Inlägg från: Mamma 04 och 06 |Visa alla inlägg
  • Mamma 04 och 06

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    camas skrev 2010-03-23 23:05:44 följande:
    jag kollar på storlekslappen ;) och så slänger jag de i en kartong eller till och början en plastpåse som jag har i en garderob som senare hamnar i en kartong ;)
    Fast storlekslappen brukar inte alltid stämma så bra... Eller så har mina barn inte "rätt" förhållande på huvudomfång, lårens tjockled och längden  . Följer ni andra också stenhårt angiven storlek?

    Dessutom är en hel del plagg så tvättade att storleken inte syns plus att jag inte orkar kolla storleken efter varje tvätt, ibland sitter den ju inuti plaggen.

    Men jag kanske skulle kunna skriva ett kryss eller likn. med märkpenna inuti plagget innan tvätten...

    Brukar ni sortera undan kläderna per storlek innan ni tex ger bort dem till klädinsamlingen? Eller lämnar ni in kläder osorterat?  
  • Mamma 04 och 06
    camas skrev 2010-03-24 08:39:12 följande:
    i helgen så hade jag tvättstugan... och när jag tvättat upp all tvätt så tänkte jag att jag skulle gå igenom dotterns kläder och ta bort de som ev blivit för smått.... då upptäcker jag till min förskräckelse att vi har pälsängrar... så det var bara att ta ALLA dotterns kläder och gå ner i tvättstugan igen och tvätta allt i minst 40 grader samt torktumla ALLA kläder... tom de som absolut inte får torktumlas... nu är byrån skurad och kläderna på plats igen.... hoppas bara att vi blivit av med pälsängrarna... :S
    Sånt som inte går att tvätta kan man frysa i tre dygn i stället.
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2010-03-24 09:49:52 följande:
    för min del är det kläder till barnen som sällan används som blir för små först så dom har man ju bra koll på.. Så typ byxor som ligger längst ner i lådan för 5.e veckan i rad provar jag inte ens.. dom ÄR helt enkelt för små - och då rensas dom bort på en gång.jag sätter aldrig på mina barn för små kläder, upptäcker jag att en tröja eller en byxa är för trång eller för kort så åker den av på en gång och ner i påsen för urvuxna kläder. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att ha för trånga kläder så jag vill ju inte att barnen ska gå och skava i obekväma kläder en hel dag så jag byter så fort jag ser att det är för litet.Jag gör det inte - men jag vet att många andra tar en vända i lådan med jämna mellanrum för att få koll på urvuxna kläder.Ett bra tips att ha koll på storlekar är att mäta kläderna.  Tröjan man inte använt på jättelänge kan mätas med tröjan han hade igår - är båda tröjorna likvärdiga kan den åka ner ett varv till i lådan..
    Jag vill bara poängtera att barnen inte har på sig obekväma kläder . Har tröjan väl kommit över bebisens huvud och jag inser att den är i minsta laget, så kanske jag inte omedelbart tar av den. Det brukar vara med obehagligt åt andra hållet och då vill jag hellre att min man tar av den (han är bättre på att trixa) eller att jag ska hämta en sax för att göra öppningen vidare när jag tar av tröjan.

    Det är inte lika svårt att hålla kollen på de äldre barnens kläder, men just till bebisen, eftersom han växer så fort och han har väldigt många kläder i omlopp.

    Rensar deras lådor gör jag inför en ny säsong. Bebisens kläder jämför jag ibland med tex en body som jag vet är lagom stor, men ibland har kläder så olika passform att det är svårt att avgöra. Oftast beror det inte direkt på storleken, utan hur mycket knapparna kan knäppas upp.

    Saknar verkligen något att fästa på kläderna, typ en klämma som det står "för stort eller för litet" på.

    Jag inser att det inte alltid är så enkelt att vi ärver en del kläder, det kräver lite mer hantering och plats av för stort/för smått.

    Sparar ni av nostalgiska skäl en del kläder som barnen haft? Jag har en låda i alla fall. Jag är en sparare, emn jag har lärt mig de senaste åren att slänga.

    Det enda jag saknat som jag slängt är faktiskt de röda sidorna i telefonkatalogen. Som tur är kommer ju en ny katalog i år...
  • Mamma 04 och 06
    Analoga skrev 2010-03-24 12:05:47 följande:
    Har rensat ur dotterns urvuxna kläder idag. Ska börja med lite andra grejer också. Är det fler än jag som har svårt att skänka bort, till second hand tex, saker ni fått i present men som ni inte gillar och ej har använt? låter knäppt kanske men jag får dåligt samvete på något sätt
    Jag ger numera bort det mesta jag inte gillar till second hand. Ibland har jag slängt grejer för att inte riskera att den som gett mig saken någonsin kan hitta den på second hand. Det skulle vara såååå jobbigt om man får prylen igen och de säjer att "det var så kul, jag hittade en likadan till som du redan fått av mig..."{#lang_emotions_surprised}

    Känns det riktigt svårt att ge bort grejer kan man ha en "karenslåda" där man lägger saker till second hand. Har man inte saknat något däri och hämtat upp det på ett halvår-år, så ska det omedelbart ges bort!

    Det gäller att först göra plats för en sådan låda, så att alla prylar som man nog vill göra sig av med hamnar på samma ställe.

    Jag brukar fundera på om jag skulle köpa prylen idag om jag hade chansen. Skulle jag inte göra det så kan jag lika gärna ge bort den!
  • Mamma 04 och 06
    Analoga skrev 2010-03-24 10:50:50 följande:
    Kan någon ge mig en spark därbak? Här sitter jag vid datorn och gruvar mig för att ta itu med en "skräplåda" med lite smått och gott i. Blev inte av igår, b lir det av idag....?
    Här är en spark . Se fram emot nöjet att få berätta om resultatet .

    Det där eviga rasslet som hela tiden kommer fram jobbar jag med att få ordning på just nu.

    Jag har tex en liten plastskål bland barnens spel där jag lägger udda spelpjäser och pusselbitar som jag hittar när jag städar. Det bästa vore förståss att lägga dem i rätt låda direkt, men det tar lite för mycket tid/kraft. Jobbigt att öppna alla lådor gång på gång, nu sorterar jag in dem då och då i stället när ändå spelen är framme.
  • Mamma 04 och 06
    Katta86 skrev 2010-03-25 01:48:03 följande:
    Hur gör ni med kläder som är "halv använda"? Ni vet att man haft ett par byxor eller en tröja en dag men plaggat känns inte skitigt. Att lägga in dem i garderoben igen känns ju inte alltför fräsht!
    Jag och min man har varsin hylla i garderoben som vi lägger använda kläder på. Jag lägger även in vikt tvätt där i min mans garderob. Ser inga problem med kvalster och sånt. Däremot är det viktigt att kunna se vad som är nytvättat och vad som är använt och att använda kläder inte blir liggandes.  

    Alla kläder måste vara rena om de ska förvaras en längre tid, annars så finns det ju ett antal småkryp som tycker om att äta lite gammal mat som tex kan finnas på fläckar...
  • Mamma 04 och 06

    Appropå listor som är ouppnåerliga... Det brukar mina också vara!

    Mitt mål är att mina listor ska förkortas betydligt mha bättre rutiner. Fast för att nå dit har jag skrivit en lista på dagliga rutiner som ska göras, samt på vad som ska ingå i veckostädning, varannanveckastädning, samt storstädning 2 ggr per år {#lang_emotions_cool}. På så vis hoppas jag att det aldrig behöver skriva dessa saker på någon annan lista, utan jag kan lita på att jag/någon annan  kommer att utföra sysslorna i alla fall. Fast ska något göras som inte står med på listorna över rutiner så hamnar det givetvis på en lista .

    Jag tycker att jag känner mig mindre stressad sedan vi infört veckostädning med städhjälp. I samband med detta har vi fått rutin på att på måndagskvällarna plocka i ordning all, försöker hitta en egen plats till saker som ligger och dräller, på tisdagarna byter jag handdukar, ev lakan, vattnar blommor, tömmer alla papperskorgar och brukar vika tvätt medan de städar.

    Vi har en bokhylla där vi lägger allt som dräller, bättre på ett ställe än överallt. När det blir fullt tömmer jag allt i en tom godisburk. Jag har även en godisburk i köket som jag samlar grejer som dräller. Sedan försöker jag sortera in allt på rätt plats och har insett att det är samma typer av grejer som återkommer, så nu finns bättre förvaring. 

    När jag nu ser smuts någonstans så kan jag bara lugnt konstatera att det blir rent på tisdag.

  • Mamma 04 och 06
    Miss Scorpio skrev 2010-04-04 13:32:29 följande:
    Är det nåt fel på mig som verkligen går igång på såna här "hålla-ordning" trådar? Jag ÄLSKAR att läsa hur andra löser dessa problemen, men så är jag pedant också :)Jag kör min städning i "svep"Ett svep på morgonen som innebär bädda, ta undan all disk, plocka upp kläder, ta undan muggar efter kvällfika mm.Ett svep på eftermiddagen efter jobbet, det som inte hanns med under morgonen, sopa hallgolvet, köra en maskin tvätt, sortera undan lite papper, returburkar mm.Ett svep på kvällen, plocka ner torr tvätt, plocka ur diskmaskinen, lägga fram kläder till nästa dag, kolla så att allt är på plats, nycklar, busskort så man slipper jaga runt efter det i sista minuten på morgonen.I övrigt har jag belagt mig själv med städförbud i veckorna, annars skulle dammsugaren få jobba varje dag.På helgen städar jag golven, dammsuger och torkar dom, har tvättstugan för större tvätt som sängkläder och badlakan. Vattar blommor och stryker tvätt.Jag tror att jag har hittat en fungerande metod, det är aldrig jobbigt att städa, det samlas aldrig surdegar på hög som snor energi.
    Jag är också fascinerad av sådana här trådar, för jag har insett följande:
    1. Jag är fascinerad av folk som verkar tycka det är så enkelt att hålla hemmet i ordning och vill veta hur de gör/tänker.
    2. För de allra flesta är det inte lika lätt att sköta hemmet, det är något man måste lära sig. De allra flesta, inkl mig, mår dock mycket bättre av ordning och reda, eftersom man då lättare orkar ta tag i saker och får mer tid över till sånt som är roligt .

    Jag var nog pedant när det gäller att hålla i ordning i skåp och sånt innan vi fick barn och började renovera hus. Sedan dess så har liksom genomflödet av saker varit så stort och alla saker har varit tvungna att byta plats hela tiden pga renovering, så jag tappade liksom greppet. Men nu ska det bli ordning igen!!!
  • Mamma 04 och 06

    Paulina Paulina skrev 2010-04-07 22:25:10 följande:
    Har en tvättfundering... Många skriver att de typ "tvättar så fort tvättkorgen är full" eller lägger in tvätten direkt i tvättmaskinen till och med. Då undrar jag - sorterar ni inte tvätten!? Man kan väl inte tvätta allt tillsammans heller?! Jag är nog överdriven med sorterandet men jag gillar inte solkiga kläder, som jag tycker de blir om man blandar färger hej vilt... Det mesta dagliga kör jag i 40 grader, men lakan m.m. vill jag köra i 60 grader. Och så en del fin-/hand-/ylletvätt.... Då blir det ju till att samla tvätten ett tag, tills dess att man fått ihop tillräckligt mycket av samma sort för att det ska vara försvarbart att köra en maskin!
    Jag sorterar i typ 6-7 olika kategorier, ändå är alltid någon hög full varje dag  .
    Jag gör som du och skiljer på 40 och 60 och annat.

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...