• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    LoppanL skrev 2010-03-15 09:11:01 följande:
    Hoppar in här också, ska ta och läsa ikapp lite senare, kan vara bra att få lite tips även om vi, peppar peppar, mer och mer har börjat få ordning på dotterns mage, efter typ 2½ års problem med förstoppning, med mycket laktulos och en del resulax. Nu funkar det oftast att proppa i henne kiwi om hon börjar bli trög i magen och vi försöker även att ge henne kiwi regelbundet för att hålla igång magen. Det jag tycker är tråkigt är vårdens dåliga (okunniga?) bemötande. Har pratat med barnakut och bvc osv, och trots att jag förklarat att vi fått rekommenderat att använda laktulos och ta resulax om det behövs, så får man ändå kommentarer som "har du provat katrinplommon?" eller "det är en förälders utmaning att få i sitt barn vätska"...
    Skönt att hennes mage börjar bli lite bättre i alla fall!
    VÅr stora son är 3.5 år och han får 1 påse med movicol/dag och då funkar hans mage finfint!

    ja hur kul är det att höra när man fan gjort allt??
    Som sagt när stora sonen var yngre än ett halvår så fick han dagligen 30-40 ml  laktulos, en burk katrinplommon, 2 msk messmör, olja och sen päron/kiwi eller aprikos. Och sen fick vi också kommentarer som "ge 2-3 msk messmör så ska du se att det blir en väldig fart på hans mage VAAAA??? Har du ens LYSSNAT på vad jag nyss sa???

    Lillkullen har också en mage som står rätt ut. Fick rådet av barnläkaren att starta med 10 ml laktulos och öka med 5 ml var 5:e dag om det inte hjälper. Hjälper inte ett skit. I morgon ska vi öka till 15 ml så får vi se vad som händer. Funderar ev på att byta till laktipex. Det är ju samma sak  som laktulos men det brukar vara lättare att dosera med dospåsar än med vätska tycker jag...
  • EL I
    LoppanL skrev 2010-03-15 09:52:12 följande:
    Ja, det är verkligen fascinerande hur informationen verkar gå in genom ena örat och ut genom det andra.. Jag har lärt mig betydligt mer av att läsa här på fl än vad jag har lärt mig av vården om hur jag ska göra. Nånstans läste jag tom att katrinplommon, precis som fibrer, kan få motsatt effekt om man inte får i sig tillräckligt med vätska, och ändå är det det första svar man får, "prova med katrinplommon". Med dottern tror jag vätskeintaget är en av bovarna i dramat, hon dricker ofta för lite, trots tjat och trugande från vår sida. Har frågat med jämna mellanrum, allteftersom dottern blivit äldre, om det finns annan medicin att ta som kan vara bättre än laktulos, men fått höra att det är det som gäller. Trist att då läsa här att det finns flera andra varianter som oftast funkar bättre.. Såg att ni pratat om blöjavvänjning. Dottern är blöjfri på dagarna, men bajsar i blöja. Det knepiga är att om hon tex är hos mormor och morfar så är det ingen diskussion om blöja, då går hon på toaletten utan problem. Men här hemma kan hon inte ens tänka sig att försöka. Möjligtvis någon enstaka gång, då hon sätter sig en minut och sen talar om att det inte går, utan hon måste få en blöja. På förskolan bajsar hon inte överhuvudtaget.
    jag fick tjata mig till movicol. De tyckte också laktulos var bättre men jag sa att jag ville ha nåt annat för sonen mådde inte bra av att det ofta kom i kallingarna när han hade slutat med blöja. Efter ett halvårs tjat så fick jag det utskrivet. Nu funkar det kanon!
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-15 15:57:52 följande:
    Nääee.. det var ingen ändring. Dagisfröken sa att det varit som vanligt. Lite klet som fastnar överallt... suck! Blir uppgiven...
    men har inte pappan gett nåt under dagarna han varit där??
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-15 17:27:23 följande:
    Hur ofta är han där? Kan ju vara svårt att prata med varandra kanske annars vore det ju bra om han fick vara med på läkarbesöket eller så så han verkligen får höra det själv. Annars kan det kanske bli sådär att han inte lyssnar för att det är du som säger det (vet inte vilken relation ni har o så men...)

    Nä det är ju verkligen inte bra Son vår stora son, han får ju movicol varje dag... han har ändå inte bajsat i dag ännu så vi får se går det mer än 2-3 dagar så brukar han får rejält ont
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-15 19:13:58 följande:
    Tyvärr har vi ingen vidare bra relation till varandra men jag kan ju försöka få läkaren att skriva ut nånting som jag kan ta med mej och visa honom. Vad tråkigt att det strular sig för din son. Min får ju inte direkt ont i magen men han blir väldigt uppblåst och pruttar väldigt illa. Han kanske har ont men han säger ingenting om det och han matvägrar inte heller. Lite kommer det ju ut ibland iallafall och det kanske är därför han inte får ont (det är inte helt stopp).
    ja o alla barn reagerar olika. min stora son verkar inte direkt uttrycka smärta förrän det går så långt att han blir blek, kallsvettig och kräks och vrider sig i smärta... som tur är så kommer inte det så ofta utan kanske en gång varannan månad.

    ja det vore nog bra om du berättade för läkaren om din och sonens pappas relation och säga hur viktigt det är att du får nåt som du kan visa för honom - för sonens skull!
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-16 09:23:50 följande:
    Glömde att skriva att dom är hos pappa varannan torsdag kväll till måndag morgon, så det är ett par dagar.  Vad jag förstår av alla som skrivit här är det väldigt noggrannt med att han får medicinen samma tillfälle varje dag så det måste jag nog få läkaren att skriva för annars struntar pappan i det.
    Det jag fått lära mig om förstoppning är att ge laxermedel VARJE dag, försöka få regelbundna toalettvanor (gärna även när de har blöja men absolut när de är blöjfria). Det innebär ofta att man har regelbundna mattider också eftersom det brukar  resultera i att även toalettvanorna blir mer regelbundna. Lång tid när de är på toa så de inte blir stressade. Sätta dem på toa direkt efter varje måltid även om det inte kommer nåt.

    Med blöja är det som sagt lite svårare, men går det så är det bra att vänja dem vid toa även om de har blöja så inte det blir nåt jobbigt (vilket det brukar bli när de är förstoppade)

    Ja be doktorn skriva ner hur viktigt alla dessa saker är!! Så pappan verkligen fattar det! Att han ska göra det för sin sons skull och inte låta bli för att göra dig irriterad. Det är inte DU som råkar illa ut utan han son!
  • EL I
    Lill Gumman skrev 2010-03-16 19:46:49 följande:
    Hej hej. Vår dotter på 3 år har oxå problem med magen. Sedan hon fick diabetes för 1 år sedan har hon haft jätte jobbigt. Och det är nu som vi fått ordning på allt, med FORLAX. De bästa som finns för henne. Lycka till allihop.
    skönt att det funkar för henne! det är ju bara det man vill,  att hitta nåt som funkar så de slipper ha ont!!
  • EL I
    Kicksen skrev 2010-03-16 21:08:32 följande:
    Ni som har Movicol till era barn har ni fått laborera mycket med dosen? Min tjej är ju bara drygt 1 år och de sa vi skulle börja med 1/2 påse per dag. Det funkade toppen i ett par veckor men nu de senaste veckorna känns det som att det går lite trögare. Vi ger alltid Resulax på kvällen om hon inte bajsat alls under dagen och den senaste veckan har det blivit 3 stycken. Funderar på om jag skulle öka dosen lite och se om det hjälper, vill ju inte ha tvärstopp igen.
    vi har kört en påse per dag hela tiden och det har funkat bra. vi testade ½ påse ett tag men då blev han hård igen.

    Till mig sa läkaren att man kör en dos i 5 dagar... ser man att man behöver ändra dosen så gör man det och kör 5 dagar till för att se. Öka dosen, det skadar ju inte, hon har blöja eller? Öka till 1 påse och se vart ni hamnar så får ni reglera efter 4-5 dagar igen.
    Kanske 1 påse varannan dag och ½ påse varannan dag?
    Det är ju eg inte meningen att man ska behöva ge lavemang när man ger movicol, då får hon uppenbarligen för liten dos.jag skulle öka om jag var dig.
  • EL I
    Kicksen skrev 2010-03-17 08:13:32 följande:
    EL I: Tack för svaret. Doseringen fick vi av tarmterapeuten som förespråkar Movicol. De läkare jag träffat personligen har iinte velat ge Mysan det eftersom hon är så liten. Men tarmterapeuten lyssnade mer till hur dåligt det funkade med lactulos och hittade en annan läkare som skrev ut... Idag fick hon 3/4 påse så får vi se hur det utvecklar sig. Det konstiga är att hon har inte varit hård när hon fått Resulaxen utan ganska lagom konsistens men ändå får hon inte ut det. Igår stånka o stöna hon halva dagen utan att lyckas.
    kanske dålig tarmmotorik som gör att hon inte kan få ut bajset, kanske inte så hårt utan att hon tar i på fel sätt?
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-17 13:18:52 följande:
    Det är det som jag tror min grabb har, hur löser man det?
    ja du jag vet faktiskt inte med barn. Kanske nåt de växer ifrån?? Vuxna får ibland bli opererade pga att de har kronisk förstoppning men jag tror/hoppas att barn växer ifrån det men jag är osäker eftersom jag inte är så inne på barns magar rent medicinskt utan bara det jag upplevt med mina barn.

    Jag tror också vår stora son har dålig tarmmotorik till skillnad från vår yngsta som är allergisk
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade