• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-12-07 16:42:23 följande:
    Nu vet jag inte hur gamla barn ni har men här hemma är stök och bök allas ansvar.  Spelar ingen roll vem som smulat ner i soffan eller vem som lekt med lego i hallen - det ska bort - punkt.  så här hemma kan ingen skylla ifrån sig med att "det var inte jag" - det skiter jag i - för tillfället är det du som passerar det och då får man vackert ta grejorna med sig.

    Så plock och städ innan läggning involverar alla i familjen och man hjälps åt att ta undan och göra snyggt.

    Så här hemma kan faktiskt barnen få städa varandras rum helt enkelt bara för att det ska göras. Råkar inte något barn vara hemma då så får dom övriga hjälpas åt.

    på så sätt är städ och plock allas ansvar - hela tiden. man har sina ansvarsområden men man är också ansvarig för att hjälpas åt.

    kan vara en ide värd att ta med sig i tankegången för att få snurr på städning och också att få familjen att tänka efter på hur mycket man stökar ner.  Om alla måste städa upp oavsett vem som stökat ner så får man ju också en aha-känsla över hur stökigt det faktiskt kan bli...
    Nog har du rätt. På helgerna när vi ska ha gäster funkar det; då hjälper alla till. Men under veckorna när det är jobb och skola och olika aktiviteter, så tvingas man ju konstatera att det ibland går åt mer tid för att förklara läxor för barnen eller hämta ett barn hos en kompis, och då räcker inte tiden alltid till totalt sett.
    Ska nu dock fortsätta städa en stund till innan det är dags att släcka lampan. Solig
  • Vickanflickan

    Hur går det Majsan? kommer du nån vart? Om du inte städat/plockat något idag så utmanar jag dej på att slänga 10st skräpgrejer som ligger nu! (själv tror jag inte ens att jag behöver gå ifrån mitt databord för att få ihop dom). Alla andra som känner sej manade får också se sej  utmanade

  • Fantasia78
    Vickanflickan skrev 2011-12-08 22:25:57 följande:
    Hur går det Majsan? kommer du nån vart? Om du inte städat/plockat något idag så utmanar jag dej på att slänga 10st skräpgrejer som ligger nu! (själv tror jag inte ens att jag behöver gå ifrån mitt databord för att få ihop dom). Alla andra som känner sej manade får också se sej  utmanade
    Wow, vilken härlig utmaning! Tack! :) Jag antar utmaningen och sätter igång nu (en dag senare, för igår var jag inte inloggad). Jag återkommer när jag är klar... Solig
  • Vickanflickan
    Fantasia78 skrev 2011-12-09 22:19:27 följande:
    Wow, vilken härlig utmaning! Tack! :) Jag antar utmaningen och sätter igång nu (en dag senare, för igår var jag inte inloggad). Jag återkommer när jag är klar... Solig

    Hoppas det gick bra. Själv har jag antagit utmaningen varje kväll själv. Jag har myyyyyycket saker som behöver slängas.

    jag har förresten hittat en rolig app. Det står att man kan ladda hem den till sina barn för att få fart på deras städning men jag är minst lika lättlurad som ett barn och tycker det blir roligare när jag samlar poäng med städningen. "Chore Master" heter den och där finns många sysslor inskrivna redan och sen kan man fylla på med egna. Man knappar in vilken man gjort, hur länge och så får man poäng och åker upp i level efter hur mycket man gör.

  • Jojjanna

    Nu ska jag testa den första mobilappen och städa sonens rum, kanske får ta och ladda ner chore master också 

    Sonen fyllde 6 år i söndags och från den dagen sa vi att han ska börja sova i sitt eget rum. Han har i stort sett samsovit med oss sen han föddes. Vi kom överens om att han får en guldstjärna för varje kväll som han somnar själv i sin egen säng och varje stjärna motsvarar 5:- som betalas på lördagar...

    Han somnade snabbt och gott i sin säng både i söndags och igår så nu har jag lovat att han ska få komma hem till ett städat rum, så det är bara att sätta igång     


    * BF 4 mars 2012 *
  • Fantasia78

    Håller på att städa varje ledig stund... Så är inte inne här så ofta. Men återkommer så snart jag tar en liten paus...
    Har nog hivat minst 10 saker under veckan, men måste erkänna att jag glömt att räkna.... Lät som det gått bra för dig, Vickanflickan. Tack för att du peppar mig.  Solig
    Jag ska försöka hiva ytterligare 10 saker ikväll. Får se om jag lyckas innan det är dags att natta sig.

    Hur som helst, så är nu nästa städmanöver att städa i hallen. Ska bara få maten i ordning till ikväll först. :)

    Hur går det för er?
    Det är ju rätt mycket julförberedelser parallellt, men jag beställer de flest julklappar på nätet och hämtat på "posten" (post i butik) när jag ändå handlar mjölk mm. Funkar bra om man vill spara tid. Tomte

  • Nyfiken gul

    I veckan har jag fått sorterat gamla fotografier som legat överallt och drällt, ni vet sånt här som aldrig hamnar i album och bilder man ibland ramar in och hänger upp, bilder man får kopior på av släkt och vänner osv osv.. alltså allt sånt som skräpar i skåp och lådor och aldrig hittar hem.

    NU gör dom det!

    Jag köpte  såna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00115464/   - fyra såna  lådor som nu står i garderoben.

    På köpet fick jag rensat lite annat så jag kan tipsa om hur jag gjorde ;  1 låda rymmer bikinis och baddräkter, 1 låda rymmer bälten, hängslen och tillbehör till kjolar och sånt (accessoarer man kan ta bort)  1 låda rymmer finare underkläder som korsetter, min fina spetsbody jag hade på bröllopet, strumpebandshållare och lite sånt jag inte vill ha i min vanliga byrålåda.

    och sista lådan som rymmer då alla foton som jag sprungit runt och letat. Jag har lagt ner dom i plastfickor så dom inte skadas och sen har jag även lagt ner alla inramade småkort jag inte längre vill ha på väggen. allt fick plats snyggt och prydligt.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Vickanflickan
    CharlieF skrev 2011-12-16 21:45:22 följande:
    Vilka appar kan ni rekommendera ni dom provat?
    Och vilka rekommenderar ni inte
    jag har testat lite olika. Chore master rekomenderar jag. Man kan se hur mycket tid man lägger på olika delar av städandet, köper man och inte bara har gratisversionen kan man logga flera personer om man vill. Jag som gillar att det blir lite mer lek av städandet gillar att man levlar.
    Sen har jag testat lite olika listprogram också där man ska kunna hålla reda på allt möjligt. Har provat både Astrid och Tasklist men inte riktigt fastnat för nån av dom.

    Nyfiken gul: Åh fotografierna borde jag fixa också, duktigt av dej. Jag har precis fått hem massa som jag beställt då jag inte framkallat några efter att lillasyster föddes. Jag scrapbookar till barnen och kände att det var dags att kunna göra några sidor till lillasystern också. Jag har en sån där box fast min är metall.. kanske inte riktigt samma men från IKEA. jag brode nog skaffa fler. Jag har (så långt korten är sorterade) gjort registerflikar med år/mån och liknande så jag latt kan bläddra bland bildern och hitta de kort jag ska använda.
    det som rymde dina andra lådor lär ja inte behöva några lådor till, tror jag äger en bikini och ett, kanske två skärp... och underkläder har jag inte mycket av heller. Efter att jag fick barn blev jag lite större än innan och efter en stund insåg jag att jag inte skulle komma i mina underkläder mer, inte så det skulle vara bekvämt iallafall. Så jag slängde allt och köpte nytt i lagom storlek. Men inte så mycket, typ så att jag klarar en vecka utan att tvätta. jag lär inte bli prioriterad i klädköp på ett tag heller så allt får fint plats i en tros/bh-låda
    Men jag håller med att det är bra lådor att använda. I mitt fall kanske inte till kläder då. Men till annat där jag vill ha ordning i skåpen.
    min barnpysselblogg: pysselskatten.blogspot.com/
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...