• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • frökenelisabeth

    Bästa städtipset är att inte ha så mycket prylar Gör en deal med att varje gång du köper nytt måste du slänga något annat. Varje gång man sparar ett vykort måste man slänga ett. Osv.... 

    Sortera saker i lådor och korgar, lägg lite tanketid på att försöka få till ett bra och enkelt system så att det framöver blir lätt att sortera in saker där de hör hemma (och se till att det finns marginaler så att inte alla förvaringsplatser är proppfyllda redan från början). Det är väldigt mycket lättare och roligare att städa och sortera om garderober, hyllor och annat är välorganiserade, luftiga och prydliga.

    Saker du inte vill slänga men inte använder så ofta ska packas i flyttlådor och ställas ner i källaren, eller i ett förråd. Ha så lite som möjligt i själva bostaden. (Om sommaren kan man slänga ner alla vinterkläder i flyttkartong i källaren, och omvänt t ex. ) Korgar i hallen för mössor och halsdukar, kanske en för varje familjemedlem, eller en för vantar, en för mössor osv. Bara det att ha sina saker i lådor eller korgar gör genast att det ser mindre rörigt ut. 

    Gör det till en vana att få undan disken åtminstone varje kväll. Ett diskschema kanske, så att det delas upp på olika i familjen? 

     

  • ssf
    H Raheb skrev 2011-12-28 12:12:35 följande:
    Skulle behöva ett tips, håller på att separera, och flyttade tillbaka till villan jag ska ta över, men eftersom det nu tagit exet 6 mån att få tummen ur och fortfarande inte har fått ut den helt, så har jag hela hallen full med lådor som jag har fått packa åt honom, och halva vardagsrummet full med möbler som han inte hämtat, så nu vill jag ha tips på hur man gör för att få ordning på sina saker, när man samtidigt ska husera ett extra hushåll som hela tiden är i vägen. Känner att jag bara flyttar sakerna runt huset och får ingen ordning på något.

    Har hotat att lägga ut hans möbler på blocket och köra lådorna till åv c om de inte är borta snart, men trots det händer inget.


    Har du ett garage att offra några veckor kanske? Meddela honom sen ett datum till vilket han har på sig att hämta grejerna. Dagen efter åker du till nån inlämning med dem eller lägger ut dem på Blocket om du orkar hålla på med det.

    Jag hade samma problem som du när min sambo flyttade för 5 år sen. Men grejerna stod inte i vägen, så jag var inte så jättehård på att han skulle hämta dem. Efter ett år ringde jag och frågade om jag skulle slänga skiten (det var dock inte bara skit) eller om han ville hämta det. Jag fick åka till Återbruket med dem. Dock hittar jag fortfarande saker som är hans när jag rensar bland mina grejer. Eller, nu tror jag att jag har fått bort allt under höstens källarrensning, det känns skönt =)  

  • Mamma 04 och 06
    Jojjanna skrev 2011-12-06 15:57:34 följande:
    I förra veckan hittade jag den här tråden och blev så oerhört inspirerad. Jag gjorde listor för vad jag ska göra varje dag nu när jag går hemma och är sjukskriven...

    Det gick sådär... projektet som jag började med var att rensa ut min garderob och byrå så att enbart mina mammakläder skulle ligga där. Det blev snyggt och fint och det blev dessutom massor av plats till den kommande bebisens kläder

    Men de utrensade kläderna blev kvar i sovrummet av någon outgrundlig anledning... Jag har sorterat dem i en secondhandhög, en hög som ska slängas och sen i två stora IKEA-kassar med dragkedja som ska upp på vinden. Men varför får jag inte "ändan ur" och tar tag i det?

    Idag har jag inte brytt mig om kläderna utan börjat ett nytt projekt. Vi håller på och möblerar om och har skapat ett nytt hemmakontor/datorhörna. Jag satte genast igång med att organisera om hemmakontoret. Har fixat brevkorgar, tidskriftssamlare och en massa mappar. Sen har dagen gått åt till att sortera papper och slänga gamla olästa tidningar... Jag har massor kvar men det känns som början till en ny och bättre struktur än innan.

    Men som sagt, hur gör man för att avsluta alla sina påbörjade projekt???

    Numera hör jag mantrat från Nyfiken Gul inom mig "Gör klart projektet innan du börjar något nytt. Starta aldrig ett projekt som du vet att du aldrig kommer att slutföra". Det har hjälpt mig många gånger! Tack Nyfiken Gul : -)
  • Vickanflickan
    HäxanSurtant skrev 2011-12-28 12:11:33 följande:
    Finns det någon sån app för iphone??
    jag har inte så bra koll på iphone men det finns det säkert. Sök på GTD så kan du nog få upp endel.
    jag tycker det är skitsmidigt att använda mobilen till listor, tävlingsstädande, timer å liknande. Men så är jag så fjantig och lättlurad att jag hellre städar om jag har sånt också =)
    min barnpysselblogg: pysselskatten.blogspot.com/
  • ssf
    Mamma 04 och 06 skrev 2011-12-28 22:34:18 följande:

    Numera hör jag mantrat från Nyfiken Gul inom mig "Gör klart projektet innan du börjar något nytt. Starta aldrig ett projekt som du vet att du aldrig kommer att slutföra". Det har hjälpt mig många gånger! Tack Nyfiken Gul : -)

    Nyfiken Gul säger många kloka saker!
  • Nyfiken gul

    *rodnar ödmjukt*

    Tack Skäms  


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • HäckHäxan
    ssf skrev 2011-12-28 22:48:38 följande:
    Nyfiken Gul säger många kloka saker!
    Kan inte annat än hålla med dig och för min del gäller det i forumet överlag och inte bara i denna tråd!
    I like ass of svine!
  • HäckHäxan
    Vickanflickan skrev 2011-12-28 22:44:02 följande:
    jag har inte så bra koll på iphone men det finns det säkert. Sök på GTD så kan du nog få upp endel.
    jag tycker det är skitsmidigt att använda mobilen till listor, tävlingsstädande, timer å liknande. Men så är jag så fjantig och lättlurad att jag hellre städar om jag har sånt också =)
    Hahhaha men det är till att bli lurad på ett bra sätt, så varför inte
    I like ass of svine!
  • Ramborg
    ssf skrev 2011-12-28 22:48:38 följande:
    Nyfiken Gul säger många kloka saker!

    42.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...