Inlägg från: Mamma 04 och 06 |Visa alla inlägg
  • Mamma 04 och 06

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det finns ifcklampor och så finns det rejäla ficklampor typ strålkastare. Om du ska vara i källaren flera tillfällen kanske det är värt att investera i om kontakt saknas.

  • Mamma 04 och 06
    Luktärten skrev 2011-06-20 18:49:25 följande:
    Ytterligare några små tips jag snappar upp...

    Ang dörrar på Billyhyllorna är det en bra idé men vi har den gamla modellen som är 60cm och till dem passar inte dörrarna. Ska fundera på det där med draperi, men allra helst skulle jag vilja ha några djupare hyllor. Har spanat lite på PAX-garderoberna och ha dem som bokhyllor, men jag vet inte om det kommer att se för "tungt ut"
    I vilket rum har ni förvaringen? En garderob passar ju inte överallt, men i en hall eller annat rum kan det vara ok. Du kan ju tex välja spegeldörrar så blir det luftigt och två funktioner i ett.

    Jag har en 37 cm djup pax garderob till förvaring av papper mm. Den är perfekt till det, speciellt om man sätter hyllplanen tätt. Tidsskriftsamlare överst som är lätta att nå även om de är högt upp. Böcker är dock lite onödigt att förvara i såpass djupa hyllplan.
  • Mamma 04 och 06
    Snowbrigade skrev 2011-07-13 06:31:26 följande:
    Tidningarna, läser ni om dem eller ligger dem bara efter att ni läst dem? Hemma hos mig så läses tidningarna ytterst sällan om (möjligtvis sambons Trailer, Boogie, bilsport osv osv som ligger inne på dass). Så jag slänger faktiskt alla tidningar efter ca 1 månad. Inklusive mina korsordstidningar!!! Böcker slängs aldrig utan förvaras snyggt och prydligt i billy-bokhyllor från Ikea. :D
    Bestäm er för hur mycket plats tidningarna ska få ta på sikt. Inför köpstopp tills dess att tidningarna får plats på den avsedda platsen. Jag sparade förut på alla inredningstidningar och de tog alltmer plats. Sedan började jag slänga mer än två år gamla tidningar utan att kolla i dem och upplevde en lättnad över att bli av med allt.

    Numera bestämmer jag mig direkt efter jag läst tidningen om det är något jag ska riva ut, om jag vill ha kvar hela tidningen eller om jag ska ge bort den. Jag lägger den i så fall i en låda i hallen och ger bort till inredningsintresserade gäster. 
  • Mamma 04 och 06
    M och M skrev 2011-07-12 10:04:02 följande:
    Hur gör ni med prylar som inte har något hem som har en tendens att hamna överallt? För oss är det mest i köket på bordet och en bänk. ALLT möjligt kraffs hamnar där och jag ids aldrig ta tag i det för jag vet inte vars det ska. Något gem, kvitton, någon napp, barnvakt, småpengar, några brev, några förpackningar, tuggummi, telefon, nycklar etc...

    Skulle man inte kunna ha en tråd där folk får skicka in sina problemområden vad gäller förvaring och så får andra ge tips på vad man kan göra för att förbättra?
    Skaffa en back/låda/fack där allt dräll ska läggas som du inte har någon plats till. Senast när den blir full ska du gå igenom den och metodiskt och beslutsamt bestämma en plats för prylarna. Sedan blir det mindre vecka för vecka... Är det mycket grejer kanske du får ha en back för dig, en för barnen osv.

    Vecka för vecka så blir förhoppningsvis drället mindre och mindre.

    Mycket av drället hos oss hör numera hemma i en byrålåda i hallen (100 cm pax-garderob) där jag har godislådor för det mesta: Barnsäkerhetsgrejer i ett, reflexer och sånt i en, barnens plånböcker, nycklar mm i en, värmeljus i en osv. Småpengar har vi i en skål i hallen, nycklarna i nyckelskåpet eller handväskan, telefonen vid laddaren oavsett om den behöver laddas eller inte.

    Oftast är det en mängd små beslut du måste ta för att bestämma en plats för grejerna. Ta det inte så allvarligt. Hitta en plats och behåll den tills du hittar ett ännu bättre system. Ta hellre ett par steg mer bara för att lägga prylen på rätt ställe.
  • Mamma 04 och 06

    Hur håller ni ordning bland era kvitton? Det blir ju mängder varje månad och en del är ju bra att spara en tid i fall att man vill byta kläderna eller klaga på om något går sönder.


    Huskvitton har jag koll på, men allt annat? Jag vill ha ett bra system där jag slipper kolla igenom allt för att avgöra vad som kan slängas eller inte efter en viss tid.


     

  • Mamma 04 och 06

    Hur länge får man förresten göra avdrag på renoveringar som gjorts på huset? Dvs vet någon hur länge man måste spara de kvittona?

  • Mamma 04 och 06

    Tack för alla tips om kvitton!

    Smart angående sängkvittona eller att förvara dem tillsammans med bruksanvisningarna.

    Det retar mig att kvittona bleknar. Jag ska kolla upp lite husrenoveringskostnader och många kvitton har bleknat redan efter ett år! Hoppas Skatteverket är överseende vid en eventuell försäljning.

  • Mamma 04 och 06
    M och M skrev 2011-08-26 15:18:13 följande:
    Hjälp mig! Blir tokig på våran hall! Den är pytteliten och finns liksom inte så många möjligheter...Där ni ser pilen det är ytterdörren där man går in. Den andra dörren ni ser öppen till höger när man kommer in är en toalettdörr. Väggen till höger innan man går in på toaletten är den enda vägg jag vill ha någon klädförvaring för annars blir det så trångt, mörkt och instängt. Vi hade hatthylla och skoställ på väggen bredvid ytterdörren tidigare, men kändes bara instängt och liksom åt fel håll. Nu har vi alltså en liten hatthylla och skoställ (60cm) på väggen bredvid toadörren, men tycker det ligger grejer innanför dörren hela tiden, väskor, hundkoppel, skor, barnkläder osv. Vi är väl lite slarviga där också, men man måste ju kunna få det mer praktiskt så det är lättare att hålla snyggt också...? This is it liksom, hur gör vi för att få det att funka för två vuxna, en 1½-åring och en hund?? Tips, lösningar, produktidéer mottages gärna!


    Compact living är intressant! Se det som en utmaning .

    Jag skulle sätta krokar ovanför elementet mot väggen där toadörren öppnas och få undan tex hundkoppen och lite "platta" handväskor. Sätter man krokarna symmestrisk kan det bli som en snygg dekoration, tex tre krokar fördelat på två krokar. Element är bra att ha kvar till våta vantar när det är vinter.

    Jag är avigt inställt till skoskåp till skillnad från alla andra som svarat . Jag tycker det är bättre att ha en hel hylla för skor som är typ 30-33 cm djup och som kan sluka många par i bredd. Skoskåp rymmer ofta inte så många och ändå är de bara någon decimeter mindre i djupled.

    Till höger om ytterdörren skulle jag montera en vägghängd sits, det finns ibland varianter som inte är så dyra som de som finns på tex Designtorget. Ovanför skulle jag placera en spegel eller liten anslagstavla med förvaring för dagens post.

    På väggen mot toadörren skulle jag behålla hatthylla och skoställ. Kanske komplettera skolstället med ett till på höjden, eller sätta upp en rad med krokar i barnhöjd.
    Ni har ju en garderob längre in, är den optimalt använd?

    På räcket till trappan till källaren (?), skulle jag sätta små korgar, en för varje familjemedlem, för att få undan mössor och vantar. Jag tror det kan funka med barncykelkorgar, jag har själv tänkt testa det i alla fall. Man kan köpa en liknande förvaring på Mio, men då tar de hiseligt betalt. Kanske kan man också ha en rad med korgar övarför elementet. 

    Jag har satt i system att helt tömda väskor hänger jag på krokar lite mer avsides i vår hall.

    Så här kom lite råd, jag som är helt rådlös vad det gäller vår egen hall .
  • Mamma 04 och 06

    Det ska stå:
    Sätter man krokarna symmestrisk kan det bli som en snygg dekoration, tex tre krokar fördelat på två rader .

  • Mamma 04 och 06

    En lite mer vild och komplicerad idé, som kräver snickarkunskaper, men som är billigare än att bygga ut:

    Bygg en garderob 37 cm, eller bokhylla som går på hjul, eller tex ett utdragbart skafferiskåp (lite sämre lösning) utmed väggen mot toan. Den ska alltså förflyttas mot toadörren för att man ska kunna nå innehållet. Ha en extra skiva eller två på garderoben som bildar en ny vägg mot hallen, där ni återigen fäster hatthylla och skohylla. Om det inte är tillräckligt stabilt att fästa på väggen kan man bygga hatthyllan ihop med skohyllan, så att väggen inte tar tyngden.

    En 37 cm garderob rymmer hur mycket som helst! Både skor på rad och annat, dock kanske jobbigt att förvara saker där som man använder jätteofta.

    Just an idea .

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...