till matlagning & bakning?
  • Miralicia
    miracle maker skrev 2010-04-15 15:13:59 följande:
    Jag har Becel på smörgås och Carlshamns mjölkfria margarin till mat & bak. Menar du att det kan finnas något ämne i margarin som mjölkallergiker kan reagera mot?
    Nja, det var väl mest ang dina funderingar kring sojalecitin som jag funderade över margarinet. Carlshamns mjölkfria är även helt utan soja, medan både Becel & mildas mjölkfria innehåller sojalecitin (ev att Becel även innehåller sojaolja, men där är jag osäker på hur det var med innehållsförteckningen så här ur minnet - var länge sen jag kollade på den och hittar inge på nätet).

    Fungerar det med Becel på mackan så tror jag inte på sojalecin utan snarast att hon på något annat sätt kommit i kontakt med så hon fått i sig mjölk när ni var på babycafét.

    Nu vet jag inte hur gammal din dotter är, men tex om hon suttit i ditt knä och haft händerna i kontakt med bordet, där det varit ngt (osynligt) kladd (någon som suttit med smörgås vid bordet så det kommit lite smörkladd på bordet som de bara torkat bort med papper och inte tvättat ordentligt eller att du la ditt kex just där) eller ngn smula som innehållit mjölk som hon fått på händerna och sen fått i sig när hon sugit på händerna. Eller om hon haft ngn leksak som hon stoppat i munnen och sugit på som något annat barn som kankse haft ngt innehållande mjölk på händerna har tagit på, eller om ngt annat barn som kanske ätit vanlig ersättning stoppat i munnen och att det då kommit mjölkrester på leksaken och att din dotter sen stoppat i munnen. För att nämna några exempel på saker som lätt kan inträffa när man har med flera barn i närheten av varandra att göra.
  • Miralicia
    miracle maker skrev 2010-04-15 15:59:09 följande:
    Hjälp, har inte insett hur lätt hänt det är att en liten som stoppar allt i munnen får i sig mjölk av misstag! Om sojalecitin är ok för de flesta med sojaallergi (vilket jag ju inte ens vet om hon har) så kanske är det troligare att hon fått i sig mjölk av misstag då. Kollade på mitt Becel-paket men där står det faktiskt inte att det innehåller sojalecitin, däremot solroslecitin men det bör ju vara ok. Tack för all hjälp!
    Ok, det är solroslecitin i Becel numera, men då är det nog sojaolja i becel (i en del av det vegetabiliska fettet), för så vitt jag vet så innehåller Becel soja i någon form - såvida de inte har ändrat receptet relativt nyligen med även annat än lecitinet, för jag har för mig att det var sojalecitin i det tidigare. Det var som sagt ett tag sedan jag läste på något Becel-paket.

    Ja det är rätt lätt hänt att de får i sig av misstag när man är iväg på annat håll och inte kan ha total järnkoll på allt vad alla gör. I synnerhet när de är i ålder för att stoppa allt i munnen.
  • Miralicia
    lillasysteryster skrev 2010-04-15 20:05:19 följande:
    Hjälp mig snälla...nu när stora killen äter laktosfritt o lilla killen mjölkfritt blev det lite rörigt i mitt huvud. Kan han som äter laktos fritt äta pastejkökets leverpastej (som jag vet att lilla killen inte får äta)
    Amulett skrev 2010-04-15 20:29:20 följande:
    När jag snabbkollade så innehåller ju de flesta (utom den glutenfria) mjölk och det borde ju inte fungera om man inte tål laktos. Men om han ändå behöver laktosfritt, varför inte köra helt mjölkproteinfritt för båda tills båda är bra och sedan eventuellt testa med att provocera med laktosfritt för den stora om du vill kolla om han tål själva proteinet men inte laktosen (eller så har du redan gjort det ...) Tänkte bara att livet blir enklare med ett spår - helt mjölkfritt, istället för helt och "halvt" mjölkfritt
    Laktosfri kost följer i princip mjölkproteinfri kost, med undantag för att laktosfria mejeriprodukter & lagrad hårdost ingår.

    Så för att göra det enkelt för mig om jag var du och även minska antalet byttor i kylskåpet och då även minska risken för att det blir fel använda samma saker som är helt mjölkfria till båda barnen - med undantag för han som bara ska äta laktosfritt får laktosfri mjölk och andra former av rena mjölkprodukter i laktosfri form + lagrad hårdost medan den som ska vara helt mjölkfri får havre/risprodukter istället och ingen ost.
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-04-16 21:36:08 följande:
    Oftast är man allergisk mot flera olika proteiner (varav kasein och vassle är två). Så oftast tål man Nutra eller Profylac, men inte alltid. Profylac innehåller inte sojaolja, men det är så mycket större risk att reagera på t.ex guar E 412 om man är allergisk mot soja än sojaoljan i Nutra. Så tål man inte Nutra så är det troligare att det är just det sönderslagna mjölkproteinet som är kvar som man reagerar på.
    Totalt är det ett 20-tal olika proteiner i komjölk - kasein & resten är olika former av vassleproteiner
  • Miralicia
    susieQ skrev 2010-04-16 21:43:39 följande:
    Sonen reagerar på både Nutramigen och Profylac. Reaktionen är kratigare när han äter Profylac. Vi var inlagda på barnkliniken i början av veckan. Efter provokation med Nutramigen så fick vi Nutramigen AA. Problemet är att jag upplever att han reagerar lika på den som på vanliga Nutramigen. Därför har jag börjat fundera på om det är något annat innehåll i ersättningarna som är boven. Har tidigare misstänkt att han inte tål majs, men han verkar inte heller klara att äta Sinlac och då känns det ju troligt att det är sojasläktingen som är boven i det fallet. Ikväll har han haft världens reaktion och jag vet inte riktigt vad som är problemet. Just nu är vi nämligen fria från soja, ägg,vete och mjölk... Det är verkligen jobbigt att inte veta. Skulle så gärna vilja hitta en ersättning som funkar så att jag kan få bort amningen och sen på nåt sätt börja från noll med allting och kanske få lite svar... Tack för att du tog dig tid att svara!
    Det här med att han tycks reagera på allt och ni vet inte riktigt vad.
    nu vet jag inte hur långt det varit mellan de olika testerna/provokationerna men om ni var inlagda i början av den här veckan och då provocerade med vanlig Nutra så kan det mycket väl vara så att han inte har hunnit göra sig av med det och även att (som jag tolkar det) relativt nyligen testat Sinlac - att det varit många olika provokationer och misstänkta reaktioner.

    Jag misstänker att hans immunförsvar, mage och tarmar etc (nu vet jag inte riktigt vad det är för typ av reaktioner som han får) är i lite allmänt uppror och reagerar på i princip allting som det utsätts för, men som han egentligen med hyfsat stor sannolikhet tål. Men att dessa ganska täta provokationer/tester med än det ena och än det andra gör att han kanske upplevs reagera även på Nutra AA på samma sätt som allt annat. Men att om hans kropp får en chans att kunna återhämta sig och läka så kan han nog klara mycket av vad ni upplever att han reagerar på nu.

    Nu vet jag inte hur gammal din son är, men som jag tolkar det så ammar du (nästan) helt och du vill sluta amma och gå över helt till ersättning? Om jag var du skulle jag hålla mig lugn och låta det ta lite tid så att han får återhämta sig efter alla täta provokationer innan jag drar några närmare slutsatser om hur han tål nutra AA eller inte. Att ge det sådär 2-3 veckor som allra minst med att ge Nutra AA och om du ammar hålla dig till en strikt lågallergen kost under tiden och undvika allt misstänkt - alternativt att du testar att ge enbart nutra AA under 1-2 veckor för att se om det kommer till ett lite mer stabilt läge än nu för att bättre kunna utvärdera hur det funkar och under den tiden skulle du kunna fortsätta att pumpa en del för att  upprätthålla bröstmjölksproduktionen så att du kan återuppta amningen senare om du vill det (och förhindra mjölkstockning).

    Jag vet att K Kavats var i lite liknande situation med sin son - att han verkade reagera på allt, men när de kommit på vad det var han inte tålde och hade fått ett tag på sig att återhämta sig så hade han inga problem att äta sådant som de tidigare hade trott att han inte tålde.
    Så ge han lite tid att kunna hitta ett hyfsat stabilt läge så att han kan få en chans att hinna återhämta sig lite, så kan det vara så att många reaktioner försvinner.
  • Miralicia
    trållmor skrev 2010-04-16 21:50:15 följande:
    och det är väl så med soja också? och det är därför man kan hitta det under så många olika namn i innehållsförteckningarna?
    Nja, jag vet inte riktigt hur det är med olika former av proteiner i soja. Visst att det finns säkert några olika kombinationer av aminosyror i soja (=proteiner) också, men det är betydligt färre proteinsorter i soja än i mjölk. Men att soja kan finnas under lite olika beteckningar men det är nog snarast för att man processar soja på olika sätt till olika typer av produkter.

    Mjölk förekommer oftare i mer "separata proteinvarianter", medan det med soja snarare är hela sojabönan som används på olika sätt. Ibland delas det upp så att först utvinner man oljan (där proteinrester kan komma med ibland, men inte i några stora mängder om det görs rätt) och sen använder man resterande del som torkas och där proteinet används som köttersättning i form av sojafärs eller används för framställning av djurfoder. Man jäser sojabönor till sojasås, eller utvinner lecitin ur sojabönor etc. Så sojaprotein är betydligt lättare att gruppera som ett sojaprotein än alla olika former av mjölkproteiner om
     
    Beteckningar som kan dölja soja är betydligt färre än de för mjölk, men sen finns det en del andra former av baljväxter som hör till samma botaniska familj som soja som man som sojaallergiker kan reagera på.

    Många sojabeteckningar heter ju något med soja eller så har det olika typer av japanska specialnamn som miso, tempeh, tofu utöver att det kan gömma sig under benämningen vegetabiliskt protein/fett
  • Miralicia

    Trållmor: Nutramigen AA och Neocate är ungefär liknande. Recetpten kan variera lite, men båda är tillverkade av 100% fria aminosyror, dvs de innehåller ingen hydrolyserad mjölk utan är totalt mjölkfria.


Svar på tråden Mjölkallergitråden - bebisar