• Emmy K

    En frisk och en sjuk tvilling (ovanligt syndrom) - finns det någon mer?

    Hej
    Jag har tvillingtjejer som föddes fyra månader för tidigt i vecka 23+5. De båda hade stora problem den första tiden och vi var nära att mista dem båda flera gånger. De var mycket lika varandra i allt. Om en mådde dåligt blev den andra snart dålig. När den ena behövde hjärtopereras behövde snart den andra det också. Sjuksköterskor och läkare har hela tiden varit förbluffade över hur lika de har varit i allt och idag när de är två år är de fortfarande väldigt lika varandra i vikt, längd, utseende, utveckling, ja allt.

    De båda har diagnosen CP som är väldigt lindrig och få kan se att de faktiskt har problem med fötterna. De är som jämnåriga barn, fast korrigerat förstås. Däremot vill den ena tjejen inte äta. Det finns inga fysiska hinder eftersom hon har ätit under en kort period då hon var runt ett år gammal. Hon vill helt enkelt inte och hon tycker att det är obehagligt att få mat långt bak i munnen. Därför har hon en knapp på magen som hon får mat genom.

    Jag kan ju inte säga att vi har någon liknande situation som er men jag kan säga att det är vanligare att tvillingar har olik sjukdomsbild än lika.

    Jag vill passa på att bjuda in dig till Prematurtrådarna här på Familjeliv, vi är några tvillingföräldrar som hänger där (och trilling-). Dessutom har du Pytteliten.ning.com för familjer med prematurbarn.

    Vad har din pojke för syndrom? Kan han bli frisk från den eller är det något som ni måste leva med. Jag önskar er allt gott.

Svar på tråden En frisk och en sjuk tvilling (ovanligt syndrom) - finns det någon mer?