• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Låter som många som har problem med magarna så himla jobbigt att det inte bara kan funka!

    Mycket bra tips från alla håll! Det tar man till sig.

    Ang blodpudding så får min yngsta son tokont i magen av det Ingen aning om varför men det kan han bara inte äta...visst han får diarré men magen blir stor som en ballong även om han bara ätit 1-2 skivor!

  • EL I
    Seka skrev 2010-03-11 12:40:12 följande:
    Det övergår mitt förstånd hur det ändå finns läkare som säger sådant här, när det räcker med att lyfta luren och fråga en kollega, eller kolla i läkemedelsinfo. Lactulos är jättevanligt, det gess till barn, vuxna, gamla...och är inte vanebildande. Det skall verkligen inte behövas en barnläkare till att veta det.
    NÄ precis. vi har patienter som ätit det i åratal och sen är det bara att plocka bort det när deras problem är åtgärdat! inga problem!
  • EL I
    Seka skrev 2010-03-11 15:17:55 följande:
    Men du är han testad för gluten??
    nä lillen är inte testad för gluten. Den store är testad 2-3 ggr för gluten men negativt.

    Grejen med lilla killen är att vi först NU fått hjälp. Det är ingen som trott på oss och jag har fått göra ALLT själv och fått kämpa rätt mycket. Från att han skrikit 10-15 timmar/dygn, diarré och kräkningar i massor så  kom vi fram till mjölkproteinallergi och då fick jag också kämpa med att få tester, livsmedelsanvisning på mjölkfri ersättning mm.
    Sedan har han varit MKT bättre men han har aldrig varit riktigt bra och aldrig varit riktigt nöjd. Han har haft flera "symtom" på olika saker men när jag varit hos läkare med honom så har de bara viftat bort det. IGÅR fick vi hjälp för första ggn på riktigt och då trodde på oss.
    Han trodde INTE på gluten utan mer på vete isf, men NEJ vi har inte tagit några tester. Vi ska testa detta nu i 2 månader sedan ska vi ha kontakt med läkaren igen.
    Jag tror väl inte så mycket på gluten pga att de väl oftast har svårt att gå upp i vikt va? Men det vore kanske inte helt dumt att få testa honom för gluten nästa gång vi har kontakt med läkaren.
  • EL I
    Minxy skrev 2010-03-11 18:55:00 följande:
    Dottern på 3,5 månader har nu inte bajsat på 2 dygn   Hon är ledsen och pruttig - och det STINKER av hennes fisar, på ett sätt som det inte brukar göra förrän dom börjar äta fast föda! Bebisbajs (så länge dom bara helammas) brukar ju bara lukta lite..sött eller hur man ska säga, men de här fisarna som hon släpper ifrån sig nu vid magmassagen luktar rutten hund Och hon är så ledsen så ledsen....funkar bara att bära henne på mage på min arm...då kommer luft ur henne, men inget bajs än. När hon är bra i magen så bajsar hon  3-4 ggr/dag, så att hon nu inte gjort nåt på 2 dygn är ganska jobbigt för hennes mage! Och på BVC säger dom att det är helt normaaaaaaalt att spädbarn inte bajsar på upp till 10-14 dagar ibland.
    ja det är ju normalt om de helammar MEN då ska de ju inte besväras av det. Om de inte bajsar och besväras så är det ju nåt som inte är som det ska.

    Jag har hört (jag har själv inte ammat mina barn mer än 1-3 v pga olika anledningar så jag vet inte av egen erfarenhet) att om de har t ex mjölkproteinallergi så kan de bli förstoppade  även när de bara ammas...kanske nåt att tänka på?
  • EL I
    Parasitens mamma skrev 2010-03-11 19:34:51 följande:
    vi körde bara majsvälling till sonen från att han var 6 mån tills han var 2 år och 10 månader och slutade med välling. det var det som funkade bäst för honom. vi testade annat men fullkornsvälling gick inte alls...han sov inte bättre på det heller så vi fann ingen anledning att ha nåt annat än majsvälling
  • EL I
    Minxy skrev 2010-03-11 19:55:04 följande:
    Ja, kanske det. Hmmm.... Hur är det med laktosintollerans? Är det samma som mjölkproteinallergi? Jag vet ju liksom ingenting om sånt här... Vårt BVC säger iaf att barn ALDRIG är laktosintoleranta, det kan man inte bli förrän efter ca 4-5 års ålder.
    nä det är helt skilda saker!

    laktosintolerans är extremt ovanligt innan 4 års ålder men det finns det är inte så att man inte KAN bli det men det är som sagt extremt ovanligt...men inget jag skulle tro att det beror på. laktos är ju mjölksockret i mjölken. då tål man proteinet men inte sockret.

    mjölkprotein är inte alls samma sak. protein finns i ALLT som är mjölk i t ex mjölk, smör, ost, kakor. då måste man ta bort ALLT som et finns mjölk i och det funkar INTE med laktosfria produkter för där är fortfarande proteinet kvar.
    Då får man ersätta mjölk med t ex havremjölk, rismjölk, kokosmjölk och sojamjölk MEN sojaallergi är rätt vanligt i kombination med mjölkproteinallergi så det ska man helst inte använda sig av innan barnet fyllt 1 år...
  • EL I
    Minxy skrev 2010-03-11 20:11:52 följande:
    Oj, en hel värld av nya saker att ta till sig... Jag ska till BVC igen den 22/3 och då ska jag försöka få lite mer svar på de frågor jag har. Dottern har dessutom sedan hon var nyfödd haft ett problem med ändtarmen. En del av den (inte alls mycket) följer med "ut" när hon bajsar. Första gången jag såg det blev jag livrädd, det var ju bara knallrött och såg ut som blod, så jag tänkte: "Nu dör hon! Vad händer??" Men dottern brydde sig inte, så det verkar inte kännas på henne. BVC har aldrig sett det eftersom det bara syns just när hon bajsar och typ 2 sekunder efteråt, sedan dras ändtarmen in igen. Dom säger iaf att det kan vara så ibland och att det säkert kommer växa bort. Men nu undrar jag om kanske det kan vara boven i lillans bajsbekymmer?
    ofta blir det så när de är förstoppade...
    hon är nog inte förstoppad pga prolapsen (när tarmen åker ut ur ändtarmen) utan hon är förstoppad o därför får hon prolaps...skulle JAG tro i alla fall
  • EL I
    Minxy skrev 2010-03-11 20:22:36 följande:
    Aha, är det så det heter Skönt att få namn på saker och ting... Men hur kan BVC då säga att det är helt normalt och att det kommer försvinna av sig själv? Då borde man väl försöka få bukt med hennes förstoppning?  Knäppt Ska fråga BVC den 22/3 som sagt *suck*
    ja alltså jag är ju inte expert på barn i detta sammanhang utan vuxna. men det försvinner ju av sig självt om hon slutar att vara förstoppad!! problemet med bvc är väl att de itne tar så hårt på förstoppning och tror det är nåt som blir bättre "av sig själv"...
    men som sagt, jag är inte expert på barn i detta sammanhang men jag har svårt att tro att det försvinner om hon fortsätter att vara förstoppad!
  • EL I
    Minxy skrev 2010-03-11 20:29:43 följande:
    Ja, läste en avhandling nu om analprolaps hos spädbarn och koltbarn. - Debuterar gärna vid förstoppning. - Har stor spontanläkningstendens hos koltbarn, men för att detta ska ske måste man behandla förstoppningen. Låter sunt och rätt, så jag ska banne mig prata med BVC om detta när vi ska dit.
    ja jag har svårt att se att det ska kunna läka om hon fortfarande är förstoppad för då trycker det på hela tiden...

    ta upp det med dem o har de inget att säga så ring din barn mottagning på det sjukhus du tillhör och säg att du vill ha en tid där!
  • EL I

    Ja du man kan undra varför de inte ger nåt som framför allt är lättare att dosera för oss föräldrar. Hur tidigt kan man ge lactipex? Resulax eller t o m klyx är eg bättre än microlax. Vet inte varför barnläkare inte lär sig om förstoppning när det är så vanligt:(

Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade