• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Mystic skrev 2010-04-28 18:10:41 följande:
    Men hur tänker ni då, komemr ni fortsätta tillsvidare med det eller ska ni utesluta mjölk? Går han upp i vikt normalt? Miranda står stilla och har gjort ett bra tag, så om hon går upp i vikt om hon får igång magen ordentligt så skulle de kännas bättre. Jag är mest oroad över om de är gluten så kommer ju hennes tarm bara få mer o mer skador ju längre tid de går.. Jag känner mig stressad över det!
    som det är nu så låter vi det vara för det funkar men vi kör mer eller mindre mjölkfritt hemma ändå eftersom lillebror är allergisk mot mjölkprotein. Han får dock yoghurt och så.
    man får ju göra det som känns bäst, men eftersom sonen mår bra med laxermedel och hans mage blivit bättre så är vi väldigt säkra på att det snart kommer växa bort så därför har vi gjort valet att han får äta "vanlig" mat.
    Han var väldigt liten upp till han var 15 månader men sedan har han växt som han ska. Är väldigt kort men det har nog inte med maten att göra han är 3.5 år och väger 16 kg och är 97 cm lång.

    Ja gluten kan man inte heller ta bort på egen hand  utan måste ju ta glutenprover först!
  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-28 20:18:34 följande:
    ok, dottern är nästan 3 och hon väger 12.5 och är 91 lång.

    om ni misstänker någon slags allergi så tjänar man ALLTID på att testa att ta bort det FÖRRUTOM gluten som man inte ska ta bort utan läkares/dietists inblandning. Så misstänker du glutenintolernas så stå på dig att du vill att de tar prover NU!!! Gluten ska man absolut INTE äta om man är intolerant och det borde även läkaren veta så jag förstår inte varför de inte tar prover på glutenintolerans NU!!


    OM det är det hon inte tål så kommer hon ju inte bli bra med laxermedel. Ni kan säkert hålla det i schack ett tag men om inte annat så förstör hon sina tarmar om hon äter gluten fast hon inte borde!

    Hade jag varit du så hade jag ringt barn mott i morgon och krävt att få komma och testa för gluten. Förstår att du är orolig.


    Hon är ju väldigt liten också så det tyder ju också lite på glutenintolernas, samt den stora magen...så jag håller med dig ang oron för gluten.

  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-29 08:06:18 följande:
    De har tagit blodprover för gluten men de visade ok sa dom, men nu när vi var där igen så ville han ta om dom proverna så vi väntar på svar. Men jag vet massor som skrivit att blodproverna visade inget men biopsin visade att de hade det och de blev bättre när de sluta med gluten. Så var de t.ex för dotters kusin. Så vi har det i släkten med. Men läkaren tyckte de var för tidigt att göra biopsi
    vad svårt hoppas det löser sig för er i alla fall och att hon börjar växa på sig och inte mår så dåligt av sin mage.

    Stora sonen har nu inte fått movicol på 3-4 dagar och han bajsar varje dag men bara små kluttar... så i dag när han kommer hem från dagis måste vi börja med movicol igen. Känns inte bra att det inte kommer ut för då är vi snart där med ond mage, blek, kallsvettig och kräks

    Lilla sonen är bra i magen med vetefritt så det känns skönt. Inget laxermedel för honom alltså.
  • EL I
    Agnes72 skrev 2010-04-29 21:20:49 följande:
    Hej Eli och alla nya!Längesen jag skrev. Vi håller igång med utredningen på barnsjukhuset, har snart kört helt mjölkfritt i två månader. Ser stor förbättring, inte gasig, magen är inte svullen, men det går inte att minska Movicolen. Provade att gå ner till en påse, men efter någon dag är magen trögare igen.Eli, vad tror du om följande?(och ni andra förståss)Vi fick prova mjölkfri gröt, sempers fullkorn, innehåller bla Graham. (vi har bara gett vete under ett år, fick kraftiga reaktioner på havre, fullkorn, därav)Vår pojke fick 3 msk. Ca en timme senare var det tid för middagssömn, men vår son var trött, rastlös, gasig, kunde inte få ro alls. Jag försökte somna honom i 1,5 h, sen gav jag upp. Han kunde bara inte komma till ro.På eftermiddagen jobbade magen på högvarv, bajsade tre gånger. Gjorde om testen ett par dagar senare, samma sak hände.Läkaren funderar om vår son har ovanligt känslig mot fiber, eller om det är en allergisk reaktion.
    jättesvårt att säga. många barn reagerar ju på för mkt fullkorn och en del klarar ju nästan ingen fullkorn när de är små.
    ^Är han lös i magen nu alltså??

    Jag skulle nog ändå gissa på att det blev för mkt med fullkorn eftersom han inte äter det så ofta.
    Vad innehåller gröten mer???
  • EL I
    Helle76 skrev 2010-04-29 22:22:37 följande:
    Hoppar in här som ny. Har en tös på 1,5 år som är förstoppad med jämna mellanrum. Hon är allergisk mot mjölk, soja, ägg och fisk och reagerar på baljväxter och sojalectin. Idag fick vi ge henne microlax och ska börja ge henne movicol varje kväll igen i havremjölken. Agnes72: Sempers mjölkfria gröter och vällingar innehåller sojalectin och många mjölkallergiker reagerar på soja och är man jättekänslig reagerar man på sojalectin oxå. Så jag tippar på att det är en allergisk reaktion men mot exakt vad är ju svårt att säga.
    jobbigt när man får gå tillbaka ett steg, samtidigt skönt när man ser att medicinen faktiskt funkar.

    Jag tänkte på det där du skrev om gröten. Sojaallergi är ju vanligt men sojalectin är väl ändå relativt ovanligt att man reagerar på även om det givetvis förekommer, det vet ju du om någon Självklart är det ju ett alternativ. Svårt när det finns flera saker i en "maträtt" så man inte vet vad de kan reagera på
  • EL I

    ang gasighet så är det nog olika. en del vänjer sig efter någon vecka, en del är så känsliga så de helt enkelt inte kan äta laktulos. Jag har själv testat och jag tog bara 5 ml och jag kan säga att jag låg på köksgolvet i fosterställning i nästan 2 timmar!! magen var som jag var gravid i 9:e månaden... så jag kan uppenbarligen inte äta laktulos för jag skulle ALDRIG utsätta mig själv för det.

    Stora sonen har dock aldrig visat några problem med gaser av laktulos och inte heller lilla sonen men han har fått det så sållan så svårt att säga.

    testa lite försiktigt, om de blir väldigt gasiga så backa lite grann och ge lite mindre. som sagt, för en del så vänjer sig magen för andra funkar helt enkelt inte laktulos!

  • EL I

    Har lärt mig att det ska gå minst tre dagar, helst fyra eller fem mellan höjningarna. Jag har fått rådet att höja med 5-10 ml men går det inte så är det bättre med gn liten höjning än ingen

  • EL I
    Helle76 skrev 2010-04-30 13:32:24 följande:
    Undrar varför vissa får sagt att de ska använda laktulos medans andra får att de ska använda movicol. Någon som vet?
    oftast  (=nästan alltid) så börjar man med laktulos. Man kör på det rätt länge innan man får något annat.
    Ibland om de inte tål laktulos så kan man få något annat tidigare men oftast vill de att man ska testa laktulos först. Det är ju inget man blir "beroende" av så därför är det ett bra laxermedel.

    Sonen var utan Movicol i ca 1 veckas tid och under den tiden var det bara små kluttar som kom ut, men han har inte klagat på ont i magen, men i dag körde jag på med 2 påsar igen så får vi köra 1 påse per dag igen för det funkar inte utan
    Får se om han bajat något i dag, det brukar gå på några timmar från att han får movicolen.
  • EL I
    Helle76 skrev 2010-04-30 13:45:32 följande:
    EL I: Jaha, får vi blev tillsagda att köra med movicol direkt men det kanske var för att vi skulle använda microlax först. Yngsta har oxå varit utan ca 1 vecka men igår fick jag ge henne en microlax igen så det är bara att börja ge movicol igen.
    jag tror det är lite olika på olika läkare också. De har ofta en "favorit" har jag lärt mig.
    EN del vill inte skriva ut annat överhuvudtaget. Jag fick tjata ett halvår på att få movicol. Enligt FASS får man inte ge movicol innan barnet är 2 år men de läkare som kan mkt om förstoppning skriver ofta ut den tidigare.

    Det är rätt trist att så många barnläkare är så pass okunniga angående barn och förstoppning för det är ju extremt vanligt med förstoppning hos små barn. Det borde liksom ingå i deras ST tjänst när de blir barnläkare!! En extra kurs i allergi, förstoppning och bemötande det röstar jag på

    Movicol ÄR eg bättre eftersom den även hjälper till att "dra tillbaka tarmen" som blivit för stor. Laktulos bara mjukar upp och ser till att avföringen kommer ut, men sen att tarmen blivit för stor pga upprepade förstoppningar gör det liksom inget åt. Movicol både löser upp men ser även till att försöka dra ihop tarmen, där den blivit för stor.
  • EL I
    Helle76 skrev 2010-04-30 14:00:01 följande:
    EL I: Ja, det är nog så att de har en "favorit". Eftersom movicol är bättre för tarmen så borde ju alla få den istället direkt. Det borde verkligen ingå en extra kurs i allergi, förstoppning och bemötande för alla som blir läkare och sen spelar det ingen roll vilken specialinriktning de väljer.
    Ja absolut. Fattar inte heller varför de inte skriver ut movicol oftare. Det är dessutom lättare att dosera tycker jag.

    Ja du haha, jobbar ju själv (som du kanske vet) som sjuksköterska och ser tyvärr rätt tragiskt bemötade dagligen hos läkarna vi har (även om det givetvis finns de som är bra).
    Tänker ju bara på den läkaren vi fick till sonen först, som bara skrattade åt mig och sa åt mig att han inte trodde min son var allergisk mot varken soja eller mjölk fast han skriker i timmar när han får det i sig
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade