• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Grattis Ova :) skönt att det gått bra!

  • L E A
    tjötas skrev 2010-10-28 21:12:24 följande:
    Appropå olika behandling i olika landsting så måste jag säga att jag blev lite imponerad på mitt senaste besök hos BM. Hon visade deras (jönköpings län) behandlingsplan för GBS-patienter, allt var utförligt beskrivet vilka kriterier som gällde, hur en sådan mamma skulle behandlas, vilka olika situationer som kunde uppstå, vilken "mall" man ska följa osv. Känns väldigt tryggt och bra och det blir aldrig nåt snack, i alla fall inte för mig hittills. De har gjort odling när jag bett om det, jag har gått på regelbundna kontroller av tappen eftersom jag har mycket sammandragningar osv. Jag har fått penicillin när odlingarna påvisat GBS och får självklart antibiotika under förlossningen.
    Det kanske vi ska tacka en mamma i tråden för att just Jönköpingskommun bättrat på sig! Hon har inte sitt barn vid livet på grund av deras slarv men det glädjer mig att rutinerna har ändrats!!
  • L E A
    Ova skrev 2010-10-29 10:59:47 följande:
    Socialstyrelsen har ju gett ut nationella riktningslinjer för hur gbs ska behandlas och det borde alla landsting följa.
    Alla gör tyvärr inte det! Det dör fortfarande barn i Sverige på grund av slarv kring behandling av gbs. Rutinerna skiljer sig nått otroligt från landsting till landsting. Det mest skrämmande jag varit med om är när en anställd under ett akut besök på gyn samt förlossningen på min oro kring gbs frågar VAD ÄR GBS?

    Den kvinna som förlorat sitt barn och som kämpat o kämpar än idag för att riktlinjerna ska förbättras och rutiner införas var mitt stora stöd under min graviditet. Hon misste sitt barn på grund av att rutinerna inte följdes. Hon var otroligt påläst men ingen lyssnade på henne!

    Man ska inte behöva tjata sig till hjälp i vården!
  • L E A
    tjötas skrev 2010-10-29 08:06:26 följande:
    Usch och fy, det är ju förfärligt men säkert anledningen till att de styrt upp allt så noggrannt! Hemskt bara att det ska behövas en tragedi för att saker ska ändras...
    Ja så är det tyvärr! Denna mamma var mitt stora stöd och det var tack vare henne som jag inte hamnade på psyket den dag då jag kom hem med beskedet att jag var gbs bärare och att alla dom blödningar jag haft troligen berode på detta.

    Hon förlorade sin son som förlöstes i Jönköping just på grund av att rutiner inte följdes. Det är fruktansvärt och otroligt onödigt att man i dagens Sverige ska behöva tjata sig till vård.
    Denna mamma kämpar som sjutton med att rutiner ska ändras, riktlinjerna förbättras och att man tidigt ska upptäcka gbs hos den gravida kvinnan. Det är trots allt den ooptäckta gbsen som är farlig!

    Så som du beskriver att det är i Jkpg nu borde det vara i hela landet. Jag har pesonligen mött personal på förlossningen och gyn under mina akuta besök som undrat vad gbs är!
  • L E A

    Anna, jag  ville inte berätta så mycket. Hade inte pratat med dig men så fort hon skrev jönköpings lasarett så for tankarna till Axel. Hans korta besök på jorden hade en mening och mina tankar går till han varje gång jag skriver här i tråden. Jag hoppas av hela mitt hjärta att ingen familj ska behöva gå igenom det ni gått igenom därför känner jag ett ansvar att sprida den kunskap jag har.
    Du kom som sänd från ovan när jag som mest behövde dig. Du kom med dina lugnande ord, all fakta o all kunskap men du kom också med en uppfigt till mig och det är att sprida det jag nu vet om gbs.
    Axel ska vara stolt över er båda, så ni har kämpat för att han ska få upprättelse och som ni kämpar så ingen annan ska drabbas.

    Man ska inte ta gbs med en nypa salt (citerade min bms ord). Man ska vara på sin vakt och åka in en gång för mycket än en gång för lite.

    Tack fina Anna för du finns, stor kram!

    Hoppas Axel ser ljuset som brinner på trappan...

  • L E A
    ja88 skrev 2010-12-06 16:05:57 följande:
    Ser att det var ett tag sen någon skrev här men kopierar in mitt inlägg från BF feb tråden i hopp om att någon med egen erfarenhet har lust att kommentera...

    Är så att jag haft problem med återkommande UVI hela graviditeten. De två senaste gångerna nu under okt/nov har det varit pga GBS. Hade en tid bokad med en läkare ang. detta idag, varför förstår jag inte, helt meningslöst och kunde ha klarats av per telefon på ett par minuter... blev rätt uppgiven och såhär i efterhand riktigt förbannad över nonchalansen kring detta!!

    Den här läkaren menade att eftersom mina bakterier/UVI bara kommer tillbaka i vilket fall så är det ingen mening med att behandla dem något mer. De vill göra en kontrollodling efter senaste kuren om någon vecka, sen ska vi strunta i det resterande del av graviditeten (är i vecka 32 nu) menade hon, om jag inte får väldigt allvarliga symptom.

    Och inte heller då tycker hon att ev bakterier faktiskt ska behandlas om det inte handlar om något ANNAT än GBS. Jaha så jag ska alltså gå och dra på UVI kanske i ett flertal veckor med den oro, sammandragningar och övriga synnerligen obehagliga symptom som det ger?! Kan ju säga att jag definitivt inte tänker acceptera detta. Efter så många UVI som jag har haft det senaste året så känner jag nog min kropp och symptomen bäst själv. I h*lvete heller att jag som höggravid och ansvarig för både min egen och barnets hälsa tänker sitta och invänta symptom på njurbäckeninflammation (det sa hon inte uttryckligen men räknade upp symptomen på detta som exempel på det hon betecknade som "allvarligare") innan jag får hjälp! Skrikandes

    Undrade även över det här med antibiotikadropp under förlossningen.
    - Nä sa hon, det behövs inte om man inte tidigare fått ett barn som drabbats av sepsis pga GBS i efter förlossningen? VA??? Det är knappast okänt att GBS kan bli livshotande för spädbarn som infekteras. Att det "bara" är ca 120 barn i året varav 5-10% av dessa som dör tycker jag är helt orelevant. VARFÖR i hela friden skulle man behöva uppleva att ett barn drabbas, i värsta fall dör innan man får rätt till adekvat behandling?! Läser man Socialstyrelsens rekommendationer så står det klart och tydligt att har man någon riskfaktor, varav en är att man haft GBS i urinen vid aktuell graviditet så SKA man ha antibiotika vid förlossningen.

    Funderar på att kontakta förlossningen på det sjukhuset vi tänkt åka till, för att se vad de har för policy kring GBS. Det skulle kännas lugnare om man fick känna sig hyfsat säker på att man kommer slippa oroa sig och strida för detta när man väl åker in... Rynkar på näsan
    Jag hade upprepade uvi under hela graviditeten dock med ett par veckors mellanrum mellan varje. Varje gång behandlades jag med antibiotika och fick lämna en ny odling. Vid varje uvi har halterna av gbs varit höga.

    Vad för slags antibiotika fick du? Kan dom inte prova med annan sort? Det står att alla gravida som testar positivt för uvi ska behandlas.

    Rutinerka kring gbs skiljer sig från sjukhus till sjukhus men det finns socialstyrelsens rekommendationer som ska följas av alla.

    Tycker personligen att du ska gå vidare med detta. Uvi sprider sig lätt till njurarna och gbs är inte att leka med.
    Ring till förlossningen och hör dig för kring rutinerna och vad som gäller.
  • L E A
    sherry skrev 2011-03-05 08:10:01 följande:
    hej fick reda på igår att jag hade gbs..

    skrev en egen tråd men tänkte att jag kan hoppa in här.

    här är lite som skett:

    var på vanlig bm-kontroll igår och tyckte jag kunde lämna ett urinprov (men min bm tyckte det var onödigt då jag inte haft symtom på uvi) iallafall... testet visade att jag hade ngt så hon skickade det på odling.
    idag ringde hon och sa att jag hade uvi och att antibiotika skulle skrivas ut..sen bröts samtalet och hon ringde aldrig upp..

    när jag hämtat ut antibiotikan insåg jag att jag fått kåvepenin, och det ges normalt inte vid urinvägsinfektion..så jag ringde förlossningen för att få tag i läkaren som skrivit ut det och till sist fick jag svaret att jag fick det pga att jag har uvi OCH grupp B streptokocker!
    så jävla tur att jag på egen begäran lämnade in urinprov igår annars kunde det har dröjt ännu längre innan detta upptäcktes..har aldrig haft uvi förut (inte vad jag minns iaf) och gbs visste jag inte ens vad det var för ngt.
    Nu är jag så orolig angående detta med GBS!
    har planerat kejsarsnitt (detta blir mitt tredje snitt)
    men är dett ff risk för barnet att smittas under graviditeten? 
    Hej!

    Jag kan lugna dig med att säga att du inte behöver vara orolig nu när din gbs är upptäckt. Det är i dom flesta fall den ooptäckta gbsen som kan ställa till det. Jag vet inte till vilket landsting u hör men rutinerna skiljer sig en hel del. Det finns dock rutiner som SKA följas av alla. Stå på dig, ta reda på så mycket som mljligt, be om att få lämna regelbundna odlingar. Lyssna på din kropp!
    Nu närmast ska du lämna en ny odling 1v-10 dagar efter avslutad pencillin kur. Försök lämna orling på morgonurin, be att få med dig ett rör. Kan du inte åka in med röret direkt så lägg det i kylskåpet.

    Risken finns att barnet blir smittat men det är väldigt ovanligt. Dom flesta barn som smittas får smittan under förlossningen. Du ska snittas och där är risken minimal.
  • L E A
    fru Lisa skrev 2011-03-06 18:51:53 följande:
    hej!

    jag undrar om jag får kika in här fast min lillkille dog av bakterien Klepsiella, inte GBS. är gravid igen nu och otroligt orolig. är det någon här som vet något om Klepsiella? det är en tarmbakterie också. det verkar otroligt svårt att få info om hur Klepsiella fungerar och hur det smittar och vad man ska tänka på.

    Oskar blev smittad i magen men dog efter födslen, jag hade inga symptom men gick med vattenavgång i 58 timmar.
    /Lisa
    Brklagar din förlust Jag kan tycvärr inget om denna bakterie. Usch va hemskt. Vi har här i tråden tjejer som förlorat sina barn på grund av gbs
  • L E A
    ewaulrica skrev 2011-03-07 13:20:38 följande:
    Om man har ett planerat snitt inbokat, behöver man få antibiotika i förebyggande syfte då? Eller hoppar man över det eftersom risken att barnet blir smittat är så liten? eller ger man alltid antibiotika?

    Såg att min mvc-läkare hade skrivit det i min journal, men vet inte om han är virrig och har missat på vägen att jag ska få ett planerat snitt...
    Jag snittades i april förra året. Fick inget under förlossningen dock dagen efter då jag hade fått uvi. Halterna av gbsen var skyhöga så då gick jag på antibiotika.
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*