• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Tänkte starta upp en tråd till oss som har barn som är förstoppade och har problem med sina magar.

    Kan vara skönt att få prata om problemen barnen har, mat som de bör/inte bör äta, toalett/blöjproblem, laxermedel etc.

    Jag hoppas det är någon som vill hänga på för det skulle betyda mycket för mig att få prata med de med samma problem.

    Har själv 2 söner och båda har problem med förstoppning. Det innebär skrik, gnäll, mycket laxermedel, problem med att sluta med blöja, kunna hålla sig för att gå på toa, rädsla för att bajsa, tänka på vad de får i sig för mat och inte får i sig för mat etc.

    Hänger ni på??

  • Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-10 19:52:07 följande:
    Ja, jag har en son som är 4 år som har problem, exakt så som du beskriver att dina söner har. Han har varit så här i flera år nu och den 24 mars ska jag äntligen till läkaren och hoppas då på att få ordentligt med råd, inte bara att ge lactulos och lösande mat.
    Min stora son är 3,5 år nu och han har varit förstoppad sen han var 1 v och vi har varit hos läkare sedan han var 6 månader men egentligen inte fått mkt mer hjälp än laxerande. de har tagit glutenprover men negativt. Nu senaste halvåret har vi fått höra att han antagligen är mjölkprotein allergisk.

    son nr 2 är 15 månader och är mjölkproteinallergisk o äter mjölkfritt men är ändå förstoppad så de misstänker även någon annan allergi men än så länge så avvaktar vi att testa vad.

    hur mår din son då? mår han jämt dåligt eller kommer det och går? hur reagerar han när han mår dåligt?
  • EL I
    Gaby 01 skrev 2010-03-10 19:57:57 följande:
    Jag hänger på jag oxå! Har en 2 1/2 åring vars mage precis börjat strula. Blev en ny otrevligt erfarenhet. Jag startade dock en tråd och eftersökte tips www.familjeliv.se/Forum-3-168/m51144378.html Och fick mängder med bra svar. Jag hade ingen aning om innan att tex kokta morötter var förstoppande. Vi går på Lactulos nu men hoppas att vi kan kliva av den snart. Jag har hört att den kan bli vanebildande och det gillar jag inte. Fått ett tips även om Movicol (googla gärna) och ska försöka få det utskrivet imorgon på BVC-besöket. Denna medicin ska enligt informationssidan inte vara vanebildande.
    ok hade inte sett din tråd

    vi har movicol till stora sonen och det kan jag varmt rekommendera!!! MKT bättre än laktulos
    speciellt när de börjar bli större och slutar med blöja. lättare att reglera konsistensen på avföringen tycker jag!

    kul att många hakar på, känns skönt att ha folk som förstår att prata med. jag har hållt på med detta i 3.5 år nu och börjar tröttna på att se mina barn må dåligt. trodde inte jag skulle få två barn med samma  problem men det fick jag ju så nu har vi dubbla "magar" här hemma
  • EL I
    1977Maria Therese skrev 2010-03-10 20:08:10 följande:
    Laktulos är inte vanebildande...Var har du hört det? Nyfiken för vår barnläkare sa att det är sammafibrer som typ i grönsaker bröd mm, bara volymökande för tarmen den har mer volym att jobba med.
    det är sant, laktulos kan du äta i åratal utan att det blir nåt "fel"...
  • EL I

    ni som har större barn som är förstoppade, har de fortfarande  blöja? om inte, hur har det gått med blöjavvänjning och hur går det att gå på toa för dem?

  • EL I
    1977Maria Therese skrev 2010-03-10 20:11:21 följande:
    Hehe ja om kycklingen är smittad vill säga Movicol är det typ 30 ml? Dö svårt att få henne att dricka mer än två munnar...Plommondrycken kan hon suga på en heldag..
    nä movicol är en påse med pulver som du löser i vatten. du kan ta så lite vatten det bara går, så länge det löser sig. jag gör typ et halvt sånt där ikea glas (plastglas) o sen blandar jag i saft när det löst sig. han märker ingen smak.
  • EL I
    Gaby 01 skrev 2010-03-10 20:16:39 följande:
    Mjukglass på Cypern är annars ett hett bra tips! Usch jag vet hur det är när de inte vill få i sig medicinen. Hoppas Movicolen smakar gott annars lär vi få problem. Hon sveper inte heller gärna någonting utan smuttar.
    movicolen i sig smakar i stort ssätt inget men det blir ju lite annorlunda smak om du bara blandar det i vatten så om hon gillar juice eller så, så blanda det i det sen.

    hur mår hon annars då? dålig på att äta eller?
  • EL I
    Gaby 01 skrev 2010-03-10 20:13:33 följande:
    Vi har inte riktigt börjat med avvänjningen och misstänker att vi får ta det mycket försiktigt. Det har blivit lite psykologiskt över det hela och hon vill gärna inte prata om det och blir riktigt arg när hon äntligen gjort något och vi ska byta blöjjan. Kissblöjjor går hur bra som helst men det andra är känsligt.
    nä vår son var nästan omöjlig till att börja med. han bara skrek "nej mamma jag vill inte, jag fryser!" haha när man frågade om han ville ha kalsonger på sig osv.  Han var 2 år och 10 månader när han  började tycka det var ok att ha kalsonger på sig (då hade jag satt lillebror på pottan för att kanske inspirera lite).

    Han bajsade på sig i början men efter 3 veckor var han helt blöjfri, dag som natt MEN han får perioder då han bajsar på sig. Det är när han blir förstoppad, när laxeringen inte fungerat som det bör. Då kissar och bajsar han på sig och det blir genast ett nederlag så det är nog smart att inte stressa fram det.
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-10 20:31:15 följande:
    Allmäntillståndet är ju bra. Han klagar inte ofta på att han har ont i magen eller så men däremot är ju magen väldigt uppsvälld eftersom han äter hur mycket som helst men det kommer inte ut ordentligt. Han är i stort sett dålig hela tiden och han säger ofta att han inte vill bajsa. Jag har fått honom att sluta helt med blöja för jag sa bara nej till honom (mycket protester tyvärr men det fungerade) och då gick han på pottan eftersom han inte vill bajsa på sig. Idag har jag proppat i honom vindruvor och päron för att få igång magen men jag vet inte om det kommer fungera för han ska till sin pappa imorgon och vara där hela helgen. Vindruvor har fungerat förut så jag hoppas det släpper.
    men han äter bra i alla fall? vår son äter nästan inget när han är förstoppad

    vad duktig du var som fick honom att sluta med blöja sådär!
  • EL I
    Ylle skrev 2010-03-10 20:55:29 följande:
    skönt att se att det finns fler som har det som vi. vi har en tjej på 2,5 år som varit förstoppad till och från sen hon var pyttebebis. hon är mjölkallergiker och fick diagnosen rätt tidigt, dock hoppas vi att det ska växa bort. det gick riktigt bra ett tag, hon gick på toaletten (har vägrat att göra det i blöjan sen hon var några månader) varannan dag ungefär och vi trappade ner på laktulosen. men nu är det stort trauma igen, med laxermedel under protest och mutor och dessutom har hon börjat vägra bajsa på toan och säger "aja baja bajsa". funderar på om det varit någon traumahändelse på dagis med någon vikarie eller så... inte lätt att veta. vi har ni tid på barnkliniken nästa vecka. stackars lillan och stackars storasyster som hamnar i skymundan när det är bajsardag.
    usch man blir så ledsen när de blir ledsna och man inte kan hjälpa dem!!
    Mar ia skrev 2010-03-10 20:48:44 följande:
    Ja, han äter som en häst. Det finns inget stopp ibland känns det som och det känns ju inte riktigt bra eftersom det inte kommer ut ordentligt. Det kanske inte är förstoppning han har men enligt alla jag pratat med så tycker dom att det låter som det. Din son kanske har kopplat ihop att det som man stoppar in ska oxå ut? Kommer dom på det så kanske dom inte vill äta eftersom det gör ont att bajsa. Duktig och duktig. Kände mej som världens sämsta mamma som sa nej när han grät och skrek "hjälp" och allt möjligt. Jag var nog mest frustrerad över att jag inte kunde hjälpa honom. Jag och killen har ju velat fram och tillbaka om det är så att han är larvig eller om det är så att han verkligen har problem. Ibland har det ju fungerat bra.
    ja alltså son nr 1 har ju varit förstoppad sen han var 1 vecka gammal så han har nog lärt sig att det blir värre om han äter mkt plus att det inte finns någon plats kvar liksom. han  får ont i perioder. han blir ibland blek, kallsvettig, ont i magen, kräks osv pga förstoppning. klagar därimellan ibland på magont men inte så farligt...

    son nr 2 har vi precis fått reda på att han är förstoppad. hade faktiskt inte en tanke på det då han får diarré när han äter mjölk och aldrig varit stenhård. Såhär i efterhand dock så borde vi sett det. han har aldrig bajsat "normalt" o han bajsar aldrig mkt (om han inte har diarré) utan det är små kluttar några ggr om dagen. Han har också varit gnällig i perioder. han är oftast glad som en lärka men sen helt plötsligt så blir han jätteledsen o går inte att trösta honom, sen går det över igen... Han har en mage som ett barn i svält och han har också börjat matvägra nu...
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade